Syyskylvöjä varten valmistetaan kohopenkki. Se on vajaan metrin levyinen, 10-15 cm korkuinen ja niin pitkä kuin tarvitaan. Penkki muotoillaan aavistuksen pyöreäselkäiseksi, jotta talven sade- ja sulamisvedet valuvat pois. Hyvä kylvömaa on hiekkaista ja multavaa.

Syksyllä voidaan kylvää lähes kaikkia perennalajeja, mutta tietysti etusijalla ovat siemenet, jotka vaativat viileän kauden virittyäkseen itämään. Ne voidaan kylvää milloin vain syys-lokakuussa. Jos syksy on kuiva, penkkiä on kasteltava säännöllisesti. Siemenet, jotka pystyvät itämään heti, kylvetään vasta kylmentyneeseen maahan juuri ennen talven tuloa. Silloin nekin nousevat taimelle vasta seuraavana keväänä.

Siemenet kylvetään penkkiin harvakseltaan riveihin. Suuret siemenet (lupiini, iirikset, mooseksenpalavapensas) peitetään reilun sentin maakerroksella, aivan pienten siementen päälle tulee vain ohut peitto. Rivit merkitään tikuilla ja paperille piirretään kylvökartta, sillä muistiin ei ole luottamista. Ennen maan jäätymistä penkki peitetään kasvuharsolla ja ohuella kerroksella lehtiä.

Nopeimmat siemenet itävät keväällä pian maan lämpenemisen jälkeen, hitaimmat antavat odottaa itseään viikkokausia, joskus seuraavaankin kevääseen saakka. Kärsivällinen odottaminen yleensä palkitaan.

Artikkelin sisältö on ote kirjasta Perennat (© Pirkko Kahila ja Kustannusosakeyhtiö Tammi, ISBN 978-951-31-3827-1). Artikkeli on tuotettu yhteistyössä Kustannusosakeyhtiö Tammen kanssa.

Lisätietoja: www.tammi.fi