Piristä kotia kasveilla
Huonekasvien avulla voit luoda kotiin eksotiikkaa ja vaihtelua. Kasveilla on myös terveydellisiä vaikutuksia.
ULLA KERVINEN
KUVAT HUISKULA
 
Tietynvärinen kasvi oikeassa ympäristössä täydentää sisustusta.
Tietynvärinen kasvi oikeassa ympäristössä täydentää sisustusta. Kasvien avulla tekstiilien värit kirkastuvat ja niiden kuviot korostuvat.

Huonekasvit kostuttavat huoneilmaa ja vähentävät hengitysilmastamme vahingollisia kaasuja. Jotkut kasvit ovat kuitenkin myrkyllisiä tai voivat aiheuttaa allergiaoireita. Näitä lapsiperheiden ja lemmikkieläinten ystävien on syytä välttää. Toiset hankkivat huonekasvit sattumanvaraisesti tarjouksista tai saavat niiden alkuja ystäviltä ja sukulaisilta. Osa valitsee kotiinsa mahdollisimman helppohoitoisia lajeja, kuten rönsyliljoja, kaktuksia, rahapuun tai anopinkielen.

 
Valintaan vaikuttavat myös kodin sisustustyyli, valaistusolosuhteet ja oma mielenkiinto seurata kasvien kehitystä pistokkaasta aikuiseksi.
 
Tyylikalusteilla sisustettua kotia täydentävät ns. isoäidin aikaiset huonekasvit, kuten erilaiset fiikukset, palmut, saniaiset, muratit ja peikonlehdet. Moderniin kotiin sopivat kasvit kuin kasvit, mutta selkeälinjaiseen, moderniin sisustukseen valitaan usein muodoltaan kiinnostavia kasveja, kuten erilaisia kaktuksia, mehikasveja, pullojukka, palmuja, lohikäärmepuu, huonekuusi, kukka-ananas tai muita vastaavia. Kasvien muoto, lehtien väri ja itse kasvin olemus vaihtelevat huomattavasti.
 
Hauskanmuotoisia ovat monet lehti- ja pylväskaktukset, ympätyt kaktukset, tyräkit, lettirunkoiset limoviikunat tai lohikäärmepuut, hirvensarvisaniaiset ja erilaiset lihansyöjäkasvit. Tietynvärinen kasvi oikeassa ympäristössä täydentää kodin sisustusta, sillä kasvien avulla tekstiilien värit kirkastuvat ja niiden kuviot korostuvat. Jopa taideteosten ja taulujen aiheita voi täydentää tai toistaa sopivalla huonekasvilla. Köynnöskasvit korvaavat tietyissä paikoissa ikkunaverhot ja niillä voi elävöittää seinäpintoja tai porraskaiteita. Myös kauniit ruukut kasvien ympärillä täydentävät asetelmaa.
 
Meksikolais- tai intialaishenkinen sisustus korostuu punakirjavilla lajeilla. Romantiikkaa kaihoavat valitsevat hienoliuskaisia tai herkkämuotoisia lajeja, kuten saniaisia, huoneparsoja, muratteja tai kodinonnea. Saunatilan valoisaan pukuhuoneeseen tai uima-altaan lähelle korituolin viereen sopivat kosteutta rakastavat saniaiset, rönsyliljat, kodinonnet, huoneparsat ja limoviikunat. Lasikuistilla ovat omiaan palsamit, pelargoniat ja verenpisarat. Jos kodissa on viherhuone, kasviharrastuksen mahdollisuudet ovat moninaiset aina eksoottisista lajeista ja orkideoista kukkiviin kaktuksiin asti.
 
Kauniit ruukut kasvien ympärillä täydentävät asetelmaa.
Kauniit ruukut kasvien ympärillä täydentävät asetelmaa.

Kasvit viihtyvät ryhmissä. Koska huonekasvit haihduttavat ilmaan kosteutta ja rakastavat itsekin kosteaa ympäristöä, ne selviävät talven yli paremmin ryhmissä kuin yksikseen. Samaan ryhmään valitaan lajeja, joiden valovaatimukset ovat yhtäläiset. Hauskoja ryhmiä saa, kun useampi yksilö istutetaan samaan ruukkuun. Esimerkiksi kaktuksia ja mehikasveja yhdistelemällä syntyy laakeisiin astioihin mielenkiintoisia kokonaisuuksia. Ruukut voi kerätä myös puoliksi kevytsoralla täytettyihin kukka-altaisiin, jolloin jatkuvasti kosteana pidetty sora parantaa kasvien hyvinvointia.

