Loviisan viehättävässä vanhassa kaupungissa asuvat Vesa ja Else Leivo suosivat luonnonmukaisessa puutarhassaan vanhoja, persoonallisen näköisiä narsissilajikkeita.

− Vanhat narsissilajikkeet sopivat paremmin luonnolliseen puutarhaamme kuin pidemmälle jalostetut uudet lajikkeet, joilla on useimmiten kohtuuttoman suuret ja epäluonnollisen näköiset kukat.

Else Leivo on suuri kerrannaiskukkaisten vanhojen narsissien ystävä, Vesan sydämen on vienyt ’Polar Ice’ vuodelta 1936.

− Se on aivan maaginen, auringon valossa kimalteleva lähes täysin valkea narsissi.

Vesa pitää narsisseja vahvoina ja sipulikasveiksi helppohoitoisina. Hän istuttaa sipulit melko suojaisaan paikkaan ja syvälle, jopa 35 senttiin. Ihanteellisin olisi metsäniitty, mutta narsissit sopivat myös perennapenkkiin. 1600-luvulta peräisin oleva valkonarsissi ’Albus Plenus Odoratus’ tosin vaatii sekä aurinkoa että kastelua nuppuaikana, ja sen kukkimiseen voi mennä muutama vuosi.

Kukkimisen jälkeen Leivot poistavat vanhan kukinnon ja antavat lehtien kuivua. Kuihtuvat lehdet piiloutuvat kätevästi perennojen joukkoon. Sipuleita kannattaa heidän kokemustensa mukaan jakaa ja istuttaa harvempaan 5–7 vuoden välein.

− Syksyllä juurtumisen aikaan narsissi on herkimmillään. Jos en saa sipuleita suojaan pakkaselta syvälle maahan, peitän ne lehdillä ja muulla viherkompostoitavalla materiaalilla, Vesa vinkkaa.

Leivot tunnetaan myös Villi Niitty -nimisestä nettikaupasta. Historialliset narsissit ovat luonnollisesti yksi sen tuoteryhmistä. 

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.