Maasta nostettuja porkkanoita kuivataan varjossa ja ilmavissa laatikoissa pari päivää, jotta noston yhteydessä tulleet haavat paranevat. Kuivattaminen voidaan tehdä esimerkiksi hyvin tuuletetussa autotallissa tai avomaalla kuivalla ilmalla.

Kuivatuksen jälkeen porkkanat viedään kellariin ja säilytetään siellä tavalliseen tapaan laatikoissa. Jos porkkanoita on vähän ja on tärkeää säilyttää jokainen porkkana, on syytä käyttää turve-hiekkaseosta puu- tai muovilaatikoissa, joihin porkkanat ladotaan samaan syvyyteen kuin ne ovat maassa kasvaneet. Naatteja ei saa listiä kokonaan pois vaan porkkanoihin tulee jättää noin puoli senttiä naattia. Näin porkkanat rupeavat hieman kasvamaan ja kasvattavat muutaman juuren tähän turve-hiekkasekoitukseen.

Porkkanat, punajuuret, retikat ja lantut säilyvät tällä varastoinnilla mehukkaina, hyväkuntoisina ja samanpainoisina kuin syksyllä maasta nostettaessa. Kuivahkossa kellarissa ilman turve-hiekkaseosta säilytettyjen juureksien paino vähenee, jolloin vihanneksia tarvitaan enemmän keittoon ja yleensäkin ruoanlaittoon, kun niistä on haihtunut nestettä. Juureslaatikoita kastellaan tarvittaessa, jos ne näyttävät ja tuntuvat kuivilta.

Artikkelin sisältö on ote kirjasta Arnon keittiökasvit (© Arno Kasvi, Simo Laine ja Kustannusosakeyhtiö Tammi ISBN 978-951-31-4256-8). Artikkeli on tuotettu yhteistyössä Kustannusosakeyhtiö Tammen kanssa.

Lisätietoja: www.tammi.fi