MAINOS

Kukkamaa on pihan helmi

Piha

Juuri nyt on hyvä aika ryhtyä puuhaamaan pihalle isoa, ihanaa kukkamaata, jollaista aina olet mielinyt. Multa tuoksuu, taimimyymälät pursuavat perennataimia ja ulkona on mukava puuhailla pitkin valoisia kesäiltoja. Loppukesää kohti uudet istutukset komistuvat silmissä!

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Koko kesän kukkiva perennamaa on pihapiirin helmi. Se palkitsee hoitajansa aherruksen, yllättää yhä uudelleen, tuo väri-iloa sadesäille ja hehkua aurinkoisiin lomapäiviin.

Pihan komeimman kukkaryhmän paikka on siellä, mistä se varmasti osuu silmiin. Tee se lähelle tärkeitä ikkunoita, oleskelupaikan tai kesäkeittiön viereen, pääoven eteen tai tulotien varteen. Suotuisa maastokin voi ratkaista paikan. Loiva rinne on yleensä verraton paikka useimmille aurinkoisen paikan perennoille, vettä keräävä notko taas sopii upeille kosteikkokasveille. Huonostakin paikasta saa hyvän salaojittamalla, kasvattamalla paikalle kumpua, kohottamalla kasvualustaa reunuksilla, istuttamalla tuulensuojaa tai poistamalla varjostavia kasveja.

Kukkamaan paikka voi olla aurinkoinen, puolivarjoinen tai aivan varjoinen. Se on loistopaikka, kunhan valitset kasvit valo-olojen mukaan. Kauniita lajeja on vaikka millä mitalla myös varjoisille kasvupaikoille.

Helppoa ja kaunista. Helppohoitoinen puutarha on viisautta, mutta mitä se tarkoittaa? Sopiva annos kovaakin hoitotyötä voi olla kivaa. Joku pitää kitkemistä ja nyppimistä parhaana tapana rentoutua. Toiselle kykkiminen on tuskaa, toinen taas kärsii enemmän osaamattomuudestaan.

Suuritöinen on takuuvarmasti sellainen kukkaryhmä, jossa rikkakasvit rellestävät, puiden juuret valtaavat kasvualustan, sinne tänne ripotellut sipulikukat estävät maan muokkaamisen ja liian vaativat kasvit tarvitsevat apua joka käänteessä.

Kasvualusta on ykkönen. Jos haluat helppohoitoisen perennaryhmän, perusta paikka kunnolla. Tee paksut pohjaukset ja käytä kasvualustaksi kunnon multaa. Näitä asioita on mahdotonta korjata jälkeenpäin.

Multakerroksen pitäisi olla 40 tai jopa 50 senttiä paksu, jotta siinä menestyvät syväjuurisetkin lajit. Jos pohjamaan laadusta ei ole tietoa, kannattaa kaivaa ensin maat pois koko suunnitellun istutusryhmän paikalta, salaojittaa tarpeen mukaan, vuorata reunat juurimatolla, jos lähellä on suuria puita ja täyttää kaivanto sitten hyvällä mullalla.

Lapiokaivu on kovaa työtä. Pieni kaivinkone on järkiratkaisu, jos kaivettavaa on paljon, maa on savista, kivistä ja kannokkoista. Pohjan kaivussa menee vain hetki, ja kaivuri vielä sekoittelee helposti mullan, maanparannusaineet ja lannoitteet sekä täyttää paikan kukkuroilleen. Kasvualusta saa kernaasti jäädä koholle vielä tiivistyksen ja kastelun jälkeenkin. Loiva kumpu on kaunein ja siinä kasvit pääset parhaiten esille.

Helpot ja kauniit lajit. Helppohoitoisia ovat perennalajit, joita ei tarvitse suojata talveksi, jakaa usein, tukea, leikata, puhdistaa ja ruiskuttaa tautien ja tuholaisten vuoksi. Ne ovat terveitä, talvenkestäviä ja pitkäikäisiä. Kaikkein helpoimmat lajit selviävät ilman hoitoakin ja syksyllä niiden kukkavanat saavat jäädä hienoiksi talventörröttäjiksi.

Monet vanhat kotimaiset perennat ovat juuri tätä joukkoa. Ne ovat näyttäneet vahvuutensa vuosikymmenien kuluessa. Näitä ovat esimerkiksi keltapäivänlilja, isoritarinkannus, tarhaukonhattu, palavarakkaus, jalopähkämö, monet kurjenpolvet, pionit, ukonkello ja siperiankurjenmiekka. Lajeja on paljon, ja kotimaiset taimet ovat yleensä varmin valinta.

Suunnitelma mukaan kaupoille. Jatkuvasti kukkivan perennaryhmän suunnitteluun saa hyvää apua puutarhakirjoista, lehdistä ja taimihinnastoista. Ystävien pihamailta löytyy ehkä hiukan mallia, ja hyvä on myös poiketa katsomaan perennataimistojen näytemaita.

Paperille tehty suunnitelma on hyvä apu taimihankinnoissa. Kun sopivat istutusetäisyydet ovat tiedossa, taimien määrä on helppo laskea. Ohjeelliset istutusvälit saattavat aluksi tuntua suurilta, mutta vuodessa tai parissa kasvit rehevöityvät ja täyttävät tilansa. 

Värien sommittelua

  • Kukinta-aika ratkaisee värien yhdistelyssä. Älä piittaa riitelevistä väreistä, jos kukinta-ajat eivät kohtaa.
  • Voit sommitella ryhmän, joka vaihtaa värinsä keväästä syksyyn. Pastellisävyt hohtavat upeasti alkukesän iltoina, syksyllä hehkuvat vahvat keltaiset ja oranssit.
  • Ryhmä voi muodostua jopa vain yhdestä tai kahdesta väristä. Ripaus vastaväriä tai jokin värikäslehtinen välikasvi antaa terää vaikutelmaan. Kukkien erilaiset muodot, lehtien värit ja erilaiset kasvutavat luovat eloisuutta yksiväriseen sommitelmaan.
  • Valkoinen on turvallinen välittäjä eriväristen kukkien välillä. Myös harsomaiset kukat ja koristeheinät liittävät lempeästi erilaisia värejä ja muotoja toisiinsa.

Hyvät istutusvälit

  • matalat lajit (5-20 cm) 20 x 30 cm välein, 16 kpl neliölle
  • keskikorkeat (30-60 cm) 30 x 45 cm välein, 7 kpl neliölle
  • korkeat (70-250 cm) 50 x 75 cm välein, 2,5 kpl neliölle

Katso upeat kukkakuvat seuraavalta sivulta.

Nauhukset ja kuunliljatKeltakukkaiset nauhukset ja lehtevät kuunliljat viihtyvät varjoisellakin paikalla.

 

KaunopunahattuTyylikkäät kaunopunahatut houkuttelevat perhosia puutarhaan.

 

UkkolaukkaUkkolaukan kukkavarret nousevat komeasti alkukesällä muun kasvillisuuden joukosta.

 

KiinanpioniKiinanpionin kukinta on ylenpalttista ja kukkavarret on aina syytä tukea. Kuvassa suosittu vaaleanpunainen ’Sarah Bernhardt’. Kuva Virpi Westeholm


Ritarinkannus
Ritarinkannukset vaativat tuen ja tuulensuojaisen paikan. Kuva Vladimir Pohtokari

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

alusta aste ikkunoita ilma istutus kasvi kasvu kesä