Keltainen talo. Kimmo ja Sirkka Lehtinen ostivat Ruotsinpyhtäältä vanhan, purkukuntoisen autiotalon ja peruskorjasivat siitä itselleen kodin. Hehtaarin tontista noin kolmannes oli kesantopeltoa. Siitä kunnostettiin r

Noin hehtaarin suuruisesta omakotitontista kolmannes kattaa pihapiirin ja kolmannes on entisestä peltomaasta kunnostettua hyötytarhaa. Loput tontista on metsää, mistä sahataan polttopuita, kerätään sieniä, mustikoita ja puolukoita.

Metsittynyt tontti raivattiin puutarhaksi. Kun perhe muutti aikoinaan Oulusta Ruotsinpyhtäälle, ensin rakennettiin sauna ja sen eteen uima-allas. Talon valmistuttua oli pihan vuoro.

– Tontti oli tuolloin pajua kasvavaa ryteikköä ja vedet valuivat rinteestä. Uima-altaan suojaksi istutimme ensin terijoensalavat. Opettajakollegani toivat vuonna 1999 tänne tuliaiseksi hevoskastanjan taimen, jonka istutimme savimaahan. Vaikka sen ei sellaisessa maassa pitänyt viihtyä, niin hyvin se on siinä kasvanut, Sirkka muistelee.

Tontilla oli kesantopelto, joka muokattiin kasvimaata varten. Maaseudulle pysyvästi asettunut perhe halusi olla heti mahdollisimman omavarainen, niinpä kasvimaan piti olla reilunkokoinen. Savipeltoon ostettiin pari kuormallista hiekkaa ja maa kalkittiin. Läheiseltä lammastilalta saatiin kompostoitunutta lantaa. Sitä lisätään edelleen vuosittain maahan. Karjanlannan ja oman kompostin tuottama kasvuvoima näkyy hyvin sekä kasvien rehevyydessä että sadon suuruudessa.

– Onneksi molemmat olemme innokkaita puutarhaharrastajia. Jo lapsuudessa näimme, miten monenlaista syötävää saa omasta kasvimaasta. Kasvimaan sadosta käytämme täällä osan kesän aikana ja osan säilömme talveksi. Tuvan lattian alla meillä on hyvä maakellari. Syksyllä se onkin täynnä mehuja, hilloja ja vihanneksia. Siellä säilyvät hyvin talviporkkanat, punajuuret ja lantut, Sirkka selvittää.


Klikkaa tästä ja inspiroidu puutarhan kuvista >


Hedelmäpuut ja marjakasvit toimivat myös koristekasveina.
Hedelmäpuita on istutettu aurinkoiseen rinteeseen varastorakennuksen lähelle. Rinteessä on kaksi luumupuuta, joista toinen on nuori ’Viktorian luumu’ sekä päärynäpuu ja kaksi kirsikkapuuta.

– Pidämme omenapuut matalina vuosittaisilla leikkauksilla. Näin kerääminen on helppoa, eikä omenoita tule liikaa. Istutimme suuren kiven lähelle myös kolme pensasmustikkaa, ’Aino’- ja ’Alvar’-lajikkeita, joista olemme saaneet vuosittain sangollisen mustikoita, Sirkka esittelee.

Kasvimaalla on toistakymmentä marjapensasta, mustaviinimarjaa, punaherukkaa ja karviaista. Satoa niiden lisäksi tuottavat myös komea rivi marja-aroniaa, muutamat tyrnipensaat, mansikat, vadelmat ja karhunvatukat.

– Marja-aronioista saamme valtavasti satoa. Osasta Sirkka tekee mehua vadelmien kanssa ja osasta teemme kotiviiniä. Sitä saamme myös raparperista, johon on lisättävä oksaalihapon poistamiseksi viiniliitujauhetta. Mansikkalajikkeena meillä on satoisa ’Polkka’, jonka kiinteämaltoiset ja maittavat marjat sopivat hyvin pakastukseen. Mansikkakankaan avulla sato kypsyy aikaisin, kosteus säilyy maassa, eivätkä rikkaruohot kiusaa kasvustoa.

– Karhunvatukat kiipesivät kasvimaalla ennen tukikehikkoa vasten, mutta siirsimme ne valoisampaan ja ilmavampaan paikkaan aidan viereen. Muutos oli valtava, sillä versot ovat nyt täynnä marjoja, Kimmo selvittää.

Hyvin hoidetuissa penkeissä kasvaa neljänlaista lehtisalaattia, sokeri- ja silpoydinhernettä, pensaspapua, pitkulaista punajuurta, sinipunaista, valkoista ja keltaista porkkanaa, lanttua, lehtikaalia, lehtipalsamikaalia, perunaa, mangoldiaa, juuri- ja lehtipersiljaa, erilaisia mausteyrttejä, maissia, kesäkurpitsaa ja tilliä, joista kruunutillit säästetään rapujuhliin.

– Maissien juurelle ilmestyi yllättäen korianteria, jota emme olleet sinne kylväneet. Syykin selvisi. Maissin taimia suojaava kasvuharso oli edellisenä kesänä korianteripenkin päällä, ja harsoon tarttuneet siemenet olivat pudonneet nyt multaan ja itäneet uudessa paikassa. Kylvämme hernettä moneen kertaan, jotta palkoja riittäisi popsittavaksi pitkin kesää. Heti kun ensimmäiset palot ovat valmistuneet, juoksemme kilpaa niitä maistelemaan, Sirkka kertoo.

