Nämä olemme pystyneet pitämään kurissa kesäisillä ruiskutuksilla. Toinen torjuntatapa on levittää porkkanakasvuston päälle harsokangas, jonka läpi tuholaiset eivät pääse. Harso on hyvä mutta lämmittää täysaurinkoisina päivinä joskus naatteja liikaa. Mäntysuoparuiskutuskin kerran viikossa, kun taimet ovat pieniä, taimiriviä pitkin taimien tyviosaan tähdäten, pitää kempin ja porkkanakärpäsen aika hyvin kurissa. Tolux-seos peittää herkkuporkkanan tuoksun ja porkkanakärpänen jättää munimatta. Samettikukat ja sipulit porkkanarivien väleissä ovat kauniita, mutta sipuli-istutus ei ainakaan auta näiden tuholaisten torjunnassa. Samettikukka voi olla hyödyllinen tiheänä istutuksena, sillä sen juuriston sanotaan parantavan muruisuutta.

Porkkanakärpäsen takia taimien päällä pidetään harsokangasta kesäkuusta lokakuuhun, niin ei tarvitse keitellä matoisia porkkanoita. Kärpäsen kotelot talvehtivat mullassa kasvupaikalla, joten kasvatus toisella lohkolla ja huolellinen hoito estävät porkkanakärpäsen toukan pääsyn juurten kimppuun.

Porkkanakemppi on erittäin runsas jo pienten taimien aikana. Kun kempit ja toukat imevät solumehuja, alkavat jo 5 cm:n mittaiset taimet käpristellä ja kasvu heikentyy. Ison porkkanarivistön kasvua kempit eivät saa pysähtymään. Kempit ovat hankalia, jos ne saavat mellastaa rauhassa. Poimi kemppiset lehdet pois terävällä veitsellä ensi alkuun. Ruiskuta taimet ja peitä harsolla, jos sitä on hankittu.

Artikkelin sisältö on ote kirjasta Arnon keittiökasvit (© Arno Kasvi, Simo Laine ja Kustannusosakeyhtiö Tammi ISBN 978-951-31-4256-8). Artikkeli on tuotettu yhteistyössä Kustannusosakeyhtiö Tammen kanssa.

Lisätietoja: www.tammi.fi.