Lampi. Kaikki maantieteelliset osastot päätyvät lammen rantaan. Lampi on laajennettu olemassa olleesta kosteikosta. Siinä on jopa pieni saari. Lampeen virtaava puro on luontainen, joskin uudelleen rakennettu alueella. Kuva Leif Schulman.


Itäinen Pohjois-Amerikka. Mesisilkkiyrtti (Asclepias syriaca) on yksi osaston erikoisuuksista. Se on kookas perenna, jonka erikoisen näköiset mettä tihkuvat kukat houkuttelevat loppukesästä valtavasti kimalaisia, mehiläisiä ja perhosia.


Läntinen Pohjois-Amerikka. Lukuisat asterikasvit, esimerkiksi Aster modestus, kukkivat upeasti keskikesästä lähtien.


Koristekasvit. Kartanorakennusten ympäristössä voi tutustua 1800-luvulta peräisin oleviin pensasruusulajikkeisiin. Yksi niistä on viljaminkeltaruusu (Rosa ’William’s Double Yellow’).

Eurooppa. Alueella on monia kauniisti kukkivia perennoja,jotka osoittavat, että luonnonlajit voivat olla aivan yhtä upeita kuin jalostetut lajikkeet. Hyvä esimerkki tällaisesta on ruusuruoho (Knautia arvensis)


Kaukoitä. Kiinasta kotoisin olevat pionit, kuten amurinpioni (P. obovata), ovat pienempikukkaisia mutta herkkyydessään ehkä viehättävämpiä kuin jalostetut lajikkeet.


Japani. Käärmekalla (Arisaema serratum) on yksi osaston erikoisista perennoista – sekä torvimainen kukinto että kirkkaanpunaiset hedelmät ovat näyttäviä.


Hyötykasvit. Alueella kasvaa yli 200 erilaista ravintokasvia sekä toistasataa lääkekasvia, esimerkiksi loppukesästä kirkkaanpunaisen hedelmän kasvattava himalajanjalkalehti (Podophyllum hexandrum).


Kartanorakennukset. 1840-luvulta, vapaaherra Johan Gabriel von Bonsdorffin rakennuttamia. Edustavat empire-tyyliä.

Osoite Jyrängöntie 2. Kartta ja liikenneyhteydet: www.fmnh.helsinki.fi/kumpula.

Puutarhan toimintaa tukee Kasvitieteellisen puutarhan ystävät ry. Lisätietoa yhdistyksestä ja siihen liittymisestä www.helsinki.fi/jarj/puutarhanystavat/yhdistys.html

 

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.