Idea – Kierrätystä kasvimaalla

Rivivälien kitkemisestä pääsee melkein täysin käyttämällä katteita maanpinnassa. Ruohosilppu on verratonta lannoitetta ja muodostaa kuivuessaan huopamaista mattoa, jonka alla maa pysyy kuohkeana. Ruohosilpun saamiseksi tarvitaan kuitenkin isot nurmikot ja keräävä leikkuri, joten konsti ei käy kaikille. Hyvä keino on myös tuoda taimien tyvelle puolikypsää kompostia ja kattaa rivivälit vanhasta lakanasta revityillä suikaleilla ja levittää päälle painoksi hiekkaa. Tästä eivät tule läpi juolavehnät eivätkä valvatit, eikä hiekka suosi etanoitakaan. Kesän aikana vanha puuvillakangas hupenee melkein olemattomaksi ja hiekan voi muokata maahan.

Herukoille huomiota

Herukkapensaiden alkukesä on vauhdikasta raakileiden kehittelyn aikaa. Jos taivas ei anna kunnolla vettä, nyt on sopiva aika edistää sadon saantia kastelemalla pensaita. Herukat ovat hyvin pintajuurisia ja alttiita kuivuudelle. Samasta syystä ei myöskään pidä muokata niiden alustoja jyrsimellä, vaan torjua rikkaruohot muilla konsteilla. Heinät, nokkoset ja vuohenputket on hyvä repiä pois pensaan tyveltä ja levittää juurelle kerros kuorirouhetta tai haketta, niin ruohonleikkuu pensaiden väleissä ja sadonkorjuu sujuvat mukavasti.

Rentokasvuiset pensaat kannattaa myös tukea nyt viimeistään. Jos pensaat ovat muuten pystyjä, mutta vain uloimmat taipuvat maahan, niitä voi poistaa tai keventää latvastaan. Samalla kertaa on hyvä leikata kuivuneet oksat pois. Jos pensaissa on sellaisia oksia, joissa näkyy paljon tyhjää ja pallomaiseksi turvonneita kuivia silmuja, kyse on harmillisen tuholaisen, mustaherukanäkämäpunkin, vioituksesta. Asialle ei ole paljon tehtävissä nyt, mutta jo syksyllä tai viimeistään alkukeväällä on aina viisasta keräillä äkämäsilmut pois ennen punkkien keväistä liikkeelle lähtöä. Äkämäpunkista pääsee eroon leikkaamalla pensaat syksyllä maanpintaa myöten ja kasvattamalla ne uudelleen. Leikkausjätteet on paras polttaa tai hävittää silppuamalla.

Lemmikki saa siementää

Lemmikit ovat alkukesän puutarhan sulostuttajia ja niiden ehdoton oikeus on levitä kaikkialle, nurmikolle, laattojen rakoihin ja metsänpohjalle. Kukinnan jälkeen ei kannata pitää kiirettä kuihtuneiden kasvustojen siivoamiseksi, sillä useimmat puistolemmikin lajikkeet ovat kaksivuotisia ja säilyvät puutarhassa siementämällä. Ensimmäisenä kesänä ne kasvattavat lehtiruusukkeen ja toisena kukkivat. Lemmikit viihtyvät tuoreessa ja ravinteikkaassa multamaassa. Jos ne näyttävät saastuvan kaiken peittävään vaaleaan härmäsieneen, kasvupaikka on liian kuiva. Silloin kannattaa siementaimia siirtää puolivarjoisaan puutarhan kolkkaan ja parantaa multaa lisäämällä siihen turvetta.

Tungosta yrttimaalla? Leikkaa pensaat mataliksi.

Monivuotinen ja kookkaat yrtit, kuten liperi ja saksankirveli ovat kesäkuun alkuun mennessä kiskaista jo melkoisesti mittaa. Nyt on hyvä ottaa satoa sylintäydeltä ja leikata pensaat mataliksi, ne versovat nopeasti uudelleen. Maineikas lipstikkakeitto kuuluu alkukesään, ohjeita löytyy netistä useita, esimerkiksi osoitteesta www.kotikokki.net. Jos saksankirvelin ihanantuoksuinen kukinta ja aniksenmakuiset, raa’at siemenet houkuttavat, kannattaa odottaa joku viikko ja raivata pensas pienemmäksi vasta sen jälkeen. Saksankirvelin kauniit, pitsimäiset lehdet ovat omiaan myös juomavesikannun koristeeksi, ja ne antavat myös hyvää makua veteen.