Siirry pääsisältöön

Osallistu kilpailuun!

Voit voittaa Tempur-tyynyn

Kompostointi onnistuu talvellakin

Piha
Lämpöeristetyllä talousjätekompostorilla keittiöjätteen kompostointi onnistuu ympäri vuoden. Hoidettu komposti toimii tehokkaasti myös pakkasessa.
Pohjoismainen ympäristömerkki eli Joutsenmerkki takaa, että kompostori on testattu pohjoisen talvioloissa.
Lämpöeristyksen lisäksi tärkeitä ominaisuuksia, joilla kompostointi onnistuu myös talvella, ovat lämpömittari ja tehokas, säädettävä ilmastointi, joiden avulla voit seurata kompostin toimintaa ja säädellä kylmän ilman sisäänpääsyä kompostoriin.

Vinkkejä talvikompostointiin

1. Yhdelle perheelle sopivaan kompostoriin mahtuu 200-250 litraa jätettä.2. Vie lämpökompostiin keittiöjätettä talvella säännöllisesti, jotta pieneliöt voivat hyvin.3. Voit tehostaa kompostin hajotustoimintaa käyttämällä jätteen seassa kompostiherätettä. Se tasapainottaa ravinnetaloutta.

4. Sekoita kylmillä ilmoilla kompostia mahdollisimman vähän, jottei kompostimassaan synny kylmiä ilmataskuja.

5. Peitä kompostiin viedyt talousjätteet kerroksella karkeaa kompostikuiviketta. Se tasaa kosteutta ja pitää massan ilmavana.
6. Kiinnitä huomiota kosteuteen: liian märkä jäte jäähtyy herkästi, liian kuiva massa ei kompostoidu. Kosteus on sopiva, kun nyrkissä puristettaessa kompostimassasta irtoaa korkeintaan pari tippaa vettä. Massan pinnan pitäisi kuitenkin kiillellä kosteudesta.7. Voit tyhjentää kompostia talvellakin – pieni vajennus parantaa ilmatilavuutta ja piristää toimintaa. Noin kolmasosa kompostin tilavuudesta kerrallaan on yleensä sopiva tyhjennysmäärä.vianetsintakaavio komposti.jpg

8. Jos kompostin lämpötila laskee mittarin mukaan alle 15 asteeseen, toiminta ei ole enää tehokkaimmillaan. Voit herätellä massaa herätevellillä, jossa on kompostiherätettä ja pari litraa kuumaa vettä. Sekoita seos päällimmäiseen massaan ja peitä pinta kuivikkeella. Tehokas kompostin lisälämmityskeino on laittaa kompostiin kuumavesipulloja ja vaihtaa niitä tarpeen mukaan.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

9. Joskus komposti saattaa pakkasilla jäähtyä ja jopa jäätyä esimerkiksi vähäisen jätemäärän vuoksi. Täytä kylmennyttä kompostoria edelleen normaalisti kuiviketta unohtamatta. Kun tuoretta jätettä on riittävästi, komposti lämpenee yleensä itsestään.

10. Jäätyminen ei vahingoita talvikompostoria eikä huononna massan laatua. Tehokas kompostin lisälämmityskeino on laittaa kompostoriin kuumalla vedellä täytetty kanisteri. Kompostoituminen alkaa uudestaan viimeistään keväällä auringon lämmittäessä.

 

Lähde: Biolan

MAINOS
MAINOS LOPPUU