Sinikan vihervinkit, heinäkuu 2010

Tässä hortonomi Sinikka Neuvosen heinäkuun vinkit puutarhaan. Nyt tuetaan kasveja, etteivät ne lakoa sateen sattuessa. Katso myös vinkki pienten puutarhatyökalujen säilytykseen.
Kukkia kellumaan
Heinäkuu on kukinnan aikaa puutarhassa, ja silloin myös lukuisat pensasruusut kukkivat kotvan aikaa ihanasti. Montako pensasruusulajia puutarhassasi kasvaa? Juhannusruusu, suviruusu, kurtturuusu, mökinruusu, punalehtiruusu – niitä on paljon ja yhä uusia vanhojakin lajeja on saatavana. Kukkien muotoa, lehtien tyypillisiä eroja, piikkisyyttä ja monia muita ominaisuuksia on hauska vähän tutkia ja vertailla kokoamalla kaikki kukkivat ruusut yhdellä kertaa näytille. Hauska tapa on laittaa ruusuja laakeaan kulhoon tai pikkualtaaseen kellumaan, siinä ne kestävät raikkaina ja niitä on helppo tarkastella. Mitä karumpi astia, ruosteinen, kauhtunut ja risa, sitä raikkaammilta näyttävät nämä kukkien kuninkaalliset. Ruusumalja on ihastuttava niin porraspuulla kuin kylpyhuoneen koristeenakin.
Kannustusta ritarinkannukselle
Iki-ihana jaloritarinkannus on venyttänyt kukkavarsiaan ja tuota pikaa sen kukinta on muhkeimmillaan. Hyvä tukeminen on nyt tarpeen, sillä ensimmäinen rankkasade taittaa kukinnot ja kaatelee varret. Yksittäiset kukkavarret voi tukea kauniisti vaikkapa harjateräksestä katkaistuihin tukiin, ja myös puutarhamyymälöistä löytyy sopivia tukikeppejä. Kastelu on tärkeää ja myös lannoitus on tarpeen useita kertoja kesän aikana, jotta kukinta olisi upeaa ja versosto säilyisi kauniina. Kukinnan jälkeen, elokuussa, on hyvä tehdä lopulta se, mikä usein tahtoo usein unohtua, eli kaivaa kukkineet kasvi ylös, jakaa juuripaakut ja istuttaa taimet uudelleen. Toinen hyvä jakamisen ajankohta on toukokuun alussa, mutta miksi jättää työ sinne, kun sen voi tehdä lämpimän mullan ja suotuisan ilmankosteuden aikaan. Maa on samalla viisasta kunnostaa hyvin, lisätä siihen kompostia, turvetta ja pitkävaikutteista lannoitetta, kuten luujauhoa ja sarvilastuja. Jakaminen pitäisi tehdä 4-5 vuoden välein. Muussa tapauksessa pitkälle jalostetut ritarinkannukset vähitellen taantuvat ja jäävät lyhytikäisiksi.
Herneille tukea
Herneet kypsyvät heinäkuussa sen mukaan, milloin ne on pistelty maahan. Etelän varhaisviljelijät ovat aloittaneet jo huhtikuussa harsoineen, mutta kotipuutarhureilla ei ole niin kiirettä. Herneiden poimiminen on helppoa hommaa, jos rivit on kunnolla tuettu. Hyvä ja ikuisesti kestävä tuki syntyy betoniraudoitusverkosta, joka leikataan sopivan korkuiseksi ja kiinnitetään nippusiteillä maahan lyötyihin tukiseipäisiin. Jos herneet eivät suostu kyllin kiipeämään kärhillään, taimia voi ohjata hellästi ja kiinnittää pujottelemalla taipuisia pajunoksia verkon silmien kautta sitomaan versoja. Kastelun kanssa on syytä hiukan taiteilla, sillä juuri kukinnan ja palkojen alkukehityksen aikana liika kosteus on haitallista. Niinpä kastelu on hyväksi ennen ja jälkeen tämän vaiheen. Monilla lajikkeilla ahkera sadonkorjuu ylläpitää runsasta kukintaa ja uusien palkojen muodostumista. Sato voi silloin jatkua syys–lokakuulle saakka.

Idea – pikkutyökalut helposti saatavilla kukkaruukussa
Pidä pikkutyökalut siististi aina saatavilla yrttimaalla tai kukkapenkin kulmalla. Istutuskauhan, sakset ja tarpeen mukaan muutakin voi säilyttää kauniissa punasavisessa kukkaruukussa, jonka pohjassa on reikä sadevesien poistumiseksi. Silloin voit helposti leikata aina yrttisatoa, muotoilla iisoppiaitaa ja poimia ruohosipulinkukkavarsia tai laventeleita maljakkoon vietäväksi.
Tuotehaku
Hae pientaloasumisen tuotteita ja lisätietoja