Jos talosi sijaitsee kostealla paikalla ja salaojitusjärjestelmä toimii kehnosti, seinustan kukkapenkki saattaa kirjaimellisesti olla se viimeinen pisara, joka laukaisee asunnon kosteusvaurion.

Lyhytkin märkä kausi riittää käynnistämään terveydelle haitallisten mikrobien kasvun, ja pienikin kosteusvaurio voi moninkertaistaa hengitysilmassa olevien mikrobien määrän. Talon terveyttä pihalta käsin uhkaavat riskit kannattaa poistaa yksi kerrallaan, sillä jo syntyneiden sokkelivaurioiden korjaaminen on hankalaa ja kallista, korostaa korjausneuvoja Tommi Riippa.

Kyse ei kuitenkaan ole kukkien tai puutarhanhoidon laittamisesta pannaan.

– Kaunista voi tehdä ja kasveja istuttaa talon läheisyyteen, jopa seinustalle. Se vaatii kuitenkin rakenteilta erityissuunnittelua.

Riippa suosittelee etenkin vaativissa kohteissa turvautumaan sekä viher- että rakennesuunnittelijaan. Ammattitaitoinen suunnittelu ehkäisee kasvillisuuden talolle aiheuttamia riskejä.

Entä vanhat puutalot, joiden ikkunoiden alla on aina ollut kukkapenkkejä?

– Hyvin säilyneet talot sijaitsevat kuivilla paikoilla mäkien päällä. Talo on kokonaisuus, jossa pienetkin asiat vaikuttavat. Hyvistä asioista kannattaa ottaa oppia.


 

1. Perennat rehottavat seinustalla

Mitä haittaa? Talon räystään vuoksi kasvit eivät juurikaan saa vettä ja niitä täytyy kastella. Märkä multa pitää sokkelin kosteana. Lisäksi maanpinta nousee helposti vuosien mittaan ja sokkeli hautautuu liian syvälle. Rakennusmääräysten ohjearvojen mukaan sokkelia tulisi olla maanpinnan yläpuolella vähintään 30 senttiä.

Mitä voin tehdä?

Perusta uusi penkki vähintään metrin päähän talosta. Hyvä nyrkkisääntö on, että talon vierestä mahtuu kävelemään. Kiveys on suositeltava tapa seinustan kattamiseen. Penkin perustaminen talon seinustalle on mahdollista, kun rakenteet suunnitellaan ammattitaitoisesti.

Jos seinustalla on jo kukkapenkki, sen aiheuttamat riskit on syytä miettiä tapauskohtaisesti. Perennoja ei kannata repiä pois saman tien, jos epäilyjä ongelmista ei ole. Kukkapenkin kunnostuksen yhteydessä seinustan tilanteen parantaminen onnistuu ilman suurta ylimääräistä vaivaa.

Korvaa peruskorjauksen yhteydessä multava maa-aines vettä läpäisevällä soralla.


 

2. Köynnös paketoi talon

Mitä haittaa? Köynnös yksinään saa tuskin aikaan vakavaa vauriota, mutta se voi olla yhtenä osatekijänä kosteusvaurion syntymisessä. Reheväkasvuinen köynnös saattaa heikentää julkisivun tuulettumista ja pilkkuunnuttaa seinää. Lähellä seinustaa kasvava, runsasta kastelua vaativa kärhö tai köynnösruusu lisää kosteusvaurion riskiä. Talon paahteisella eteläpuolella riskit ovat pienemmät kuin kostealla pohjoisseinustalla. Köynnöksestä voi olla myös etua etenkin talon eteläpuolella. Kasvusto voi suojata seinää auringon paahteelta ja pidentää maalausväliä.

Mitä voin tehdä?

Istuta köynnös metrin päähän seinästä. Vältät riskit varmimmin, kun otat rakennesuunnittelijan mukaan jo istutusten suunnitteluvaiheessa.

Pystytä seinustalle säleikkö, jotta seinän ja köynnöksen väliin jää 10–15 sentin rako. Mitä isompi tila on, sitä parempi. Vanha hyvä tapa on ripustaa räystäästä naruja tai vaijeri versoja varten. Riskejä vähentää myös hentokasvuisten lajien suosiminen voimakaskasvuisten lajien asemasta. Mitä vähemmän kasvimassaa on, sen paremmin seinä tuulettuu ja kuivaa. Jos istutat useita taimia, jätä niiden väliin vapaata seinäpintaa.


3. Lätäkkö seisoo pihalla

Mitä haittaa? Etenkin kolmen metrin päässä talosta ja sitä lähempänä olevat lammikot ovat haitallisia. Lätäkkö on merkki pintavesien ohjauksen puutteesta.

Mitä voin tehdä?

Huolehdi, että sadevesi valuu aina talosta poispäin. Kiinnitä huomiota riittäviin kaatoihin, perustatpa nurmikkoa tai laatoitusta.

Varmista, että rännivedet valuvat sadevesiastiaan tai tarpeeksi kauaksi talosta.

Älä nosta multapintaa talon läheisyydessä miettimättä sen vaikutusta. Kohopenkin asemasta talon kannalta turvallisempi vaihtoehto saattaa olla huonon maan kaivaminen ja sen korvaaminen hyvällä kasvualustalla.


4. Puu kasvaa talon kupeessa

Mitä haittaa? Puun juuristo voi tukkia salaojaputkia ja vioittaa perustusta. Lisäksi puiden ja pensaiden lehvästö voi pitää seinän kosteana, mistä on haittaa etenkin kostealla ja viileällä pohjoispuolella. Kookas puu imee tehokkaasti vettä ja kuivattaa maata kesällä. Jotta puusta olisi todellista hyötyä, sen pitäisi kuivattaa maata 365 päivänä vuodessa.

Mitä voin tehdä?

Istuta puu vähintään neljän metrin päähän talosta. Mitä suuremmaksi puu kasvaa, sen kauemmas se kannattaa istuttaa.

Jos kookkaita puita kasvaa lähellä seinää, on mietittävä tapauskohtaisesti, millä aikataululla puista luovutaan. 

Näin pidät riskit loitolla

1. Puhdista vesikourut, tarkista pihakaivo, pintavesikaivot sekä rännikaivot syksyisin ja keväisin. Älä päästä köynnöksen versoja kasvamaan vesikouruihin.

2. Tarkista salaojakaivojen toiminta vähintään kolmen vuoden välein. Kurkista keväällä, onko kaivossa vettä ja kulkeutuuko se pois.

3. Tee tarkastuskierros talon ympäri pari kertaa vuodessa. Varmista, että sadevedet valuvat kauas sokkelista. Silmäile sokkeli ja seinäpinnat. Jos sokkelista irtoilee maalia tai siihen ilmestyy kalkkihärmää, asia on syytä selvittää. 

Talo tutuksi

1. Jos olet ostanut talon hiljattain, tutustu rakennukseen ja sen pihapiiriin. Korjausneuvojien eteen on tullut tapauksia, joissa esimerkiksi salaojitus on lähinnä silmänlumetta.

2. Kunto- ja riskiarvio kannattaa tehdä muulloinkin kuin talokaupan yhteydessä ja ennen kuin asukkaat kärsivät homeoireista.

Mistä apua?

Hengitysliiton korjausneuvonta p. 020 757 5181 ti– pe klo 9–15. www.hengitysliitto.fi

Myös omalla asuinkunnalla saattaa olla korjausneuvojia.

 

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.