Omenapuu uusiksi
Viimeisiään vetelevän omenapuun säästämiseksi on tasan yksi helppo keino, johon kannattaa tarttua ennen kevättä. Eri puolilla maata on lukuisia tilausvarrentamista tekeviä taimitarhoja, joille voit lähettää omista puista leikatut jalonnusoksat ja paluupostissa saat uudet, kestäviin perusrunkoihin vartetut taimet. Tällaisten taimistojen yhteystiedot löytyvät osoitteesta www.taimistoviljelijat.fi. Soittamalla saat tarkemmat ohjeet jalonnusoksien leikkaamisesta, säilytyksestä ja lähettämisestä.
Paras jalonnusoksien leikkaamisen aika on ennen kovia pakkasia joulu–tammikuussa. Pakkasvaurioita on tietysti jo ehtinyt tulla tämän talven säissä, mutta kaiken kaikkiaan hyvin tuleentuneet omenapuun oksat ovat sangen kylmänkestäviä. Oksat leikataan viime kesänä kasvaneista latvoista, ja parhaita ovat 30–50 senttiä pitkät, lyijykynän vahvuiset – pienemmätkin käyvät, jos kasvu on ollut heikkoa. Oksat säilytetään muoviin käärittyinä lumihangessa kevääseen saakka. Samanlaiset oksat käyvät omiinkin jalonnuskokeiluihin, voit varttaa niitä kasvaviin omenapuihin tai sillastaa niillä jäniksen syömän omenapuun.
Puutarhan työkalut uusiin varsiin
Puutarhan työkalujen kunnostaminen on mitä kannatettavin talviaskare siinä tapauksessa, että käytössä on mukava talli tai askarteluhuone, missä värkkäillä. Poikki menneen puuvarren vaihtaminen lapioon tai talikkoon on ehkä kiinni vain siitä, että varsia on tätä nykyä niin huonosti saatavana. Ei kai ole mitään järkeä kuitenkaan heittää menemään hyvää lumilapiota tai talikkoa vain siksi, että varsi on rusahtanut poikki?
Mukava yllätys onkin, kun sattuu osumaan rautakauppaan, jossa puhtoisia puuvarsia on joka lähtöön, vasaroista ja kirveistä petkeleisiin ja lapioihin. Kotimaisesta koivusta sellaisia tekee esimerkiksi Ähtärin puusorvaamo. Uusiin varsiin laitettu lapio on ilo virittää saman tien huippuunsa muutenkin, jotta perennojen jako tai nurmikon reunojen kanttaaminen sujuu taas keväällä kevyesti. Hio ruosteet pois, teroita kärki ulkopuolelta viilalla tai kulmahiomakoneella ja sivele metallin pintaan koneöljyä. Muutaman vuoden välein metalliosat kannattaa maalata kestävällä alkydimaalilla, ja värilläkin on väliä, mitä kirkuvampi, sen parempi. Sivele uuteen puuvarteen pellavaöljyä tai lakkaa se.
MAINOSHelppoa sadonkorjuuta
Joulun jälkeen myydään vielä punajuuria edullisesti muutaman kilon pusseissa. Nyt on aika korjata helppoa satoa kellariin, jos punajuurien laarit ovat jo tyhjät.
Punajuuri on hämmästyttävän monikäyttöinen juures, ja vaikka sitä ei nyt syksyn ruokamyrkytystapausten vuoksi suositella käyttämään raakaraasteina, muita ohjeita kyllä löytyy. Talven kuumin keitto on ihana borssi, jonka voi valmistaa kahden koulukunnan oppien mukaan: joko raa’asta tai säilötystä etikkapunajuuresta, sanovatpa asiantuntijat mitä hyvänsä. Etikkapunajuurien säilöminen onnistuu hyvin keskitalvellakin, ja sehän kannattaa tehdä juuri nyt, jos sato näyttää nahistuvan tai ryhtyneen liiaksi versomaan.

Tuonenkielo
Idea: Vihreää jalustalle
Anopinkieli, palmuvehka ja tuonenkielo ovat kärkikolmikkona, kun kilpaillaan helpoista ja samalla tyylikkäistä huonekasveista. Jos joulukuusen lähtö jättää pahan aukon kodin vihreyteen, hanki pari kolme kukkapylvästä tai kukkatelinettä ja niihin helpot hoidokit. Kukkateline on verraton, ja metallisen voit huoletta siirtää myös ulos kesäksi.
MAINOS