Liekehtivää oranssia, kuulasta keltaista vai säkenöivää punaista? Ruska-asuisten kasvien valinta puutarhaan on yhtä hauskaa – ja tärkeää – kuin erisävyisten kukkijoiden tai kaunismuotoisten pensaiden. Loistava syysväritys ei rajoitu vain villiviiniin ja lehtipuihin, vaan myös monet pensaat ja perennat ovat tähän aikaan vuodesta säväyttäviä. Ruskaväri voi jopa olla kasvin paras koristus.

Ruska on merkki siitä, että päivät ovat lyhentyneet ja kasvi valmistautumassa lepokauteen. Lehtivihreä hajoaa ja sen sisältämät typpiyhdisteet siirtyvät talteen juuristoon seuraavaa kevättä varten. Kun vihreä on lehdistä väistynyt, sen peitossa olleet keltaiset ja punakeltaiset värit pääsevät esille. Keltaiset sävyt perustuvat ksantofylli-nimisiin väripigmentteihin, oranssit karotenoideihin. Vasta lehtivihreän jo hajotessa kasvi alkaa muodostaa antosyaaneja, jotka muuttavat lehtiä punaisen tai purppuran värisiksi.

Lamohietakirsikka (Prunus pumila var. depressa)
Maanpeittopensas lamohietakirsikka (Prunus pumila var. depressa) on edustava niin keväiseen kukinta-aikaan kuin syksylläkin.

Antosyaaneja on siis kiittäminen parhaasta, säkenöivän punaisesta ruskasta. Väriainetta muodostuu valossa ja eniten silloin, kun päivät ovat kirkkaan kuulaita ja yöt kuivia ja viileitä. Myös maan laadulla on merkitystä: kasvi värjääntyy voimakkaamman punaiseksi ravinteikkaassa kuin karussa maassa. Tuolloin lehtiin varastoituu enemmän sokereita, jotka vaikuttavat antosyaanien tuotantoon.

Jos haluat puutarhaasi punaisen eri sävyihin värjäytyviä lajeja, varmimpia valintoja ovat heidet, tuomipihlajat, sorvarinpensaat, aroniat, pikkuherukka (Ribes glandulosum) sekä perennoista verikurjenpolvi (Geranium sanguineum), suomenröyhytatar (Aconogon x fennicum), rantakukka (Lythrum salicaria), ruohokanukka ja perhoangervo.

Ruskan väripaletti on valmis, kun täydennät punaisia keltaisilla ja oransseilla sävyillä. Niitä saat istuttamalla lännenheisiangervoa (Physocarpus opulifolius), idänvirpiangervoa (Spiraea chamaedryfolia), orapihlajia ja lamohietakirsikkaa, perennoista tyräkkejä, siperiankurjenmiekkaa (Iris sibirica) ja huisku-unikkoa (Macleya cordata).

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.