Perennojen hankinta Taimimyymälöistä ostamammeperennat ovatyleensä joko tuotu ulkomaisistataimitarhoista taikasvatettu meillä alkuaanulkomaisista siemenistä.

 

Perennoja on saatavana nykyään niin suuri valikoima, että niistä löytyy sopivat kasvit kaikenlaisille paikoille. Kaikkia tässä yhteydessä mainittuja perennoja on ollut viime vuosien aikana saatavana taimitarhoista ja taimimyymälöistä. Valikoima vaihtelee vuosittain hyvinkin paljon. Vaikka jokin perenna olisi kaunis ja käyttökelpoinen puutarhakasvina, ei taimien kasvatuksella itsensä elättävä taimitarhuri voi pitää sitä varastossa, ellei sitä kukaan osta.

Nykyään perennat myydään taimimyymälöissä astiataimina pienissä ruukuissa. Tämä suosii keväällä tai alkukesällä kukkivia kasveja. Monet isokasvuiset perennat, jotka eivät suostu kukkimaan näissä oloissa, ovat tuomitut jäämään pois valikoimista menekin puutteen vuoksi. Näin on käynyt esimerkiksi perhoangervolle (Gillenia trifoliata), joka kukkii komeasti valkoisin kukin loppukesällä, mutta jota kukaan ei osaa ostaa, koska se ei kuki pienessä purkissa kasvaessaan. Sama koskee useimpia muitakin isokasvuisia perennoja. Onkin varauduttava siihen, että kaikkia perennoja, joita haluaisi puutarhaansa, ei löydykään lähimmästä taimimyymälästä. Parhaat valikoimat on perennoihin erikoistuneissa taimimyymälöissä ja taimitarhoissa. Kannattaakin tilata joka kevät useiden perennataimitarhojen luettelot, sillä valikoimat vaihtelevat vuosittain ja joka vuosi tulee markkinoille uusia kasveja.

Nykyään perennakauppa on hyvin kansainvälistä. Kun taimitarhakasvien osalta viimeksi tehtiin tuontitilastoja kymmenen vuotta sitten, jo silloin huomattiin, että noin puolet meillä myydyistä perennantaimista tuotiin ulkomailta ja toinen puoli kasvatettiin ulkomailta tuoduista siemenistä. Perennoihin erikoistuneet taimimyymälät ja taimitarhat pyrkivät ottamaan huomioon asiakkaan toivomukset taimivalikoiman suhteen. On kuitenkin ymmärrettävää, että yhtä tai muutamaa tainta ei kannata lähteä tilaamaan, ellei asiakas ole valmis maksamaan siitä.

Kasvien vaihto muiden harrastajien kanssa on myös hyvä keino oman perennavalikoiman kartuttamiseen. Jos jostain saa haluamastaan perennasta pienenkin ”alun” tai vähän siemeniä, saa siitä itse lisäämällä vähitellen helposti suuren määrän taimia.

Perennojen lisäämisestä

Jokaisen perennasuvun kohdalla on erikseen mainittu, miten siihen kuuluvia lajeja ja lajikkeita voidaan lisätä. Tämä on hyvin tärkeätä, sillä perennat ovat aina näyttävimpiä isoina ryhminä. Jos halutaan puutarhan olevan myös esteettinen kokonaisuus, ainakin kukkavyöhykkeen peruskasveja pitää olla riittävän suuri määrä.

Taimia hankittaessa on aina muistettava, että ei yleensä ole viisasta hankkia taimia yksitellen, vähimmäismäärä on 3-5 tainta kutakin. Joskus tuntuu, että kaikki mahdolliset vahingot ovat vaanimassa sitä ainokaista tainta ja joskus se jopa kuolee ikävään!

Kotimainen perennojen lisäys on onneksi lisääntynyt. Yhä useammat pienet taimitarhat ovat kiinnostuneet kotimaista alkuperää olevista perinteisistä maatiaisperennoista ja ovat ottaneet viljelyyn kotimaista kantaa olevia kasveja, joiden siemeniä on saanut mm. Maatiainen ry:n siemenvaihdon kautta. Tulevaisuudessa kotimaisten perennojen osuus tuleekin varmasti lisääntymään. Tämä on hyvin tärkeätä, sillä tuonnin takia ovat syntyneet monet sekaannukset kasvien nimissä (etenkin lajikenimet ovat voineet jäädä merkitsemättä) ja lisäksi taimien mukana tulee helposti tauteja ja tuholaisia. Nykyään kun kuka tahansa voi tilata taimia ulkomailta, on hyvä pitää tämä mielessä.

Taimet on aina istutettaessa tarkistettava, myös niiden juuristo, sillä juurissa voi olla bakteeritauteja tai juurikirvoja, jotka voivat levitä muihinkin kasveihin. Eräillä kotimaisilla ja ulkomaisilla siemenliikkeillä on myynnissä suuri valikoima perennojen siemeniä. Siemenistä lisääminen on helppo tapa kasvattaa perennoja. Siemeniä voi hankkia myös kuulumalla alan yhdistyksiin.

Eri kasviryhmien harrastajien yhdyssiteeksi perustettuja yhdistyksiä on ulkomailla hyvinkin runsaasti ja kirjan lopussa on mainittu niistä muutamia. Nämä yhdistykset julkaisevat vuosittain luettelon jäsenten lähettämistä siemenistä. Suomessa vain Maatiainen ry:llä on vastaavanlaista toimintaa. Sen siemenluettelossa on maatiaisperennojen lisäksi uudempia perennoja sekä perennoiksi sopivia luonnonkasvien siemeniä.

Taimimyymälöistä ostamamme perennat ovat yleensä joko tuotu ulkomaisista taimitarhoista tai kasvatettu meillä alkuaan ulkomaisista siemenistä. Taimet myydään pienissä muoviruukuissa, joita voi istuttaa koko kesän ajan. Kovin myöhäiseen syksyyn niiden istuttamista ei voi jättää, sillä perennojen taimien on ehdittävä juurtua, jotta ne selviytyisivät ensimmäisestä talvestaan.

Artikkelin sisältö on ote kirjasta Perennat (© Pentti Alanko ja Kustannusosakeyhtiö Tammi, ISBN 978-951-31-3827-1). Artikkeli on tuotettu yhteistyössä Kustannusosakeyhtiö Tammen kanssa.

Lisätietoja: www.tammi.fi