Koiranruusu (Rosa canina)

Koiranruusu

Rosa canina, ruots. stenros

Koiraruussiikit ovat voimakkaita ja käyriä. Lehti on 5-tai 7-lehdykkäinen ja lehdykät 2-3,5 cm pitkiä, sahalaitaisia, puikeita, kaljuja tai karvaisia alalajin mukaan. Kukat ovat joko kukinnoissa, kukkaperä kalju. Kiulukka on pitkulainen, kalju ja kova ja kypsyy vasta lokakuussa. Taaksepäin kääntyneet verholehdet varisevat ennen kiulukan kypsymistä. Emin vartalot ovat löyhänä kimppuna kiulukan päässä(vrt. orjanruusu). Kukka on 4-5 cm leveä, hempeän vaaleanpunainen tai lähes valkoinen. Koiranruusu kukkii lyhyen aikaa kesä-heinäkuussa. (canina = koirille kuuluva.)

Koiranruusu kasvaa luonnossa kuivilla, kivisillä ja soraisilla rinnemailla avoimilla paikoilla runsasravinteisessa, kalkkiperäisessä maassa. Sen levinneisyysalue käsittää miltei koko Euroopan ja ulottuu Pohjois-Afrikkaan ja Keski-Aasiaan asti. Suomesta on löydetty luontaisena vain muutamia pensaita Ahvenanmaalta, ja niissäkin arvellaan olevan muiden ruusujen perintötekijöitä mukana. Koiranruusua tavataan kuitenkin viljelyjäänteenä puistoissa, puutarhoissa ja hautausmailla, sillä sen kantoja on käytetty ja käytetään yleisesti puutarharuusujen perusrunkoina.

Koska koiranruusupensaiden kukkien väri ja koko vaihtelevat, ruususta voi löytyä viljelynarvoisia kantoja. Koiranruusu on ulkomailla tärkein kiulukkaruusu, mutta meillä olisi tutkittava, olisiko orjanruusu yhtä käyttökelpoinen, koska sen talvenkestävyys on parempi. Kotimaista koiranruusua ei ole meillä viljelyssä. Viljeltyjen ulkomaisten koiranruusujen versojen kärjet ovat syksyllä usein ruusunhärmän saastuttamia.

Euroopan eri puolilta on erotettu useita lähisukuisia lajeja ja nimistö on hyvin epäselvä. Mm. lehtien karvaisuuden perusteella on erotettu kaksi alalajia, kaljulehdykkäinen subsp. canina ja subsp. dumetorum (syn. R. corymbifera), jolla on karvaiset lehdykät. (dumetorum = piikkinen pensaikko, corymbifera = huiskilomainen.)

Artikkelin sisältö on ote kirjasta Suomalainen ruusukirja (© Pentti Alanko, Peter Joy, Pirkko Kahila, Satu Tegel ja Kustannusosakeyhtiö Tammi 2009, ISBN 978-951-31-4793-8). Artikkeli on tuotettu yhteistyössä Kustannusosakeyhtiö Tammen kanssa.

Lisätietoja: www.tammi.fi