Lassen puutarhassa kukkaloistoa koko kesä!
Lauri Partasen pihapiirissä vesi solisee altaissa ja kukat kukkivat läpi kesän. Hedelmäpuut ja marjapensaat notkuvat satoa ja kasvihuone antaa tomaatteja ja viinirypäleitä. Pihassa kukkii erilaisia ja erivärisiä daalioita.
Teksti: Ulla Kervinen
Kuvat: Pekka Vainonen
 
Korudaalia
Pihassa kukkii erilaisia ja erivärisiä daalioita, kuten tämä hehkeänvärinen pallomainen korudaalia.
Lasse Partasen pienessä kasvihuoneessa kasvaa tomaattia ja jo satoa tuottanut viiniköynnös, joka kaipaa myöhään syksyllä reilun leikkauksen.
Lasse Partasen pienessä kasvihuoneessa kasvaa tomaattia ja jo satoa tuottanut viiniköynnös, joka kaipaa myöhään syksyllä reilun leikkauksen.
Köynnöskrassit kukkivat aina pakkasiin asti
Lasse Partanen kylvää köynnöskrassit suoraan maahan oksakehikkoa vasten toukokuussa. Ne kukkivat aina pakkasiin asti.

 

Lauri Partanen eli Lasse on syntyjään multasormi. Hän kasvattaa taimetkin siemenestä itse. Järvenpään-pihaa hän on hoitanut jo 18 vuotta. Puutarhakiinnostus heräsi jo lapsena, kun Lasse opetteli 4H-kerhossa hyötykasviviljelyn aakkosia. Puutarhaharrastus jatkui Leppävaarassa, missä perheellä oli kaupungin vuokraama viljelypalsta.
 
Kesäkukkien lisäksi Lasse kasvattaa siemenestä myös perennoja, kuten ukonhattuja ja palavaarakkautta. ”Ostin muutamia taimia ja otin niistä talteen siemeniä. Kasvihuoneesta ja lasikuistista on suuri apu taimien kasvatuksessa. Jo huhtikuussa minulla on ikkunalaudat ja keittiön pöytä täynnä ruukkuja ja laatikoita. Myöhemmin kannan taimiastiat kasvihuoneeseen ja sen jälkeen vielä pihalle karaistumaan, ennen kuin siirrän ne kokonaan ulos”, Lasse kertoo.
 
Gladiolusten kukinta on kauneimmillaan elokuussa
Gladiolusten kukinta on kauneimmillaan elokuun syntymäpäiväjuhlien aikaan.
Lasse Partasen kehittämä ikkunahyllykkö ulkokukille
Lasse Partasen kehittämä ikkunahyllykkö ulkokukille. Lautaan on porattu sopivat kolot orvokkiruukuille. Talvella samoissa koloissa voi pitää havuja, kanervia tai muita varpukasveja.
Ikkunanaluspenkkiin on valittu entisajan kaunotar-kukkia
Ikkunanaluspenkkiin on valittu entisajan kaunottaria, kuten pionia, juhannusruusua, tuoksuköynnöskuusamaa. Ruukuissa on pelargoniaa, margareettaa, samettikukkaa ja kuunliljaa.

 

Puutarhassa etusijalla ovat vanhanaikaiset kukat
Lasse Partasen puutarhassa kukkivat kesän mittaan monenlaiset lajit. Talon tyyliä kunnioittaen etusija on kuitenkin annettu vanhanaikaisille lajeille, joita ovat esimerkiksi väri-, varjo- ja päivänliljat, keisarinkruunut, kielot, lupiinit, unikot, kullerot, pionit, tarha-alpit, syysleimut, särkyneetsydämet, ritarinkannukset ja sormustinkukat. Maanpeittokasveina pihalla kukkivat talvio, suikeroalpi ja Pink Panda.
 
Osa pihasta on jätetty tahallaan luonnontilaan. Siellä kukkivat ahomansikat, harakankellot ja monet muut ketokasvit. Alue toimi aikoinaan ”opetuskenttänä” lastenlapsille. Siellä vaari kertoi luonnon salaisuuksia, tutustutti perhosten ja lintujen maailmaan ja opetti kasvien nimiä.
 
Piha puhkeaa loistoon jo keväällä, kun kukkivien omenapuiden ja kriikunapuiden alla avautuvat vuoronperään esikot, scillat, helmihyasintit, narsissit ja tulppaanit. Kevään ihanuuksiin kuuluvat myös valkoiset ja punaiset pikarililjat. Upeita kukkivia koristekasveja ovat esimerkiksi koreanonnenpensas, koristeomenapuut sekä kesäkuussa avautuvat alppiruusut. Niiden jälkeen tuoksuvat juhannusruusut, neilikkaruusut, kärhöt, kuusamat.
 
Hyötykasvit kasvavat puukehikoissa
Hyötykasvit kasvavat puukehikoissa.
Sinisen puuaidan ja portin takana on mosaiikkitarha
Sinisen puuaidan ja portin takana on mosaiikkitarha, jonne päästään ruusupavuilla ja köynnösruusuilla koristetun kaariportin kautta.
Palavarakkaus
Palavarakkaus lisääntyi, kun Lasse keräsi emotaimesta siemeniä talteen ja kasvatti niistä uusia taimia.

 

Gladioluksia synttäriksi
Toukokuussa Lasse Partanen kantaa kellarista taimettumaan daalian ja gladioluksen mukulat, jotka hän on nostanut maasta edellisenä syksynä. Jos kevät on hyvin lämmin, taimet voi kasvattaa kasvihuoneessa, mistä ne kuitenkin täytyy kiikuttaa yöksi sisälle. Kesällä pihassa kukkivat sitten eriväriset pallo-, tarha-, koru-, kaulus- ja kaktusdaaliat aina pakkasiin saakka. Sekä daaliat että gladiolukset Lasse istuttaa pääasiassa suuriin ruukkuihin.
 
