MAINOS

Väriä lankoihin viljelypalstan kasveista

Piha

Kasvivärjäyksestä innostunut Osmi Koskinen kiinnostui harrastuksensa myötä myös viljelystä. Nyt hän saa värjäysainekset omalta viljelypalstaltaan, jolla kasvaa lisäksi syötäväksi kelpaavia hyötykasveja.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Osmi Koskinen on pysäköinyt poikansa Nooan vaunut viljelypalstansa laidalle Annalan siirtolapuutarhassa, jossa hän viljelee kolmatta kesää. Paitsi tavanomaisia hyötykasveja, Osmin palstalla on myös valikoima värikasveja, joita hän tarvitsee kasvivärjäysharrastuksessaan.

Oikeastaan koko palstaviljelyinnostus alkoi, kun Osmi oli Annalassa Hyötykasviyhdistyksen käsityönopettajan Mari Nummi-Karttusen assistenttina. Rakennusten takana avautuva siirtolapuutarha teki vaikutuksen, ja Osmi päätyi hakemaan sieltä palstaa.

 

tiikerinkaunosilmä (Coreopsis tinctoria) Osmi Koskinen
Ruskeankeltainen ryhmäkasvi tiikerinkaunosilmä (Coreopsis tinctoria) on oranssin ja keltaisen värin lähde. Osmi Koskinen ja Nooa.

Palstasuunnitelma ei koskaan pidä

Tulevan kesän palstasuunnittelu alkaa jo alkutalvella, kun Osmi rupeaa piirtämään palstaansa uusiksi.
– Vuosi toisensa perään käy kuitenkin niin, että suunnitelmat eivät koskaan pidä, Osmi nauraa.

Tänä kesänä palstalla on enemmän syötäviä kasveja kuin ennen. Jokavuotisten maa-artisokan, kesäkurpitsojen ja härkä- sekä vahapapujen rinnalla kasvaa nyt myös yrttejä ja tomaatteja. Osmi kasvattaa palstakasvinsa siemenistä, joita hän kerää omistakin kasveistaan. Auringonkukka on suosikkikukka, jota kasvaa aina palstalla. Nyt viehättävät eniten tummaväriset lajikkeet.

Kasvivärjäreiden himoitsemaa, harvinaista sinistä tuottavan morsingon siemenet saavat vielä hivenen kuivua ennen kuin Osmi kerää ne talteen ensi vuotta varten. Kaksivuotisesta kasvista käytetään värjäykseen ensimmäisen vuoden lehtiruusuke, joten palstalla on hyvä olla eri-ikäisiä kasveja.

 

Keltasauramon kukinnot värjäävät langan tai kankaan keltaiseksi.
Keltasauramon kukinnot värjäävät langan tai kankaan keltaiseksi. Kuivatut värjäyskasvit säilyvät paperipusseissa pitkään käyttökelpoisina.

Viljelypalstan pito on rento ulkoilmaharrastus

Suurimmasta osasta värjäyskasveja saadaan erilaisia keltaisen sävyjä beesistä oranssinkeltaiseen. Osmi käyttää värjäykseen yleensä kuivattuja kasveja, mutta tuoreetkin sopisivat.

– Minulla on kotona purkki sipulinkuorille, koska käytän niitäkin värjäämiseen. Tänäkin syksynä pitäisi ehtiä järjestää aikaa värjäyssessiolle.

Vauva käy jo levottomaksi, mutta tyyntyy, kun hamuavaan käteen osuu kiinnostavan karhea tomaatinlehti.
– Tämä on terapiaa sielulle, vaikka välillä tuntuu että käyn täällä vain kerätäkseni muutaman kukan, Osmi huoahtaa.

Hänelle palstan pito on ulkoilmaharrastus, ja palstalla tuleekin piipahdettua usein. Ulkona mullan seassa touhuilu on vastapainoa graafisen suunnittelijan sisätyölle. Se sopii myös pienen lapsen äidin elämään, vaikka puuhaa olisi muutenkin riittämiin. Kun Nooan ruoka-aika lähenee, äiti ja poika kääntävät vaunun nokan kotia kohti.

Lankojen ja kankaiden lisäksi Osmi on tehnyt onnistuneita kokeiluja myös puun värjäämisessä oman maan kasviväreillä.
Lankojen ja kankaiden lisäksi Osmi on tehnyt onnistuneita kokeiluja myös puun värjäämisessä oman maan kasviväreillä.

Miten saan oman palstan?

Palstaviljelyyn tarkoitetut maat ovat yleensä kuntien ja kaupunkien omistuksessa. Oman seudun palstaviljelymahdollisuuksista saat parhaiten tietoa ottamalla yhteyden kotipaikkasi rakennustoimeen. 

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

kasvivärjäys palstaviljely puutarhanhoito viljellä viljelypalsta