MAINOS

Pioni on syntynyt puutarhan kuningattareksi

Piha

Pioni palkitsee vaivasi ruhtinaallisesti, kun valitset sille otollisen kasvupaikan puutarhasta ja satsaat istutukseen. Lukuisat lajit ja lajikkeet tekevät kasvista kiinnostavan myös keräilijälle.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Valtava, lähes maahan painuva ja makean mausteiselta tuoksuva kukka on monelle ensimmäinen mielikuva pionista. Nämä ominaisuudet yhdistyvät kenties parhaiten vaaleanpunaisessa, kerrannaiskukkaisessa ’Sarah Bernhard’ -kiinanpionissa (Paeonia lactiflora), rakastetuimmassa pionilajikkeessamme.Kiinan- eli jalopionien suosio puutarhoissa on taattu, sillä lajikkeisto on uskomattoman runsas toinen toistaan upeampine väreineen ja kukkamuotoineen.Harrastajalle rikas kasvisuku tarjoaa kokeiltavaksi myös luonnonlajeja, risteymiä ja pensaspioneja. Yksinkertaiset ja puolikerrannaiset pionit tulevat vuosi vuodelta suosituimmiksi. Ne jaksavat kannatella kukkiaan sadesäälläkin, mutta kukinnan kesto jää yleensä kerrannaisia lajikkeita lyhyemmäksi.

Eri lajeja ja lajikkeita yhdistämällä voit nauttia pionien kukinnasta toukokuusta keskikesään saakka.

Pionit ovat terveitä ja helppohoitoisia kasveja, kunhan kasvupaikan olosuhteet ovat kunnossa. Lähes kaikki lajit viihtyvät auringossa – ainakin muutaman tunnin auringonpaiste on välttämätön, jotta kasvi jaksaa kukkia loistokkaasti. Kevyt katve keskipäivän aikaan ei haittaa. Se varjostaa kasvustoa paahtavimmalta porotukselta ja pidentää kukinta-aikaa. ’Juhannuspioni’ pärjää myös varjossa, vaikkapa omenapuiden katveessa.

Yleensä pionien ongelmat liittyvät huonosti vettä läpäisevään maahan. Liikamärkyys on kohtalokasta kaikille pioneille, mutta aivan erityisesti herkkäjuurisille lajeille kuten tillipionille ja puupionille. Niillä maan läpäisevyyteen onkin syytä kiinnittää erityistä huomiota.

 ’Reine Hortense’ -kiinanpionin kukat avautuvat pallomaisiksi.

’Reine Hortense’ -kiinanpionin kukat avautuvat pallomaisiksi. Kukinta alkaa reilusti ennen juhannusta. Valkoisten yksinkertaisten lajikkeiden, kuten matalan ja suurikukkaisen ’Jaan van Leeuwen’ -kiinanpionin, kysyntä on kasvussa.

Testaa penkin läpäisykyky rautakangella

Kasvupaikan läpäisykykyä voit testata iskemällä maahan rautakangella reiän tai kaivamalla lapiolla kuopan. Jos poteroon kertyy syyssateiden aikaan vettä, kasvualusta ei ole tarpeeksi läpäisevää pioneille.Jos maasi on savea, istuta pionit kohopenkkeihin tai tee salaoja penkin pohjalle. Noin 40 sentin korkuisen ja vähintään metrin levyisen penkin voit koota kokonaan maanpinnan yläpuolelle. Pintaveden on päästävä valumaan paitsi alaspäin, myös penkin sivuille. Älä rajaa pionipenkkiä reunuksilla, jotka estävät veden valumista ja lisäävät jääpoltetta. Se tappaa kasveja hapenpuutteeseen etenkin rannikolla.Maan vedenpidätyskykyä parantava turve ja kompostimulta ovat hyviä maanparannusaineita lähes kaikille puutarhan kasveille, mutta pionilla niiden käyttöä on syytä välttää. Niiden asemasta kasvualustan parannukseen kannattaa käyttää peltomultaa, mikäli vain mahdollista. Savimaa hyötyy karkeasta hiekasta.

Älä lannoita liikaa

Pioni pärjää muutaman vuoden istutuslannoituksen turvin. Älä tuputa kasville liikaa lannoitteita ja kalkkia, sillä luonnossakin pionit kasvavat vähäravinteisilla ja kuivilla paikoilla. Vältä myös maan muokkaamista, jotta maanpinnan tuntumassa olevat juuret eivät vahingoitu. Hyvä vaihtoehto on kattaa maanpinta esimerkiksi suodatinkankaalla tai sanomalehtipaperilla ja hiekalla. 

’Huang Jing Lun’ on ainoa keltainen kiinanpionilajike.

’Huang Jing Lun’ on ainoa keltainen kiinanpionilajike. Kuva Teija Tuisku.

Kiinanpionit eli jalopionit

Valkoisten yksinkertaisten pionilajikkeiden kysyntä on kasvussa.

Valkoisten yksinkertaisten lajikkeiden, kuten matalan ja suurikukkaisen ’Jaan van Leeuwen’ -kiinanpionin, kysyntä on kasvussa.

Kiinanpionit ovat suosituimpia ryhmäperennoja, eikä ihme. Ne kukkivat upeasti ja menestyvät miltei kaikkialla Suomessa, erityisen suotuisilla paikoilla jopa VI–VII-vyöhykkeillä. Sisämaa on niille sateista ja leutoa rannikkoa suotuisampaa aluetta.

