Astiataimen istutus on syytä jättää syksyyn. Tarua. Ruukkuun istutetun astiataimen voi istuttaa keväästä syksyyn. Istutuskausi jatkuu pohjoisessa ainakin elokuun loppuun ja etelässä syyskuuhun. Aroilla lajeilla ja routivilla maalajeilla istutus keväällä tai alkukesällä on paras.

Jos pioni pitää siirtää, se kannattaa tehdä syksyllä. Pitää paikkansa. Paras aika siirtämiseen ja jakamiseen on elo-syyskuun vaihteessa, kun kasvukausi on miltei ohi, mutta pionilla on vielä aikaa juurtua uuteen paikkaan. Tällöin siirto ei vaikuta seuraavan kevään kukintaan. Keväällä pionin siirtämistä kannattaa välttää. Siirretty kasvi selviää hengissä varastojuurakon turvin, mutta kasvattaa huonosti uusia juuria.

Pioni vaatii reilun lannoituksen. Väärin. Monesti pionille kehotetaan antamaan sitä sun tätä syksyisin, keväisin ja jopa keskikesällä. Runsas kastelu ja ylenmääräinen lannoitus tuottavat rehevän kasvun, joka vaikeuttaa talvehtimista ja lisää sienitauteja. Lannoitukset kannattaa aloittaa vasta muutaman vuoden kuluttua istutuksesta.

Kompostimulta ja lanta sopivat pionille. Kyllä, kunhan aloitat lannoittamisen vasta muutaman vuoden kuluttua istuttamisesta ja varot juurakon hautautumista liian syvälle. Kompostoitua lantaa voi levittää parin sentin kerroksen parin vuoden välein. Käytä typpipitoisia lannoitteita, kuten kananlantaa ja kastelulannosta, maltillisesti. Korkea ravinnetaso voi myös heikentää kukintaa.

Pionit voivat kasvaa samassa paikassa vuosikymmeniä. Totta. Pionit hyötyvät uudelleen istuttamisesta vasta kymmenien vuosien kuluttua istutuksesta.

Nuppujen ruskettuminen ja kuivuminen johtuu yöpakkasesta. Kyllä, se on yleisin syy. Nuput ja nuoret versot voivat vaurioitua 6–10 pakkasasteessa. Yöpakkanen pääsee puremaan, vaikka nuput eivät olisi vielä näkyvissäkään. Älä myöskään sumuta kasvia kylmällä vedellä kuumana kesäpäivänä. Se nuukahduttaa nuput.

Sain väärän taimen: kerrannainen lajike teki yksinkertaisen kukan. Taimi voi olla oikea. Aluksi kerrannaiskukkaiset lajikkeet saattavat kasvattaa yksinkertaisia tai puolikerrannaisia kukkia. Sama pätee kukkivaan astiataimeen. Kukan ulkonäköön vaikuttavat perinnölliset ja ympäristötekijät, kuten ravinnetaso. Joskus olosuhteet voivat muuttaa esimerkiksi vaaleanpunaisen kerrannaisen lajikkeen tummanpunaiseksi ja yksinkertaiseksi.

Pionien varret kannattaa leikata syksyn sijaan vasta keväällä. Leikkaamisajankohta on mielestäni samantekevää, sillä molemmilla ajankohdilla on etunsa. Talvella varret saattavat kerätä suojaavaa lunta juurakon päälle, mutta toisaalta ne pitävät juurakon kosteana syksyllä ja alkutalvella. Se lisää sienitautiriskiä seuraavana vuonna. Pionihome (Botrytis paeoniae) voi vaivata kasvustoa kosteina kesinä.

Muurahaisista ei ole haittaa pionille. Pitää paikkansa, sillä muurahaiset eivät ole kasvissyöjiä. Ne pitävät pionista nupun makean, sokeripitoisen eritteen takia.

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.