Seittimehitähti (Sempervivum arachnoideum) on nimensä mukaisesti valkoisen seittimäisen karvoituksen peitossa. Sen paksut ja puikeat, ruusukkeiset tyvilehdet vaihtelevat keskivihreästä punaiseen. Mattomaisesti kasvavat ruusukkeet ovat pieniä, halkaisijaltaan vain 1-2,5-senttisiä.

Melko kestävä laji kukkii heinä-elokuussa ruusunpunaisin kukin, jotka ilmestyvät vajaa 10 senttiä korkeiden kukkavarsien päihin. Kasvi sopii erityisesti kivikkoon ja perennaryhmän edustalle, mutta sitä voi istuttaa myös matalaan, laakeaan ruukkuun. Istutusväliksi varataan 15-20 senttiä.

Seittimehitähteä on yleisesti saatavilla, samaten kuin sen punakukkaista, kantalajia arempaa Rubrum-lajiketta.

Partamehitähti (Sempervivum ciliosum) kukkii heinä-elokuussa. Keltaiset tähtimäiset kukat avautuvat viisi senttiä korkeiden kukkavarsien päihin. Halkaisijaltaan 5-senttiset lehtiruusukkeet ovat harmaanvihreät, kärjistään otapäiset ja hieman punertavat. Ne ovat kauttaaltaan nukkamaisen hienon karvan peitossa.

Laji on melko kestävä, etenkin eteläisessä Suomessa. Sopiva istutusväli on 15-20 senttiä. Kasvi oli aiemmin melko harvinainen, mutta nyt sitä näkee jo myynnissä.

Kattomehitähti (Sempervivum tectorum) on suosituimpia mehitähtiä. Se on kestävä ja helppohoitoinen laji, joskin avomaalla myyrät vioittavat sitä aika ajoin. Lajilla on vaaleanpunaiset, tummaviiruiset kukat. Viuhkokukinnot avautuvat 20-30 senttiä korkeiden, tanakoiden kukkavarsien latvoihin heinä-elokuussa. Melko avonaiset lehtiruusukkeet ovat vihreät ja punakärkiset, halkaisijaltaan 10-senttiset. Kasvusto leviää helposti.

Kattomehitähti kestää kuivuutta erittäin hyvin ja viihtyy hyvinkin laihassa ja karussa kasvualustassa. Sopiva istutusväli on 20-30 senttiä. Kasvista on jalostettu runsaasti lajikkeita, kuten 'Nigrum', 'Atropurpureum', 'Mettenianum' ja 'Triste', joita kuitenkin pidetään lajia arempina.

Alppimehitähti (Sempervivum montanum) on kestävä, vaaleanpunakukkainen laji. Löyhät viuhkokukinnot avautuvat heinäkuusta alkaen noin 10-senttisten, punertavien kukkavarsien päihin. Melko avonainen lehtiruusuke on vaaleanvihreä ja tahmeakarvainen. Sen leveys on 2-8 senttiä.

Lajia on saatavilla muun muassa Särkän perennataimistolta. Sen istutusetäisyydeksi suositellaan 20 senttiä.

Kivikkomehitähdet (Sempervivum-risteymät) ovat yleisimmin viljeltyjä mehitähtiä, joista kuitenkin useimmat ovat Suomessa liian arkoja. Lukemattomien lajikkeiden kukat ja lehtiruusukkeet eroavat toisistaan niin kooltaan kuin väritykseltäänkin.

Yksi suosituimmista lajikkeista maassamme on suuri- ja punalehtinen 'Othello'. Muita kokeilunarvoisia ovat esimerkiksi ruskeanpuna-, kärjistään vihreälehtinen 'Commander Hay' sekä ruusunpunakukkainen, vihreäruskeanpunalehtinen 'Silberkarneol', jota aiemmin pidettiin marmorimehitähtiristeymänä (Sempervivum marmoreum). Useimmat lajikkeet hyötyvät talvisuojauksesta esimerkiksi havuilla, etenkin vähälumisilla seuduilla.

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.