Juurikkaat kellariin

Talven varaksi kasvatetut juurikkaat eivät säiky pieniä pakkasia. Ennen maan kohmettumista on kuitenkin käytävä talikkohommiin. Irrota punajuurikkaat, porkkanat, mukulasellerit, lantut, palsternakat ja myös maa-artisokat ja purjot huolellisesti talikolla ennen kuin kiskot ne ylös tiukasta maasta. Katkennut palsternakka ei kestä varastointia ja punajuuri menettää keitettäessä väriään, jos sen juuri vioittuu. Listi naatit pois käsin kääntämällä tai terävällä veitsellä tarkasti tynkiä jättämättä mutta varoen vahingoittamasta juuren kuorta.

Monivuotisesta piparjuurestakin on hyvä korjata nyt satoa. Anna kasvin olla paikallaan,  mutta kaivele esiin sopiva määrä paksuja juuria ja leikkaa irti. Pese juuret ja pakasta ne. Jäistä piparjuurta on helppo raastaa ruokiin tarpeen mukaan.

Maakellarin lämpötilaa on yhä tarkkailtava. Lämpimänä syksynä myös yöt ovat olleet niin leppeitä, että perinteinen yötuuletus ei juuri ole kellaria jäähdyttänyt. Kosteus ja lämpö suosivat homeita ja siksi viileät yöt on yhä viisasta hyödyntää: jätä ovet ja tuuletusluukut yöksi auki ja sulje päiväksi.

Tee tilaa kompostoriin

Talousjätekompostorin tyhjentämistä ei kannata lykätä pakkasiin. Eri mallisissa valmiskompostoreissa on omat tyhjennysperiaatteensa, ja onkin viisasta kaivaa käyttöohje silloin tällöin esiin. Joistakin otetaan vähintään kolmannes pois, toisiin jätetään kerros kypsintä jätettä siemeneksi pohjalle. Jos jäte on märkää ja tiivistä, on samalla hyvä kuohkeuttaa sitä ja lisätä kuiviketta joukkoon.

Ilman kunnollista seosainetta kompostointi ei onnistu. Jos et halua ostaa säkitettyä kompostikuiviketta, voit tehdä sitä itsekin. Kerää kuivaa haravointijätettä, metsän neulaskariketta, risuhaketta, kutterinpurua, olkisilppua ja turvetta, ja sekoita niistä pari säkillistä varaston nurkkaan talvenkin varaksi.

Puutarhajätteen kompostointi sujuu luvallisesti ja vaivatta aumakompostissa, ilman kummempia säiliöitä ja kehikoita, mikäli puutarhassa vain on tilaa sellaiseen. Seuduilla, missä lehtokotilot ja espanjansiruetanat ovat levinneet pihapuutarhoihin, tästäkin arvokkaasta jätteestä on tullut monelle paha päänvaiva, sillä nilviäiset viihtyvät ja lisääntyvät kasvijätteissä. Turvallisempaa onkin silloin ryhtyä kompostoimaan tilavissa, eristämättömissä kompostoreissa, joiden tarkkailu on helppoa ja ympäristön siistinä pito onnistuu varmimmin. Myös jäteasematkin ottavat puutarhajätettä, mutta ehdot vaihtelevat paikkakunnittain.

Kasvihuone kauniiksi

Älä hylkää kasvihuonetta tomaattien ja kurkkujen mentyä. Nyt korkea aika tyhjentää ja pestä huone perusteellisesti suopavedellä ja pieniinkin sopukoihin mahtuvalla harjalla.

Kasvihuoneessa on hyvä varastoida talven ajan pihatavaroita, mutta jos siihen ei ole tarvetta, voit tehdä kasvihuoneesta soman syyssopen. Levitä mullan pintaan sammalmattoa, tuo sinne kaikki kauniit, pestyt, patinoituneet saviruukut ja täytä ne risupunteilla, kivillä, sammalilla tai pinoa vain sisäkkäin. Siirrä huoneen suojaan viimeiset kukkivat piharuukut. Nosta sinne pikku puutarhapöytä ja pari tuolia, ripusta lyhtyjä. Silloin tällöin sinne on mukava poiketa sadetta pitämään ja kynttilää polttamaan.


Idea

Leikkaa talteen auringonkukkien jättimäiset siemenkakut sitä mukaa kuin kukinta alkaa olla ohi. Kuivattele ne paikassa, jonne linnut, hiiret tai oravat eivät pääse. Tarjoile linnuille myöhemmin talvella.