”Gladiolusten kukinta on kauneimmillaan elokuun alussa, kun vietän syntymäpäiviäni. Viimeksi kukkivat pääasiassa lohenpunaiset, mutta myös keltaiset ja valkoiset. Vietämme puutarhajuhlia ystävien kanssa ja katan pöydän kesähuoneeseen. Koristelen ja valaisen koko pihapiirin juhlien kunniaksi”, Lasse kertoo.
 
Syksyn tullen Lasse nostaa daalian ja gladioluksen mukulat maasta heti, kun pakkanen on mustuttanut kasvuston. Ensin hän antaa mukuloiden vähän kuivahtaa, minkä jälkeen hän vie ne kellariin kasvuturpeeseen niin, että ne eivät kosketa toisiaan, vaan säilyvät nahistumatta seuraavaan toukokuuhun.
 
Harakankello ja muut kedonkukat ovat saaneet levitä vapaasti valloilleen
Harakankello ja muut kedonkukat ovat saaneet levitä vapaasti valloilleen omenatarhan luonnonkedolla.
Virolainen jalokärhö on kiitollinen keskikesän kukkija
Virolainen jalokärhö on kiitollinen keskikesän kukkija. Lassella se kiipeää talon seinustaa pitkin.
Romanttinen kaarisilta rakennettiin lähinnä näön vuoksi
Romanttinen kaarisilta rakennettiin lähinnä näön vuoksi. Sen äärellä kukkivat ruukuissa pelargoniat ja kehäkukat sekä pajuaidan vierellä akileijat.

 

Hyötyä mosaiikkitarhasta
Huhtikuussa on sopiva aika kylvää myös tomaatinsiemenet ikkunalaudalle itämään. Taimet Lasse istuttaa myöhemmin kasvihuoneeseen, missä niistä saa satoa pitkälle syksyyn. Varsinainen hyötytarha on köynnösruusun ja ruusupavun kaunistaman kaariportin takana.
 
”Eräs ystäväni risti tämän puolen pihasta mosaiikkipuutarhaksi sen vuoksi, että olen päällystänyt kasvimaan kulkutiet mosaiikkia muistuttavilla kivillä. Yrtit, salaatit, tillit, persiljat ja muut lehtikasvit kasvatan puukehikoissa. Tein paksusta laudasta 50 x 60 sentin laatikot ja täytin ne mullalla. Näin hoito on helppoa ja kasveilla on omat, selkeät osastonsa.”
 
”Lannoitan kasveja kompostimullalla ja kompostoidulla hevosenlannalla. Salaattia kylvän pitkin kesää muutaman viikon välein, jotta saan aina nuorta ja rapeaa salaattia,” Lasse kertoo. Mosaiikkitarhassa on myös mansikkamaa, josta ovat jo vuosia iloinneet myös lastenlapset.
 
Kasvihuoneessa on tomaatin lisäksi satoikäinen viiniköynnös, jonka alun Lasse sai lahjaksi ystävältään. Köynnös on viihtynyt hyvin ja antanut jo rypäleitäkin. Kokeiltavana on ollut myös maissi, ja jo vuosia on kerätty satoa maa-artisokasta.
 
”En edes tiedä viiniköynnöslajikkeen nimeä, mutta tummat rypäleet ovat makeita ja maukkaita. Olen leikannut köynnöstä reilusti loka-marraskuussa, jotta pääversosta kehittyy mahdollisimman paksu ja vahva. Köynnös työntää juurensa syvälle maahan ja imee kosteutta. Tällainen köynnös menestyy näköjään hyvin kylmässäkin kasvihuoneessa”, Lasse kiittelee
 
Yläpihan koristeallas
Yläpihan koristeallas vesisuihkuineen ja patsaineen. Veden äärellä viihtyvät erilaiset kosteutta rakastavat kasvit.
Juhannusruusu kuuluu eittämättä vanhan talon puutarhaan
Perisuomalaisen pihapiirin klassikkokasvi, juhannusruusu, kuuluu eittämättä vanhan talon puutarhaan.

 

Taiteellisuutta kaikkialla
Lasse Partanen harrastaa myös maalaamista. Koko pihapiiri on kuin suuri tilataideteos, jossa mielikuvitus on päästetty valloilleen. Puron yli on rakennettu romanttinen kaarisilta, joka ei varsinaisesti johda minnekään. Koristelammet tuovat pihaan sopivasti kosteutta ja kaivattua veden solinaa.
 
”Toisen koristealtaan hankin valmiina ja toisen tein itse. Levitin kaivannon pohjalle muovin, jonka reunat peitin luonnonkivillä. Vesiaiheiden reunoille istutin erilaisia maanpeittokasveja, saniaisia ja muita monivuotisia lajeja.”
 
Lasse Partanen viihtyy ulkopuuhissa niin hyvin , ettei malttaisi olla kesällä lainkaan sisällä. Tavallisesti hän syökin ulkona ja juo kahvit töiden lomassa pihapöydän ääressä. Suurella pihalla riittää aina tekemistä, ja syksyllä on vielä saatava sekä hedelmäpuiden että herukka- ja karviaispensaiden sato talteen. Kun viimeisetkin lehdet varisevat pihapuista, alkaa puutarhan koristeleminen talvea varten – eikä Lasse silloin unohda pihan pienten eläinten ja lintujen suupalojakaan.