Narsissimeressä muun muassa White Lady ja Mrs. Langtry -lajikkeet.

Paras poiminta-aika on varhainen aamu tai jo viilentynyt ilta, kun kasvien nestejännitys on parhaimmillaan. Narsissien kukkanuput osoittavat alkuun ylöspäin, mutta ne kääntyvät varteen nähden 90 asteen kulmaan juuri ennen avautumistaan. Silloin on oikea aika poimia narsisseja maljakkoon. Liian aikaisin poimittujen narsissien nuput eivät välttämättä avaudu.

Käytä leikkaamiseen mahdollisimman terävää veistä, jotta leikkuupinnasta tulee sileä. Leikkaa varret vinoon, sillä se lisää niiden imupintaa.

Kaikki narsissit erittävät kirkasta, paksua ja lievästi myrkyllistä nestettä, eivätkä muut kasvit siksi viihdy niiden kanssa samassa maljakossa. Paksu lima saattaa tukkia muiden kukkien imupinnat. Ongelman voi ratkaista liottamalla juuri poimittuja kasveja vedellä täytetyssä ämpärissä parinkymmenen minuutin ajan.

Jos narsisseista valuu yhä nestettä, vaihda vesi ja anna kasvien seistä siinä taas parinkymmenen minuutin ajan. Tarkista uudestaan varret ja toista vedenvaihto, jos nestettä yhä valuu. Useimmiten muutama vedenvaihtokerta riittää.

Jos maltat, vie narsissit vielä muutamaksi tunniksi viileään ja pimeään tilaan ennen kuin asettelet ne maljakkoon. Oikeaan aikaan poimitut ja hyvin käsitellyt narsissit kestävät maljakossa usein yli viikon verran. Maljakon vesi kannattaa vaihtaa muutaman päivän välein ja viedä kukat yöksi viileään. Sipulikukat eivät juuri hyödy kukkavirkisteistä.   

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.