Tue perennat

Myös useimmat villinä kasvavat niittykukat ovat juuri juhannuksen tienoilla täydessä kukassaan. Muistathan tukea korkeiksi kasvaneet myöhäiskesän perennat ajoissa. Toistaiseksi ne kasvavat suorina ja kauniina, mutta kesäsateen sattuessa ne taipuvat helposti.

Tähtihyasintti 'Camassia'
Tähtihyasintti ’Camassia’ on niittykukkien joukossa viihtyvä kevätkukka.

'Thérèse Bugnet' -ruusu
Kukkii pitkään. ’Thérèse Bugnet’ -ruusussa on kaikki, mitä ruusulta voi toivoa. Se on tuoksuva, kaunis, helppo, kestävä ja hyväkuntoinen lajike.

Tuoksuvat ruusut

Tuoksupionien jälkeen on ruusujen vuoro. Ensimmäisinä vuorossa ovat perinteiset pensasruusut, joiden runsaan kukoistuksen saa tavallisesti kokea vain kerran kesässä. Näihin kuuluu muun muassa juhannusruusu. Myöhäisemmät ruusut ovat sen sijaan juhannuksen tienoilla yleensä vasta lähtökuopissaan. Monet niistä alkavat kukkia kesäkuussa ja jatkavat kukkimista hallan tuloon asti.

Muista:

  • Kesäkukat kasvavat nopeasti ja tarvitsevat ravinteita läpi kesän jaksaakseen kukkia syksyyn asti.
  • Perennoja ja muita monivuotisia kasveja kannattaa lannoittaa vain juhannukseen asti. Jos lannoitusta jatketaan tämän jälkeen, ne kasvavat liian pitkälle kesään, mikä vaikeuttaa talveen valmistautumista.
  • Kitke rikkaruohot. Kun multaa möyhennetään säännöllisesti, rikkaruohojen on vaikeampi saada jalansijaa.
  • Korjaa raparperisato talteen, kun varret ovat vielä ohuita ja hyvänmakuisia. Monet maustekasvit ovat nyt sopivan kokoisia korjattaviksi.
  • Leikkaa alkukesästä kukkineet koristepensaat kukinnan loputtua. Siten ne kukkivat myös ensi vuonna. Jos leikkaat pensaat kevättalvesta, menetät kukinnan siltä keväältä.

'Philippe Vapelle' -kurjenpolvi
Helppo tunnistaa. ’Philippe Vapelle’ -kurjenpolvessa on siniliilat kukat ja harmaanvihreät lehdet. Sen tuntee harvassa kasvavista terälehdistä.

Kurjenpolvien aika

Monet kurjenpolvet kukkivat kesäkuussa. Ne sopivat kaikkialle – sekä huoliteltuihin että villimpiin puutarhoihin. Matalina rykelminä kasvavat kurjenpolvet viihtyvät aurinkoisemmilla paikoilla kuin korkeammat, väljemmin kasvavat lajikkeet. Mikäli kukinta-aika on mielestäsi liian lyhyt, saatavana on myös pidempään kukkivia risteymiä, kuten ’Rozanne’, ’Jolly Bee’ ja ’Ann Folkard’.

Taimet esikasvatuslaatikossa

Taimet maahan

Heti kun yöpakkasten vaara on ohi, on aika istuttaa kesäkukkien, vihannesten ja perennojen sisätiloissa esikasvatetut taimet ulos. Muistathan totuttaa taimia ulko-oloihin ennen istuttamista, jotta siirtymä ei olisi taimille liian äkkinäinen.

Kylvä palkokasvit

Herneiden ja papujen siemenet itävät parhaiten lämpimässä maassa. Siksi ne kannattaa kylvää vasta kesäkuussa. Jos maa on liian kylmä, siemenet saattavat mädäntyä. Kastele siemenkylvö säännöllisesti, jotta maa säilyy tasaisen kosteana, eikä pääse kuivahtamaan. Harvenna vihannesten ja kesäkukkien taimenalkuja kovalla kädellä. Jos olet liian varovainen, taimet eivät saa riittävästi tilaa eivätkä ravinteita kasvaakseen, ja niistä tulee heiveröisiä.