Siirry pääsisältöön

Sinikan vihervinkit: Nyt on kesä!

Piha

Laventelikin pärjäilee

Laventeli ei tule ensimmäisenä mieleen, kun pitäisi valita talvenkestävä yrttiperenna pihan kukkaryhmään. Myynnissä on komeasti kukkivia tuontilaventeleita ja moni hankkii sellaisen ruukkupuutarhaansa vaikka vain yhden kesän iloksi.

Lajike ’Hidcote’ on osoittautunut myös yllättävän talvenkestäväksi maahan istutettuna Etelä-Suomessa, kun kasvupaikka on aurinkoinen, maa hiekkaista, läpäisevää, kalkittua, mutta ei liiaksi lannoitettua. Keko talvisuojaturvetta kasvin tyvellä ja kevyt havupeite varmistavat talvehtimista. Keväällä lyhyeksi leikatut laventelit puhkeavat kukkaan juhannuksen tienoissa. Kun alimmat kukat ovat auenneet, kukkavarsia voi leikata ja kuivattaa kimppuina. Ne säilyvät kauniina vuosia.

Nyt puutarhassa

  • Kastele viime syksyn ja kevään istutuksia viikoittain. Laske vettä lämpenemään tynnyreihin ja kastelukannuihin. Kannuja on hyvä olla useita, vaikka puolen tusinaa. Lämmennyt vesi hellii maan pieneliöitä ja kehittyvää juuristoa toisin kuin kylmä vesi suoraan verkosta.
  • Multaa perunapenkit kuokalla tai haralla, kun taimet ovat noin 15 sentin mittaiset. Multaus kyykyttää rikkakasvit ja edistää samalla maarönsyissä olevien silmujen kehittymistä mukuloiksi sen sijaan, että ne ryhtyisivät pukkaamaan vihreää versoa.
  • Tue ritarinkannukset ajoissa, jotta ne eivät kaadu ja katkeile, kun komea kukinta alkaa heinäkuussa. Ritarinkannuksia vaivaavat usein juuristotaudit, jotka lakastuttavat versoja ja saavat kasvin tyven tummumaan. Salaojitus ja puhtaan turpeen lisäys voivat auttaa asiaa.

Vihanneksia kukkapenkkiin

Monet aivan tavalliset vihanneskasvit sopivat hienosti kukkaryhmien täytteeksi ja tuuheuttajaksi. Parhaasta päästä ovat tummat lehtikaalit, kuten palmukaali, värikkäät mangoldit ja punalehtiset salaattikasvit, tillit taustalla ja persiljat reunuksena.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Jos maasta on pulaa, voi puutarhan ainoan kukkaryhmän perustaa vihannesmaan tapaan tai päinvastoin. Etusijalla ovat nopeasti itävät vihanneslajit ja esikasvatetut taimet, jotka rehevöityvät kunnolla jo kesäkuussa. Väriksi tähän ryhmään sopivat kaikenlaiset kesäkukat. Asettele komeita kesäkukkaruukkuja vihannesten joukkoon ja kylvä reilusti kehäkukkaa syksyksi.

Kankaita katteeksi

Kasvimaan riviväleissä on pian enemmän vihreää kuin olisi suotavaa, ellet pidä varaasi. Siemenrikat pysyvät kurissa katteilla, ja katteeksi voit levittää kaikenlaisia käytöstä poistettuja tekstiilejä, jotka eivät kelpaa vaatekeräyksiin: revi tai taittele hiutuneet lakanat sopivan levyisiksi, leikkaa T-paidat saumoista auki, rullaa ikivanhat räsymatot auki maanpintaan.

Levitä tämän vettä läpäisevän katteen päälle painoksi ja kaunistukseksi haravointijätettä, olkisilppua tai hiekkaa, jonka voit myöhemmin muokata maahan.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Idea!

Taskupuutarha on aikuisten tamagotchi, joka seuraa matkoilla mukana ja jota voi hoitaa silloin, kun tuntee vastustamatonta puutarhakutsumusta. Laita pieneen metallirasiaan sammalta, istuta muutama mehitähden rönsytaimi ja joku tärkeä pikkukivi vielä koristeeksi. Monivuotinen taskupuutarha viihtyy myös sisällä, ja kannen voit sulkea siirtymien ajaksi. Kostuta vain kitsastellen!

Kysy Sinikalta! Lähetä kysymyksesi osoitteessa www.suomela.fi/ekspertit.  

MAINOS
MAINOS LOPPUU