Kuitenkin pensaiden kasvu ja marjojen tuottaminen vaativat ravinteita monipuolisesti ja oikeassa suhteessa.

Peruslannoitukseen ja samalla maanparannukseen voidaan käyttää kompostoitunutta karjanlantaa, jos sellaista on saatavilla, sekä kompostimultaa. Peruslannoitteena käytetään vähätyppisiä, moniravinteisia puutarhalannoitteita. Tällaisia ovat esimerkiksi Kemiran yleislannoite Puutarhan Kevät (varovasti käytettynä), Puutarhan Y-lannos 2 (PY2) tai Kekkilän mansikkalannos.

Hyvin multavilla ja ravinteikkailla mailla käytetään jopa täysin typettömiä lannoitteita, esimerkiksi Kemiran PK-lannosta. Peruslannoituksen yhteydessä voidaan lisätä myös superfosfaattia noin 2 kiloa aarille. Ohjeellisena peruslannoitemääränä voidaan pitää yhteensä 8-10 kiloa aarille.

Jos maahan on levitetty karjanlantaa, väkilannoitteita annetaan puolet vähemmän. Rakeiset lannoitteet kannattaa levittää ennen taimien istuttamista suoraan rivien kohdalle ja mullata ne maahan. Rivivälejä ei pidä lannoittaa, koska siitä hyötyisivät vain rikkakasvit.

Luonnonmukaisessa viljelyssä voidaan käyttää esimerkiksi Biolan-tuotteita ja Kemiran Luomulannoitteita. Luomulannoitteet ovat enimmäkseen hyvin hidasliukoisia, ja ne levitetään koko istutettavalle alueelle.

Artikkelin sisältö on ote kirjasta Kotipuutarhan hedelmät ja marjat (© Meeri Saario ja Kustannusosakeyhtiö Tammi 2008 ISBN 978-951-31-4147-9). Artikkeli on tuotettu yhteistyössä Kustannusosakeyhtiö Tammen kanssa.

Lisätietoja: www.tammi.fi