Laji kukkii Etelä-Suomessa juhannuksen aikoihin, pohjoisessa yleensä heinä-elokuun vaihteessa. Sen eri lajikkeiden kukinta-ajoilla on melko vähän eroa. Aikaiset ehtivät tuskin lakastua, kun myöhäiset jo aloittelevat kukintaansa.

Kiinanpionien lajikkeita on jalostettu niin Kiinassa, Japanissa, Euroopassa kuin Yhdysvalloissakin. Vanhoja ranskalaisia lajikkeita edustavat esimerkiksi 1800-luvun lopulla jalostettu ’Reine Hortense’ ja ’Auguste Dessert’ 1920-luvulta. Uusimpia tulokkaita ovat puolalainen ’Jadwiga’ ja kiinalainen ’Huan Jing Lun’.

Perinne- ja luonnonlajit

Pionien luonnonlajeihin kuuluu sekä vaateliaita erikoisuuksia että helppohoitoisia lajeja, kuten perinnekasveihimme kuuluva kuolanpioni. Laji on yksi aikaisimmin kukkivista ja kestävimmistä pioneista. Myös tarhapioni ja kartanopioni kuuluvat vanhojen puutarhojen kasviaarteisiin.

Luonnonlajit kukkivat kiinanpioneja aikaisemmin. Myöhäisimmän luonnonlajin, turkinpionin, kukat avautuvat kesäkuun puolivälin tienoilla.

’Red Charm’ aloittaa kukinnan ennen kiinanpionia, ja kukinta jatkuu vielä niiden jälkeen.

’Red Charm’ aloittaa kukinnan ennen kiinanpionia, ja kukinta jatkuu vielä niiden jälkeen. Kuva: Teija Tuisku

Risteymät ja pensaspionit 

Uusia pioniristeymiä tupsahtaa markkinoille tämän tästä. Niiden avulla pioniryhmien kukinta-aikaa saa pidennettyä, sillä lajikkeet kukkivat usein kiinanpionien jälkeen. Ryhmään kuuluu eri lajien välisiä risteymiä, joiden ominaisuudet vaihtelevat.Puuvartisten ja ruohovartisten pionien risteymiä kutsutaan Itoh-risteymiksi. Lehdet ja kukat muistuttavat pensaspionia, mutta lajikkeet lähtevät kasvuun ruohovartisten pionien tavoin maan rajasta. Lajikkeet vaikuttavat lupaavilta. 

Upeasti kukkivat pensaspionit ovat monen haave. Nämä puuvartiset kaunottaret ovat mantereisen ilmaston lajeja, joiden tuleentumista heikentävät rannikon sateiset ja lämpimät syksyt. Talvella leuto kausi saattaa käynnistää kasvun. Otollisimpia alueita ovat II–V-vyöhykkeet ja etenkin Kuopio–Joensuu-seutu. Jo parin päivän seisominen vedessä voi vaurioittaa juuristoa, muutama päivä voi tappaa kasvin. Pensaspionin istutus poikkeaa muista pioneista: haaroittumiskohta jätetään maanpinnan tasolle tai hieman sen alapuolelle.

Vahvavartinen ’Buckeye Belle’ -pioni sopii voimakasta väriä kaipaavalle.

Vahvavartinen ’Buckeye Belle’ sopii voimakasta väriä kaipaavalle. Kuva: Teija Tuisku

Harvinaisen Nymphe-pionilajikkeen iso kukka avautuu lautasmaiseksi.

Harvinaisen Nymphe-lajikkeen iso kukka avautuu lautasmaiseksi. Kuva: Teija Tuisku

’Johnny’-pionissa on keskikokoinen, huomiota herättävä kukka.

’Johnny’-pionissa on keskikokoinen, huomiota herättävä kukka. Kuva: Teija Tuisku

’Jadwiga’ on ruusua muistuttava uutuuspionilajike, jonka kukat kimaltavat auringossa.

’Jadwiga’ on ruusua muistuttava uutuuslajike, jonka kukat kimaltavat auringossa. Kuva: Teija Tuisku

’Edulis Superba’ kukkii kiinanpioneista ensimmäisenä.

’Edulis Superba’ kukkii kiinanpioneista ensimmäisenä. Kuva: Teija Tuisku

’Festiva Maxima’ -pioni hurmaa tuoksullaan.

Vanha ’Festiva Maxima’ hurmaa tuoksullaan. Kuva: Teija Tuisku

Lumoava ’Coral Charm’ on erikoisen värinen kiinan-, tarha- ja turkinpionin risteymä. Jäykkävartiset kukinnot nousevat lehdistön yläpuolelle.

Lumoava ’Coral Charm’ on erikoisen värinen kiinan-, tarha- ja turkinpionin risteymä. Jäykkävartiset kukinnot nousevat lehdistön yläpuolelle. Kuva: Ella Räty

Itoh-pioniristeymä ’Garden Treasure’ kasvaa noin 70-senttiseksi.

Itoh-risteymä ’Garden Treasure’ kasvaa noin 70-senttiseksi. Iso kukinto on pallomainen. Kuva: Teija Tuisku

Kiinanpensaspioni Shu Sheng Peng Mo (Paeonia rockii) on kestävin puuvartinen pioni.

Kiinanpensaspioni ’Shu Sheng Peng Mo’ (Paeonia rockii) on kestävin puuvartinen pioni. Pohjoisin tiedossa oleva yksilö kasvaa VII-vyöhykkeellä. Talvisuojauksesta leudolla säällä tai lumisena talvena voi olla haittaa tälle luonnonlajille. Kuva: Teija Tuisku

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

pioni puutarha


Lisää samasta aiheesta