Taimien hankinta

 

Ns. varmennettuja taimet ovat vapaita taudeista ja pahoista tuholaisista, kuten mansikkapunkista, joka on nykyään vaikea ongelma koko mansikkatuotannossa. Varmennetut taimet on puhdistettu Suomessa ja niitä saavat lisätä vain tietyt taimituottajat. Taimikaupoissa myytävät taimet ovat yleensä näitä.

Vaikka taimet ovat melko kalliita, niitä kannattaa ostaa ainakin pieni määrä aloitukseksi. Jos taimet istutetaan aikaisin keväällä, niistä pääsee ottamaan jo kesän aikana rönsytaimia. Niitä voidaan ottaa vielä seuraavanakin vuonna, mutta sitten tauti ja tuholaisriski jo kasvaa.

Taimia ei kannata hakea naapurin vanhalta mansikkamaalta, vaikka niitä sieltä ilmaiseksi saisikin. Vanhassa mansikkamaassa saattaa olla mansikkapunkkeja ja muita tuholaisia ja taudinaiheuttajia. Taimien ja kasvien tuonti ja vienti on EU:n sisällä hyvin vapaata. Vain lähtömaan taimituottajalla täytyy olla ns. taimipassi, joka varmistaa, että kyseisen tuottajan taimet ovat terveitä. Suomessa on nykyään tarjolla paljon ruotsalaisia, tanskalaisia ja hollantilaisia mansikantaimia. Niiden joukossa on tuttuja lajikkeita, mutta myös täysin uusia, joiden viljelyvarmuudesta Suomen oloissa ei vielä ole tietoa. Kaikki eivät välttämättä kestä täällä tai muuten sovi Suomen ilmastoon. Uusia mansikkalajikkeita jalostetaan ja lasketaan markkinoille maailmalla sellaista vauhtia, että kaikkia lajikkeita ei ehditä mitenkään koeviljellä täällä, ennen kuin ne ovat jo tarjolla kuluttajille.

Taimipassista huolimatta ulkomailta tuotujen taimien mukana saattaa tulla myös sellaisia tauteja ja tuholaisia, joita meillä ei vielä ole. Yksi pelätyimmistä on mansikan punamätä (Phytphyhora fragariae var. fragariae), joka on juurilahoa muistuttava sienitauti. Sitä esiintyy jo kaikissa läntisissä naapurimaissamme, ja se leviää nimenomaan taimien mukana. Toinen vaarallinen mansikan tauti on mansikan mustalaikku (Colletotrichum acutatum), jota valitettavasti on jo tavattu täällä tuontitaimien tuomana, mutta sen leviäminen on ainakin toistaiseksi saatu rajattua.

Artikkelin sisältö on ote kirjasta Kotipuutarhan hedelmät ja marjat (© Meeri Saario ja Kustannusosakeyhtiö Tammi 2008 ISBN 978-951-31-4147-9). Artikkeli on tuotettu yhteistyössä Kustannusosakeyhtiö Tammen kanssa.

Lisätietoja: www.tammi.fi