Kahdenlaisia kaktuksia  

Joulunajan kukkakorien mukana voi kotiin tulla ihanasti kukkiva marraskuunkaktus. Saat siitä helppohoitoisen ja pitkäikäisen huonekasvin, kun siirrät sen joulun mentyä omaan ruukkuunsa.

Talvikaktukset, kuten marraskuunkaktus ja perinteinen joulukaktus, kuuluvat lehtikaktuksiin. Niiden alkuperä on Keski- ja Etelä-Amerikan kosteissa metsissä, missä ne kasvavat puunrungoilla päällyskasveina. Lehtikaktukset eroavat elintavoiltaan ja vaatimuksiltaan selvästi kuivien seutujen aavikkokaktuksista. Ärhäkän piikkiset syylä- ja pylväskaktukset, pyörökaktukset, opuntiat ja muut aavikkojen selviytyjät eivät tarvitse talvella viileässä paikassa lainkaan kastelua, ja huoneenlämmössäkin ne selviävät parilla kostutuksella.

Marraskuunkaktus ja muutkin lehtikaktukset sen sijaan tarvitsevat melko runsasta kastelua kukinnan päättymiseen saakka, vain pintamulta saa kuivahtaa. Sen jälkeen riittää niukka tuoreus kevääseen saakka. 

Joulun juurekset

Lantun ja punajuuren kulutuksessa on selvä piikki joulun aikaan. Myös muut juurekset tekevät nyt kauppansa niin hyvin, että neljännes koko vuoden kulutuksesta syödään juuri näihin aikoihin. Juuresten monipuolista käyttöä edistääkseen Kotimaiset Kasvikset ry on jälleen koonnut mainion Juurevasti joulukauteen -ruokaohjepaketin www.kasvikset.fi -sivuilleen. Sieltä löytyvät marinoidut juurekset, juureslastut, juurespyreet ja muut uudet tuttavuudet.

Kotimaisten juuresten ympärille on nyt myös mitä isänmaallisinta rakentaa itsenäisyyspäivän menu. Riistan, poron ja sienien lisukkeeksi ei parempaa tule äkkiä mieleen kuin uunissa paahdetut juurekset ja perunat.

Tee itse ulkokuusen koristeita

Pihapuun joulukoristeluun voi käydä melko vähäisin tarpein, kunhan vain lunta riittää pihapiirissä. Erityisesti omenapuu ja monet kookkaat pensaat sopivat hyvin tarkoitukseen, niiden vahvoille oksille on helppo ripustaa lumipalloja, joiden läpi on työnnetty pätkä rautalankaa ja häntä käännetty koukuksi pallon sisään. Tintit tykkäävät näistä lumipalloista erityisesti, jos lumen sekoittaa ensin reilusti auringonkukan siemeniä. Pallon muotoilu onnistuu pakkasellakin, kun lumen joukkoon lorauttaa vähän vettä.  


Idea:  Sammalruukku tuo pientä vihreää sisustukseen

Täytä erikokoisia saviruukkuja kivillä, sanomalehtiparilla tai muulla helpolla täytteellä. Peitä sitten ruukun pinta pyöreästi sammalella. Saat vähäeleisen mutta suloisen ja jouluhenkisen luomuhuonekasvin kädenkäänteessä. Sumuta sitä silloin tällöin.