Siirry pääsisältöön

Kukkasipulit multaan nyt!

Piha

Sipulikukkien värit keväisellä pihalla herättävät odottamaan tulevaa kesää. Nyt on aika istuttaa kukkasipulit, jotta pääset nauttimaan ensimmäisistä kukista jo maaliskuussa. Kun yhdistelet lajeja, kukkia riittää aina kesäkuulle.

Keväällä kukkivista lajeista suuri osa lisätään syksyllä sipulista tai mukulasta. Jatkossa osa niistä lisääntyy sivusipuleista ja osa siementämällä, ja osa lisääntyy molemmilla tavoilla. Tutuimpia lajeja ovat narsissit ja tulppaanit, mutta muitakin kevätkaunottaria on paljon. Sipulit viljellään Hollannissa, mistä ne tuodaan myyntipöydillemme kesän loputtua.

Maaliskuussa avautuvat lumikellot ja talventähdet. Huhtikuussa kukkivat krookukset, kevätkellot, sinililjat sekä jää- ja kevätkurjenmiekat. Huhti–toukokuussa avautuvat erilaiset narsissit ja matalat sekä aikaiset tulppaanit. Samoihin aikoihin osuu vuokkojen, laukkojen, hyasinttien, koiranhampaiden, keisarinpikarililjojen ja keskiaikaisten tulppaanien kukinta. ViVelä kesäkuussa saamme ihailla korkeita, myöhäisiä tulppaanilajikkeita.

 

MAINOS
MAINOS LOPPUU

 

Kevättähti

Kevättähdet (Chionodoxa) sopivat mainiosti kivikkotarhaan.

Kukkasipulien istutusaika on pitkä

Syyskuussa, kun sipulivalikoima on runsaimmillaan, kannattaa hankkia ainakin erikoiset uutuuslajikkeet, vaikka aloittaisit istuttamisen vasta myöhemmin. Istutusta voi jatkaa marraskuulle asti eli niin kauan, kun maa on sula. Istuta narsissit ja aikaisin keväällä kukkivat matalat lajit ensimmäiseksi, kun maan lämpö on laskenut +6–8 asteeseen.

Istuta reiluja ryhmiä. Valitse matalat lajit reunakasveiksi ja korkeimmat niiden taakse. Syysistutusten yhteydessä maata ei tarvitse lannoittaa, mutta keväällä, kun ensimmäiset versot nousevat maasta, ripottele kasveille sipulikasvien erikoisravinnetta, jotta kukista tulee upeita.

Leikittele väreillä

Voit valita pihapiiriin joko muutamaa värisävyä tai leikitellä värien kanssa loputtomiin. Pitkän talven jälkeen sielumme kaipaa usein vahvoja värejä, joita sipuli- ja mukulakasveissa riittää. Väriskaala on valtava. Valkoiset lumikellot avautuvat jo lumihangelle. Keltaista tuovat narsissit, sinistä saat sinililjoilla, helmihyasinteilla, krookuksilla ja kevätkurjenmiekoilla. Tulppaaneissa on miltei kaikki mahdolliset värit.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Voit leikitellä myös kukkien muodoilla. Tulppaaneissa on liljakukkaisia, parvi- ja papukaijalajikkeita, ripsureunaisia, voimakkaasti kerrottuja raidallisia ja kaksivärisiä lajikkeita. Uusia lajikkeita ja värejä tulee puutarhaliikkeisiin vuosi vuodelta runsaammin.

 
 

Istutustapoja on useita

Sipulikasvit sopivat pensaiden juurelle tai kasvimaan laitaan omaksi ryhmäkseen. Niitä voit yhdistellä myös keväällä kukkivien perennojen kanssa tai käyttää kivikkopuutarhassa, kukkaniityllä tai vesiaiheiden lähellä.

Matalat tulppaanit, narsissit ynnä muut sipulikasvit sopivat hyvin sekä kivikkoryhmiin, kallioiden päälle että rinnepenkkeihin. Siementävät lajit ovat omiaan kukkaniityille. Nurmikoille sopivat myös kaikki narsissit, mutta tulppaanit eivät jaksa nurmessa kukkia.

