Perunat multaan

Perunan istuttaja ehtii vielä, vaikka kesä on huulella. Perinteinen perunanteon aika on Etelä-Suomessa tuomen kukinnan ja Kustaan päivän eli kesäkuun kuudennen päivän välissä. Ihanteellista onkin, että maa on ehtinyt kunnolla lämmetä yli +7-asteiseksi ja mukulat on esi-idätetty muutaman viikon ajan niin, että niissä on tanakat idut. Pimeässä itsekseen itäneet hontelot idut eivät juuri edistä perunan kasvua.

Perunavaot tehdään noin 70 sentin välein ja mukulat asetellaan vakoihin noin 30 sentin etäisyyksin. Vaon ei tarvitse olla syvä, sillä parhaiten peruna taimettuu ja kehittää rönsyjään ja mukuloita niiden päähän, jos maata on mukulan päällä noin 5 senttiä. Vako ei ole välttämätön, vaan esimerkiksi itärajan takana on käytössä istutustapa, jossa kullekin mukulalle kaivetaan oma kuoppa tasaiseen maahan ja peittää se seuraavan kuopan kaivumullalla. Keinot voi valita tilanteen ja saatavilla olevien välineitten mukaan. Joka talosta löytyy lapio, mutta ei ehkä sopivaa kuokkaa saatikka verratonta peruna-auraa.

Tavallisesti peruna on melko huoleton kasvatettava, mutta sitä ei silti pidä unohtaa istutuksen jälkeen. Penkit mullataan lopulliseen muotoonsa, kun taimet ovat noin vaaksan mittaisia ja kun penkkien välissä on vielä helppo kulkea ruhjomatta kasvustoa. Jos saatavana on ruohosilppua, sitä on hyvä levittää katteeksi torjumaan rikkakasveja ja lannoittamaan perunaa. Jos alkukesä on kuiva, pari kunnollista kastelua on myös tarpeen.

Taimia tomaatista

Kasvihuoneessa vauhdilla varttuvat runkotomaatit yrittävät ahkerasti sekoittaa viljelijän suunnitelmia versomalla jokaisesta lehtihangastaan. Näistä varkaista on hyvä päästä eroon ajoissa, sillä ne vievät turhaan kasvin energiaa ja häiritsevät sadon kehitystä. Varkaat on helppo poistaa jo pieninä sormin taittamalla sivusuuntaan.

Poistetuista varkaista saa helposti uusia taimia. Tomaatti on mestari juurtumaan, senhän näkee loppukesällä, kun isot kasvit puhkaisevat juurenalkuja rungostaan. Varkaan juurrutus onnistuu nopeasti turpeella täytetyssä ruukussa. Anna sivuverson kasvaa noin kymmensenttiseksi ja taita se vasta sitten irti. Leikkaa verson tyvi alimman lehden alta poikki, poista lehti ja pistä pistokas turpeeseen juurtumaan. Kastele hyvin ja sujauta ruukku muovipussin pohjalle. Sulje pussin suu ja availe sitä välillä tuuletuksen ja kastelun ajaksi. Pistokas juurtuu nopeasti ja voit istuttaa sen rivin jatkeeksi tai tehdä avomaalle sille suojaisen kasvupaikan.


Masi-kärryt täynnä kitkentäjätettä

Mainio puutarhakärry

Kottikärryillä on paljon käyttöä puutarhassa, ne ovat verrattomat kun kuljetetaan ja kipataan kiviä, hiekkaa ja multaa. Kevyemmän aineksen, kuten lehtien, risujen, heinän, taimien, turpeiden ja korjatun sadon kuljettamiseen matalat ja tilavat kärryt ovat paremmat.

Hyvä löytö kotipuutarhakäyttöön on esimerkiksi Masi-yleiskärry, jota myyvät rautakaupat. Tilavuus on 190 litraa ja hinta hiukan alle 200 euroa. Näille kärryille löytyy monenlaista käyttöä. Niissä voi seisottaa ja lämmittää vesijohtovettä ennen kannukastelua ja niillä voi myös vettä kuljettaa, pestä työkaluja, juurikkaita, omenia.

Lisää tietoa löytyy osoitteesta www.masitools.com/?page=kiinteistohuoltoon.