1. Mitkä keväällä kukkivat huonekasvit ovat tällä hetkellä suosikkeja?

Esikot, ruukkuhortensiat ja englantilaiset pelargonit. Perinteisiä kevätlajeja, kuten sineraariaa, tohvelikukkaa ja soilikkia, ostetaan myös, mutta vähemmän.

2. Kuinka kauan kausikukan olisi mielestäsi syytä kestää?

Kukinta-aika on jo kohtuullinen ikä. Jos kodissa on tilaa, on tietysti mahdollista pitää niitä pitempäänkin, mutta aika rujoiltahan ne näyttävät kukattomina. Vanhoissa taloissa niille on usein helpompi järjestää syrjäinen paikka esimerkiksi talviajaksi. Vaurastuminen ja keskuslämmitetyt asunnot ovat vähentäneet kausikukkien säilyttämistä.

3. Voiko niiden elinkaarta kuitenkin yrittää jatkaa?

Pitkän iän salaisuus on hoidon jatkuminen tasaisena. Olosuhteiden muutos on kausikukille yleensä myrkkyä. Tarkka kastelu, sopiva lämpötila ja valon määrä sekä vedottomuus ovat keinoja, joilla kasvukausi jatkuu useilla viikoilla.

Eräille lajeille, kuten sineraarialle, viileä, 15-asteinen huone on sopivin. Esikoille puolestaan riittää, että ne siirretään yöksi viileään. Liian runsas kastelu ja valon puute on tuhoisa yhdistelmä kaikille lajeille.

4. Entä onnistuuko uudelleen kukittaminen kotona?

Saintpaulia eli paavalinkukka ja joulunajan kausikukiksi myytävät joulukaktus ja perhoskämmekkä ovat suhteellisen helppoja kukittaa uudelleen, mutta esimerkiksi krysanteemia ja tulilatvaa on vaikea saada uuteen loistoon.

Paavalinkukat kukkivat runsaasti, kun vaihdat niille keväisin uuden mullan ja lannoitat säännöllisesti. Lämpimällä vedellä kastelu ja valoisa paikka saavat nuput nopeasti hereille.

Joulukaktus viihtyy kesällä hyvin vanhan omenapuun katveessa tai suojaisella parvekkeella. Syksyn viileydestä sisälle päästyään se virittyy nopeasti runsaaseen kukintaan, kun käsittelet sitä hellästi, etteivät nuput varise.

5. Voiko kausikukkia kasvattaa itse siemenestä?

Miksei, jos harrastuneisuutta löytyy riittävästi. Keväällä ja kesäkaudella onnistumiseen on parhaat edellytykset, mutta siemenestä kylvettäessä kasvatusajat ovat pitkät. Tosin esimerkiksi mustanmerenruusu on helppo uudistaa vuosittain pienistä juurimukuloista.

6. Onko kukkien valikoimaan tullut viime vuosina mitään uutuuksia?

Aika ajoin jotkut lajit nousevat tietyn sesongin suosikeiksi, kuten esimerkiksi nyt perhoskämmekkä tai annansilmä joulukukiksi. Myös jo tutuista kasveista on putkahdellut markkinoille uusia muotoja, kuten uudenväriset ja kerrannaiskukkaiset tulilatvat. Muualla Euroopassa flamingonkukat ovat selvästi nousseet suosioon. Pian ehkä meilläkin!

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.