Yksinkertaisinta on kylvää siemenet mataliin laatikkoihin maaliskuussa. Laatikoita pidetään ensin pari viikkoa huoneenlämmössä ja viedään sitten paikkaan, jossa lämpötila on 0 °C:n vaiheilla (ääripäät -5 °C ja +5 °C). Juureskellari tai lämmittämätön vaja käyvät tarkoitukseen hyvin, laatikot voidaan myös haudata lumeen. Toukokuussa laatikot siirretään ulos puolivarjoiseen paikkaan ja peitetään kasvuharsolla. Sään lämmettyä siemenet itävät.

Kylmäkäsittely voidaan tehdä pienemmässäkin tilassa. Jokainen käsiteltävä siemenannos sekoitetaan ½-1 dl:aan kosteaa turvehiekkaseosta ja suljetaan pieneen muovipussiin. Pussit kootaan esimerkiksi muovilaatikkoon väljästi pystyyn. Laatikkoa pidetään aluksi huoneenlämmössä kaksi viikkoa ja viedään sitten kylmiöön, kellariin, kuistille tms. Ruokajääkaappi ei ole hyvä siementen kylmäkäsittelypaikka, sillä sen lämpötila on yleensä liian korkea, lisäksi hedelmistä ja vihanneksista erittyvä etyleenikaasu saattaa tappaa kehittyvät idut.

Kerran viikossa pussit avataan, kosteus tarkistetaan ja sisältöä pöyhitään. Siementen pitää olla kylmässä vähintään neljä viikkoa, mieluiten 6-8 viikkoa. Kylmäkausi kannattaa ajoittaa siten, että sen loputtua siemenet (väliaineineen) voidaan kylvää suoraan ulos kylvöpenkkiin.

Kevätkylvöjä varten valmistetaan samanlainen kylvöpenkki kuin syyskylvöille, ja työ sujuu muutenkin samaan tapaan. Keväällä voidaan kylvää kylmäkäsiteltyjä siemeniä sekä tietysti niitä siemeniä, jotka itävät ilman käsittelyjä. Kylvöpenkkejä täytyy muistaa kastella itämisvaiheessa säännöllisesti. Yksikin kuivahtaminen on kohtalokas iduille ja pikkutaimille.

Artikkelin sisältö on ote kirjasta Perennat (© Pirkko Kahila ja Kustannusosakeyhtiö Tammi, ISBN 978-951-31-3827-1). Artikkeli on tuotettu yhteistyössä Kustannusosakeyhtiö Tammen kanssa.

Lisätietoja: www.tammi.fi