Palsternakat talteen

Miten säilytän kasvattamani palsternakat?

Harrastaja Oulusta

Palsternakka kestää hyvin kylmää, ja sadonkorjuun voit jättää myöhään, maan jäätymisuhkaan asti. Mukulat säilyvät varastoituina pitkälle kevääseen, jos säilytystilan lämpötila on nolla astetta ja ilmankosteus 95-97 prosenttia. Palsternakka nahistuu helposti, jos säilytät sitä liian kuivassa.

Varo satoa korjatessasi vioittamasta mukuloita, sillä katkeilleet palsternakat haihduttavat terveitä enemmän ja nahistuvat nopeammin. Ensimmäiset yöpakkaset makeuttavat mukuloita.


Mustaherukan suurimarjaisia terttuja. Kuva Teija Tuisku

Eroa herukoiden sadossa

Miksi mustaherukan sato jää paljon pienemmäksi kuin punaherukan? Voinko hoidolla vaikuttaa sen satoisuuteen.

Erkki

Mustaherukka (Ribes nigrum) ja punaherukka (R. rubrum) eroavat toisistaan, sillä ne ovat eri lajeja. Mustaherukan kukat ovat tertussa harvemmassa, ja pensaan satoisuus hiipuu vähitellen viidentoista vuoden jälkeen. Punaherukka tulee hitaammin satoikään, mutta saattaa tuottaa vielä kolmikymppisenäkin kunnon sadon, jos pensasta on leikkaamalla pidetty hyvässä kasvukunnossa. Iän myötä molempien lajien marjaterttujen marjat pienenevät. Pensaiden vaihdon aika koittaa, kun nuoretkaan versot eivät jaksa kasvattaa kunnon marjoja.

Satoisuudessa on lajikkeittain pieniä eroja, mutta merkittävämpi tekijä on kasvupaikka. Lämpimässä valoisassa rinteessä pensaat voivat hyvin, kun taas varjoisa savimaa verottaa myös punaherukan tuottavuutta. Maltillinen lannoitus pitää kasvun tasapainoisena, ja savipitoisilla mailla istuttaminen kohopenkkiin parantaa pensaiden kasvuoloja. Molemmat aromikkaat lajit ansaitsevat kasvupaikan puutarhassa erilaisuutensa vuoksi.


Endless Summer –hortensia. Kuva Irmeli Anttiroiko

Kukat puuttuvat

Endless Summer -jalohortensiani eivät tee kukkia. Missä vika?

Hannele

Sinikukkainen Endless Summer -jalohortensia (Hydrangea macrophylla ’Bailmer’) kukkii sekä saman että edellisten vuosien versoilla. Kukinta alkaa heinäkuussa ja jatkuu myöhäiseen syksyyn. Lumettomilla paikoilla suojaamaton pensas paleltuu talvella usein maanrajaan asti, mutta uusiutuu tyvisilmuistaan kesän aikana ja ehtii vielä kukkiakin, tosin vasta myöhään syksyllä. Kasvin talvisuojaus onkin tarpeen, jos haluat varmistaa kukinnan. Havut, lumi ja talvensuojaturve sopivat tarkoitukseen.

Kasvi on suhteellisen laiskajuurinen ja osaltaan siksi käyttäytyy nuorena ruohovartisen perennan tavoin. Edellisvuosien versojen kukat säilyttävät hyvin värinsä ja sopivat mainiosti kuivakukiksi. Saman vuoden versojen kukat ovat hyvin vesipitoisia eivätkä kuiva kylliksi ilahduttaakseen leikkokukkina.


Jäkälää omenapuun rungolla. Kuva Agneta Järvenpää

Jäkälän vallassa

Jäkälä on levinnyt nuoren omenapuuni rungolle ja versoille peittäen lähes koko kuoren. Onko jäkälästä puulle haittaa, ja kannattaako se poistaa?

Kotitarhuri

Varjoisa kasvupaikka ja metsän läheisyys lisäävät puiden jäkäläkasvua. Jos kyseessä on vain yksi nuori puu, ei jäkälän poisto ole kohtuuton urakka. Voit harjata märkää jäkälää pois esimerkiksi juuriharjalla, joka ei vioita kuorta.

Runsas jäkäläkasvusto pitää omenapuun rungon tarpeettoman kosteana, ja kuorivaurioiden riski pakkasella kasvaa. Jäkälä ja rosoinen kaarna tarjoavat suojaisia paikkoja myös tuholaisten talvehtimiseen ja munintaan. Suurissa omenatarhoissa ei runkojen puhdistaminen ole aina mahdollista työn vaivalloisuuden vuoksi.

Karhunvatukan kasvupaikka

Laitoin karhunvatukalleni istutuksen yhteydessä maanparannusaineeksi tuhkaa. Teinkö virheen? Kasvupaikka on savipitoinen.

Kokeilija

Karhunvatukka eli mustavadelma (Rubus alleghensis) on maaperän suhteen vaatimaton, mutta tarvitsee lämpimän kasvupaikan. Savisella maalla se on paras istuttaa kohopenkkiin ja parantaa maata kompostimullan ja hiekan seoksella, ettei sen juuristo kärsi kylmästä ja liiasta märkyydestä.

Tuhkan vaikutus on lannoittava, sillä se sisältää kaliumia, kalsiumia, magnesiumia ja hivenaineita. Silloin tällöin kalkin sijasta annetusta pienestä tuhkamäärästä ei ole haittaa, mutta varsinaista kasvulannoitusta se ei kuitenkaan korvaa. Mustavadelma tekee marjat, kuten vadelma, edellisen vuoden versoihin. Niinpä on tärkeää, että meillä melko arkana pidetty kasvi ei talvella paleltuisi. Etenkin loppukesästä annettu runsas typpilannoitus on haitaksi, sillä se saa kasvun jatkumaan syksyllä liian myöhään, jolloin kasvi ei tuleennu talveksi ajoissa. Suojaisa kasvupaikka vaikkapa muovihuoneessa varmistaa myöhään kypsyvää satoa.

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.