Versopistokas voi olla aivan kasvunsa alussa oleva kokonainen verso (tyvipistokas) tai nuorehkosta versosta leikattu latva. Tyvipistokkaat otetaan varhain keväällä, kun uudet versot ovat vasta muutaman sentin mittaisia. Verso irrotetaan juurakosta sormin taivuttelemalla tai terävällä veitsellä viiltämällä siten, että ohut kappale juurakkoa tulee mukana.

Latvapistokkaat otetaan alkukesällä. Kasvustosta valitaan voimakkaasti kasvavia, terveitä ja nuputtomia versoja, joista leikataan 5-8 cm:n pituisia pätkiä. Pistokas katkaistaan heti lehtinivelen alta ja alimmat lehdet poistetaan. Pistokkaat kerätään sisältä kostutettuun muovipussiin, jotta ne eivät nahistu.

Tyvi- ja latvapistokkaat juurrutetaan ruukuissa tai matalissa laatikoissa varjoisassa paikassa lavassa tai kasvihuoneessa. Pistokkaan tyvi leikataan sileäksi ohuella terällä ja työnnetään 2-3 cm:n syvyyteen kosteaan, tiivistettyyn turvehiekkaseokseen (2 osaa turvetta + 1 osa karkeaa hiekkaa). Myös vedessä juurruttaminen huonekasvipistokkaiden tavoin on mahdollista.

Juurrutusvaihe on työläs ja vaatii huolellisuutta. Pistokasastia peitetään muovilla ja pistokkaita suihkutetaan monta kertaa päivässä. Turvehiekkaseos pidetään tasaisen kosteana, ei koskaan märkänä. Juurtuminen kestää 2-5 viikkoa lajin mukaan.

Kun pistokkaat selvästi kasvavat, ne ovat juurtuneet. Ne totutetaan kuivaan ilmaan parin viikon kuluessa poistamalla muovi päältä joka päivä yhä pidemmäksi aikaa. Myöhemmin pistokkaat tarvittaessa latvotaan ja siirretään kasvamaan ulos "kotitaimistoon". Pienet ja hidaskasvuiset taimet on kuitenkin hyvä jättää juurtumisastiaan ja talvehdittaa kellarissa. Taimikasvatus kestää 2-4 vuotta.

Artikkelin sisältö on ote kirjasta Perennat (© Pirkko Kahila ja Kustannusosakeyhtiö Tammi, ISBN 978-951-31-3827-1). Artikkeli on tuotettu yhteistyössä Kustannusosakeyhtiö Tammen kanssa.

Lisätietoja: www.tammi.fi