Myyrätuhoja kasvimaalla. Kimmo harmittelee myyrien tuhoja, joita näkyy perunamaalla, punajuuri- ja porkkanapenkeissä hämmästyttävän paljon.

– Sirkka on kokeillut hyvällä menestyksellä valkosipulin työntämistä myyrän koloihin, mutta yllätyksiä on nyt tullut. Vaikka kasvu on päältä päin katsottuna rehevää ja mukulat sekä juurekset ovat jättisuuria, niin vedettyäni ne maasta kädessäni onkin ontoksi kaluttuja perunoita, porkkanoita ja punajuuria. Vaikka elämme näin luonnon keskellä, muista eläimistä ei ole ollut tällaista harmia.

– Räkättirastaita on enemmän kuin koskaan. Suojasimme punaviinimarjat ja mansikat tiheillä verkoilla, mutta nyt ne olivat syöneet myös karviaisia. Ehkäpä hirvien ja muiden eläinten tuloa pihapiiriin estävät Kimmon rakentama piha-aita ja Dogi-koira, Sirkka huomauttaa.


Valkosipuleita. Sirkka ja Kimmo Lehtinen rakastavat valkosipuleita, joita on kolmea lajiketta. Varret letitetään ja valkosipulit kuivataan avoverannannalla sekä sen jälkeen keittiön seinällä.

Sipulit sydämen asia. Lehtisen perheessä käytetään paljon sipulia. Erityisen haluttuja ovat siemenestä kasvatetut valkosipulit.

– Joka vuosi meillä on kolmenlaista valkosipulia: siemenestä istutettuja, joista kasvaa seuraavana kesänä yksikyntisiä, yksikyntisistä kehittyy monikyntisiä, joiden kynsistä tulee isoja, täysikasvuisia valkosipuleita. Istutamme kaikki syksyllä. Kukkivista valkosipuleista saamme taas siemeniä kylvöksiin.

– Nyrkinkokoiset ja sitä pienemmät valkosipulit kuivaamme syksyllä ensin auringossa kuistilla talouspaperin päällä ja sen jälkeen vielä leivinuunin päällä korissa ja letitämme ne. Näin kuivuvat hyvin myös muut sipulit. Valkosipuleita meillä on noin sata, mutta osan annamme lasten perheille.

Muita kasvimaan erikoisherkkuja ovat maa-artisokat, joista osa jätetään maahan. Näin satoa päästään nauttimaan jo heti keväällä. Maahan jääneistä mukuloista kehittyy taas uutta kasvustoa. Parsaa on sen verran, että sitä päästään maistelemaan ja maissia viljellään syysherkuttelua varten.

Kukinnan koreutta on pihalla kaikkialla. Keittiön puoleisen kuistin tuntumassa kukkivat elokuussa syys- ja pallohortensiat. Kasvimaalle päin avautuvan kuistin lähellä on monenlaisia perennoja, kuten päivänliljaa, pikkusydäntä, värililjaa, kalifornianunikkoa, päivänhattua ja talon vierustalla on näyttävä ikivihreiden kasvien kokoelma.

Seinän vieressä kasvavat timanttituijat, jotka pysyvät leikkaamalla sopivan korkuisina. Niiden välissä ja edessä on maata myötäileviä tuivioita ja laakakatajia. Kasvimaan puolella, ulkokuistin tuntumassa kukkivat suurissa ruukuissa koko kesän miljoonakellot, kesäneilikat, daaliat ja marketat. Ruukkujen kesäkukkavalikoimaa vaihdellaan vuosittain.

Havukasviryhmien lähellä avautuvat alkukesästä puna- ja keltakukkaiset pensasruusut sekä koko kesän kukkivat neilikkaruusut. Varastorakennuksen seinustalla loistavat vielä elokuussa unikot, seinällä kypsyvien viinirypäleiden lähellä. Samaan aikaan kulman takana hehkuvat keltaisina miltei räystääseen asti kurkottavat kultapallot. Uima-altaan ympärille on istutettu saniaisia ja kallionauhuksia sekä ruukkuihin pelargonioita.

Sirkka on innokas ruohonleikkaaja. Hän sai syntymäpäivälahjaksi lapsilta päällä istuttavan komean leikkurin, jolla hoituvat helposti pihanurmikko ja kasvipenkkien välit. Leikkuujätteet päätyvät kompostiin.

– Pistän kuulokkeet korville, musiikin päälle ja annan huristaa. Kimmo on meillä kitkemisen mestari, hän onneksi pitää siitä. Hän on myös perheemme kompostivastaava.

Kimmo on rakentanut kompostikatoksen kasvihuoneelle johtavan polun varteen. Remontti- ja rakennuspuuhat kuuluvat luonnollisesti arkkitehtina leipätyönsä tehneelle Kimmolle, joka muutti asuinkelvottoman talon viihtyisäksi kodiksi. Viimeisin projekti oli kotamaisen kasvihuoneen rakentaminen.

Kasvihuoneessa kypsyvät tomaatit, kolmenlaiset paprikat ja minikurkut.
– Kasvatin taimet siemenestä alkaen itse pöydällä yläkerran valoisimman ikkunan edessä. Kun olin istuttanut ne suuriin ruukkuihin, nostin ne keväällä ulkoterassille kasviharson alle, missä niitä suojeltiin vielä yökylmiltä. Muovihuoneen valmistuttua ja öiden lämmettyä siirsimme ne kasvihuoneeseen. Kokemukset kasvihuoneen toimivuudesta ovat olleet todella hyvät, Sirkka Lehtinen kertoo.


Klikkaa tästä ja inspiroidu puutarhakuvista >