Miekkaliljojen pitkänhuiskeiden kukkavanojen kukat aukeavat vähitellen alhaalta ylöspäin, joten samasta vanasta riittää uusia kukkia pitkäksi aikaa. Upeakukkaisia mukulakasveja on helppo kasvattaa, ja lajikevalikoima on todella runsas. Eri lajikkeiden välillä on huomattavia eroja kukinta-ajoissa. Istutuksesta kukinnan alkuun menee yleensä 90-110 vuorokautta.

– Aikaisimpia ovat lajikkeet ’Peter Pears’, ’Blue Isle’ ja ’Nova Lux’, kertoo Mari Saukko, Habitecin kukkasipuliryhmän tuotepäällikkö.

Tunnetuimpia gladiolustyyppejä ovat suurikukkaiset tarhamiekkaliljat, jotka kasvavat metrin, puolentoista korkuisiksi. Perhoskukkaiset eli Butterfly-tyyppiset miekkaliljat ovat hieman matalampia. Niiden kukat ovat pienempiä ja siroja, ja kukkien nielussa on koristeellisia väritäpliä. Kääpiömiekkaliljat ovat matalia ja kaikin puolin sirokasvuisia. Niiden kukat asettuvat kukkavarteen muita tyyppejä väljempään.

Miekkaliljojen mukulat istutetaan normaaliin hyvään multaan. Marin mukaan kannattaa valita mahdollisimman suuria mukuloita, kokoa 14+, sillä isot mukulat lähtevät parhaiten kasvuun ja kukkavarsia voi tulla useita. Esikasvatus isoissa ruukuissa jouduttaa kukinnan alkua.

– Gladioluksen juuret vaurioituvat helposti siirrettäessä, joten en suosittele niiden esikasvatusta yksitellen pikkuruukuissa, Mari opastaa.

Mukulat voi istuttaa myös suoraan avomaalle 10-15 sentin välein. Mukulat peitetään reilusti, sopiva istutussyvyys on 7-10 senttiä. Alkuvaiheessa on hyvä käyttää lämpöä keräävää muovi- tai harsokatetta jouduttamaan kasvuunlähtöä. Gladiolukset jaksavat kukkia mukulan vararavinnon turvin, mutta lisälannoitusta kannattaa antaa mukulan voimistamiseksi seuraavaa kautta varten. Korkeat lajikkeet tarvitsevat kasvettuaan tukemista. Tueksi sopivat esimerkiksi varsien väliin ristikkäin asetellut kauniit luonnonoksat.

Gladiolukset ovat mahtavan näköisiä isoissa puutarharuukuissa. Ruukkuihin istutettuina ne on helppo siirtää esikasvatuksesta pihalle ja hallan uhatessa suojaan sisälle. Kukkaryhmässä gladiolukset sopivat korkeina taustalle. Mari ehdottaa myös kasvimaan laitaan miekkaliljapenkkiä, josta voi leikata huoletta kukkia maljakkoon. Gladiolukset kannattaa leikata, kun alimman kukan väriä on näkyvissä.

Talveksi suojaan

Gladiolukset eivät talvehdi maassa. Mukulat nostetaan syksyllä kellariin, kun kasvi on menossa lepotilaan ja lehdistö alkaa ruskettua. Kuivettuneet lehdet riivitään pois ja mukulat varastoidaan kuivina ilmavassa, noin +5-7 asteen lämpötilassa.

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.