Sipulikasvien lehdet saavat rauhassa kuihtua. Lehdet eivät juuri haittaa kukkapenkissä tai pensaiden juurella, missä muu kasvusto peittää pian ne alleen.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kukkaniitty niitetään vasta, kun sipulikasvien lehdet ovat kuihtuneet, sillä lehdistä ravinteet kulkeutuvat takaisin sipuleihin. Siementävien lajien annetaan siementää rauhassa, jotta saadaan mahdollisimman tuuhea kukkamatto. Sivusipuleita kehittävistä lajeista, kuten narsisseista ja tulppaaneista, katkaistaan kuihtuneet kukat pois.

 
 

Sinilaukka

Kesäkuussa kukkiva sinilaukka (Allium) on pihan katseenvangitsija.

Lumikello

Lumikello (Galanthus) puhkeaa jo maaliskuisen hangen keskeltä.

Miten päin sipuli multaan?

Hyvä sipuli ja mukula on kiinteä ja pullea. Mukuloita on hyvä liottaa yön yli haaleassa vedessä. Istuta sipulit niin, että suippo pää tulee ylöspäin. Mukuloista on joskus vaikea erottaa ylä- ja alapuolta. Jos mukula joutuu multaan väärin päin, se hakeutuu ennen pitkää oikein päin, mutta kukkii vähän myöhemmin.

Sopiva istutussyvyys on kolme kertaa sipulin tai mukulan korkeus. Pakkauksessa on kerrottu lajikohtaiset istuttusyvyydet, värit ja kukinta-ajat. Syksyllä istutettuja sipuleita ei tarvitse kastella: syyskaste riittää kosteudeksi. Poutakausina saat kukintaa jatkettua kastelemalla.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Istutus onnistuu pienellä istutuslapiolla tai -raudalla, jolla saat turvekakun nurmikostakin helposti ylös. Yksi tapa on kaivaa lapiolla isoja kokonaisia nurmimattoja sopivan syvältä, latoa sipulit maahan ja nostaa nurmipalat sipulien päälle. Tämä sopii nurmikossa viihtyville lajeille.

Kevätkurjenmiekka

Herttainen, matala kevätkurjenmiekka (Iris).

 
Krookus

Runsaskukkainen huhtikuun krookus.

 

Vinkkejä!

 

  • Krookukset uusiutuvat helposti, kun lehdet saavat rauhassa kuihtua. Jos kukinta jää joskus väliin, krookukset kukkivat taas seuraavana vuonna
  • Tuppaanit voivat joskus kadota, kun myyrät kuljettavat sipulit toiseen paikkaan, missä ne kukkivatkin yllättäen seuraavana vuonna
  • Keisarinpikarililjan tuoksu karkottaa pihasta myyriä
  • Toista metriä korkea marskinlilja on todellinen katseenvangitsija. Se viihtyy lämpimässä, suojaisassa paikassa vettä läpäisevässä maassa
  • Monet sipulikasvit ovat hyviä leikkokukkia. Kerää kukkia maljakkoon, niin sipulit vahvistuvat ja kukinta paranee
  • Jos sivusipuleita muodostavien kasvien kukinta vähenee, nosta ne maasta, jaa sipulit ja istuta takaisin
  • Pikarililjat viihtyvät vuosia samassa paikassa ylös nostamatta
 
 

Oikea kasvi oikeaan paikkaan

Kivikkoon

Matalat tulppaanit, kivikkotuppaanit, tähtitulppaanit, buharantulppaanit, kääpiötulppaanit, metsätulppaanit, matalat terttutulppaanit, sinililjat, helmililjat, posliinihyasintit, kirjopikarililjat, balkaninvuokot, lumikellot, keltakoiranhampaat, kevättähdet, lehtilaukat, kevätkurjenmiekat, jääkurjenmiekat, kevätkellot, sarjatähdikit.

Kukkapenkkiin

Korkeat tulppaanilajikkeet, laukat, marskinliljat, isotähtihyasintit, keisarinpikarililjat, persianpikarililjat, korkeat ja puolikorkeat narsissit, krookukset.

Kukkaketoon

Lehtolaukat, keltalaukat, lumikellot, sinililjat, lumikellot, kirjopikarililjat.

Teksti: Ulla Kervinen, Kuvat: Vladimir Pohtokari