Helppohoitoinen piiankieli (Echium plantagineum) eli ratamoneidonkieli täyttää kasvimaan tyhjän tilan tai penkin pitkälle syksyyn jatkuvalla sinisellä kukinnallaan.

Piiankieli kylvetään toukokuun lopussa tai kesäkuun alkupuolella. Sopiva määrä on 40 siementä rivimetrille eli noin 100 grammaa aarille. Siemeniä myy Isoäidin Kasvit. Exotic Gardenilla on pitkään kukkivan Blue Bedder -lajikkeen siemeniä. Matala, 30 sentin korkuinen lajike sopii hyvin myös ruukkuihin ja astioihin.

Muita nopeakasvuisia kukkivia lajeja ovat esimerkiksi auringonkukka, hunajakukka ja keltalupiini. Tuoksuvakukkainen keltalupiini kukkii kymmenen viikon kuluttua kylvöstä. Se on erinomainen maanparannuskasvi kuivaan paikkaan vahvan ja syvälle tunkevan juuristonsa sekä typensitomiskykynsä ansiosta. Nopeakasvuinen hunajakukka ehtii kukkaan vielä heinäkuussakin kylvettynä. Auringonkukan matalat lajikkeet ovat vahvajuurisia ja loistavia maanmuokkaajia.

Kasvimaalle kannattaa kylvää myös useiden lajien seoksia. Esimerkiksi persianapilan, virnan ja raiheinän seos peittää maan nopeasti. Mukana oleva raiheinä sitoo maahan kerääntynyttä typpeä. Miltei kaikki maaparannuskasvit voidaan niittää pari kolme kertaa kesän aikana. Niittäminen saa juuriston kasvamaan voimakkaammin laajemmalle. Silpullekin riittää käyttöä, varsinkin jos ruohoa on pihassa vain vähän.

Raskaan savimaan omistaja pehmittää maata härkäpavun ja mesikän avulla.

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.