 
Korkeiden kasvien juurelle sopivat aluskasvillisuudeksi köynnöstävät lajit, kuten puolivarjossa viihtyvät vesifiikukset, muratit tai juorut. Ryhmään saadaan rytmiä erikorkuisilla lajeilla. Köynnöstävät kasvit tuetaan säleikön varaan tai ne kiinnitetään seinälle kiipeilemään. Valkoista taustaa vasten sopivat hyvin lehdiltään tummat lajit ja tummaa taustaa vasten vaalealehtiset ja kirjavalehtiset lajit. Kirjavalehtisiä ei kannata yhdistellä liikaa, jotta ryhmä olisi rauhallinen.
 
Kasvien sijoittelun kannalta on hyvä tieto, että kaktukset ja mehikasvit, kuten aaloet tuottavat muista kasveista poiketen ilmaan öisin happea ja imevät hiilidioksidia, joten ne kannattaa sijoittaa makuuhuoneeseen.
 
Useimmat huonekasvit viihtyvät puolivarjossa tai hajavalossa. Niille riittää muutaman tunnin suora valo vuorokaudessa (esim. palmut, fiikukset, araliat, anopinkielet, ihmepensaat, kultaköynnökset, vehkat ja rönsyliljat). Valon kannalta ikkunalla paras paikka on itä- tai länsisuunta. Useimmat kasvit kukkivat hyvin, kun saavat herätellä itseään aamuauringossa.
 
Pohjoisikkunalle sopivat maijat, liuskavehka, murattiaralia, ananas, viirivehka ja suutarinkielo. Nämä kasvit menestyvät hyvin myös huoneen sisäosissa, missä ei ole suoraa paahdetta.
Anopinkieliä lattialla
Helppohoitoisia kasveja: anopinkieli, kultaköynnös, herttaköynnösvehka, purppuraköynnösvehka, joulukaktus, pensaspalmu, muulinkorva, supputraakkipuu, kumiviikuna (huonekumipuu), lääkeaaloe, muratti, isoköynnösvehka, peikonkämmen, kultapalmu, kaislapalmu, jättiliuska-aralia, vuoripalmu, kirjovehka.
Aloe
Myrkyllisiä kasveja: aaloet, aasinkorva, amaryllikset, anopinkieli, hyasintti, jouluruusu, ihmepensaat (krootonit), kamelia, kirjovehkat, krysanteemit, muratit (marjat), oleanteri, parsat, peikonkämmen, peikonlehti, posliinikukka, tuonenkielo (suutarinkielo), fiikukset, villakot (sineraariat), tyräkit (erityisesti joulutähti).
 
 
Supputraakkipuu
Kosketusallergiaa aiheuttavia myrkyttömiä kasveja: sädelatva (gerbera), jasmiini, jukat, kaktukset, kielopuut (Pittosporum), kiinanruusut, kodinonni, myrtti, rahapuu, raunioiset, ruusut, saniaiset, traakkipuut lohikäärmepuut), viirivehka, vuoripalmu.

 

Eteläikkunan paahteessa viihtyvät ilman varjostusta vain kaktukset ja mehikasvit sekä kukkivista ainakin ihmeköynnös, mutta nämäkin saattavat kärsiä keväisin keskipäivän paahteesta, jolloin sälekaihtimesta tai valoverhosta on apua.

 
Kirjavalehtiset ja kukkivat lajit kaipaavat valoa runsaammin kuin vihreälehtiset lajit, sillä valon puutteessa lehtien kirjavuus häviää ja kukinta heikkenee. Hyvin hämäriin paikkoihin, kuten pesutiloihin tai pimeisiin auloihin sopivat parhaiten silkkikukat tai kuivakukat. Melko hämärässä viihtyy silti suutarinkielo. Huonekasveja hankittaessa on syytä tutustua kasvien kasvu- ja valovaatimuksiin, jotka selviävät usein kasvin nimilapusta. Lisävaloa kasveille voi vuoden pimeimpänä aikana järjestää kasvivalaisimilla.
 
LISÄTIETOJA:
TARI HAAHTELA & PENTTI SORSA, ALLERGIAKASVIT, KIRJAYHTYMÄ.