Sinikan vihervinkit: puutarhaohjeita ruskaan ja kuuraan
Ruskan ja lumentulon väliin mahtuu yleensä myös kuuraisia aamuja ja raikkaita pikkupakkasia. Syyspäivänä on mukava siivota pihaa, suojata arat kasvit ja heittää lopulta hyvästit puutarhan töille.
Teksti Sinikka Neuvonen
Kuvat Pirjo Lipponen
Kuuraa ja ruskaa luvassa
– Siirrä lokakuussa viimeisetkin pelargonit talvisuojaan, jos aiot säästää ne ensi kesään. Viileä, valoisa kuisti on paras talvetuspaikka, kun lämpö pysyy +5-8 asteessa. Tilkka vettä silloin tällöin riittää talvihoidoksi.

– Korjaa loput persiljat talteen, jos ne vielä näyttävät raikkailta. Ne kestävät jopa pakkasta, mutta toistuva jäätyminen ja sulaminen tekee niistäkin lopun.

– Ruukkuihin istutetut kärhöt ja ryhmäruusut voit talvettaa melko huolettomin mielin kaivamalla ne astioineen maahan. Nosta ruukku suureen muovikassiin, jossa on pohjassa reiät vedelle, niin ruukku pysyy paremmin siistinä. Myyrien varalta voit kietoa ruukun suuhun vielä katiskaverkkoa. Kaiva koko kassi maan uumeniin, peitä multakummulla ja merkitse paikka tikulla.

– Tee kompostoriin tilaa ennen talven tuloa. Tyhjennä puoliksi maatunut jäte kypsytyskompostoriin ja nostele tuore jäte takaisin pohjalle pesämunaksi. Jos valmista kompostia on käytettävissä, vie sitä keoiksi ryhmäruusujen ja köynnösten juurelle ja muokkaa keväällä maanparannukseksi.

Nurmikko on parasta leikata lyhyeksi viimeisellä kerralla. Jos et muista, milloin kalkitsit nurmikon, tee se haravoinnin jälkeen. Huokeimmalla pääset, kun levität maahan seulottua puuntuhkaa tai käytät jauheista dolomiittikalkkia 10 kiloa 100 neliömetrille. Rakeinen puutarhakalkki on helpointa levittää, mutta se maksaa enemmän.

– Keltapeippi on monella tapaa verraton pihakasvi, joka viihtyy talven yli huonekasvinakin. Jos olet keväällä istuttanut sitä ruukkuun tai parvekelaatikkoon täytekasviksi, tyhjennä nyt ruukusta kesäkukkien tähteet pois ja siirrä peippiruukku huoneenlämpöön. Kasvi versoo koko talven valoisassa, lämpimässä paikassa. Kastele säännöllisesti ja leikkaa välillä. Keväällä voit nostaa sen takaisin ulos.

Puutarhan työkalujen syyshuolto kannattaa. Puhdista välineet, hio pois ruosteet, teroita terät, rasvaa nivelet ja suojaa teräsosat öljyllä sipaisten. Järjestä varastoon tilaa, josta työvälineet löytyvät omista pidikkeistään. Kerää pienet välineet, sekatöörit, möyhentimet ja taimilapiot omaan koriinsa, pese ämpärit ja pinoa ne kuivina. Tyhjennä letkuista ja ruiskuista vedet pois.

IDEA!

Saintpauliaa voit lisätä lehtipistokkaasta tai jakamalla ison kasvin ruusukkeiksi ja juurruttamalla vedessä. Voit jakaa kasvin jopa syystalvella, sillä ruusukkeet viihtyvät vesikupeissa ja juurtuvat aikanaan. Leikkaa vanhasta kasvista sivuruusukkeet irti ja pistä veteen. Voit laittaa astiaan taimen tueksi tukon sammalta. Ennen pitkää leikkauspintoihin puhkeaa valkeita
juuria, ja multaan päästyään kasvi kehittyy nopeasti kukkivaksi.