Syksyn kukkia

Pitkä syksy kukittaa sinnikkäimpiä kesäkukkia ja perennoja. Näiden kasvien nimet on hyvä pitää mielessä ensi kevään istutuksia ajatellen. Yksi parhaista on vanha kunnon rinkeplumma, kehäkukka, joka jaksaa availla nuppujaan, vaikka kuura viipyy aamulla pitkään sen kasvustossa. Runsaskukkainen, tanakka ja tuuhea on esimerkiksi keltaisia ja oransseja kukkia sisältävä ’Daisy Citrus Mix’ -siemenseos. Oman kukkamaan kehäkukista on nyt korkea aika ottaa taskun täydet  siemeniä talteen.

Retkelle arboretumiin

Leuto ja lumeton loppusyksyn viikonloppu on mainio ajankohta vierailla arboretumissa. Ruska on sammunut ja luonto hiljentynyt, mutta havupuut ovat nyt kauniimpia kuin koskaan ja sammaleet voivat pulskasti imettyään itseensä syksyn kosteutta. Näitä puulajipuistoja on eri puolilla Suomea ja tietoa löytyy esimerkiksi osoitteesta www.dendrologianseura.fi. Elimäen Mustilan Arboretum on huippukohde. 120 hehtaarin puistoalueella on kymmenen kilometriä helppokulkuisia polkuja, ja metsissä kasvaa lähes 130 lehtipuulajia ja noin 100 havupuulajia sekä runsaasti koristepensaslajeja, köynnöksiä ja perennoja.

Daaliat talteen

Upeasti kukkineiden daalioiden mukulajuurakot kannattaa säilyttää talven yli kevääseen, jos vain käytössä on sopivan viileä, pakkaseton varastopaikka. Daalian varret sortuvat jo ensi pakkasiin, mutta mullan alla juurakoilla ei ole hätää ennen maan jäätymistä. Leikkaa varret vaaksan mittaisiksi, nosta juurakot talikolla ylös karistelematta liiaksi multaa pois ja siirrä varastoon matalassa laatikossa. Jos värejä ja lajikkeita on useita, varusta juurakot nimilapulla. Kunhan varret ovat kuivahtaneet ja liiat mullat karisseet, peitä juurakot turpeella ja pidä ne viileässä kevääseen asti.

Nyt puutarhassa

  • Tyhjennä ja huuhtele räystäskourut, kun lehdet ovat varisseet puista. Luotettava työpari on kullanarvoinen tikkaita pitelemässä ja vesiletkua tai kastelukannua ojentelemassa.
  • Puhdista ja kunnosta kesäkalusteet ja siirrä sisävarastoon. Puuosat voivat kaivata öljyä ja metalliosat uutta maalia. Keväällä on ilo aloittaa puhtaalta pöydältä ja ehjiltä tuoleilta.
  • Muista kastella ruukkuihin istutettuja pikkuhavuja ja kanervia aina maan jäätymiseen asti. 


Idea

Tee helppo ja lähes ikuisesti kauniina säilyvä kranssi haavan lehdistä. Pujottele lehdet jäykkään metallilankaan tiiviisti toisiaan vasten ja yhdistä lanka renkaaksi.

Kysy Sinikalta! Lähetä kysymyksesi osoitteeseessa www.suomela.fi/ekspertit.