Nopeaa esikasvatusta

Toukokuun toisella viikolla on oikea aika kylvää sisälle potteihin ja ruukkuihin ne vihanneskasvit, jotka hyötyvät selvästi esikasvatuksesta tai eivät ehtisi ulos kylvettyinä antaa kunnon satoa.

Kylvä toukokuun toisella viikolla keräsalaatteja. Pistä kaksi siementä viiden sentin ruukkuun. Poista myöhemmin heikompi taimi ja istuta taimet ulos kesäkuun alussa.

Kylvä myös avomaankurkut, kesäkurpitsat, kurpitsat ja maissit kuun alkupuolella. Pistä yksi siemen kahdeksan sentin ruukkuun. Liian pienessä ruukussa tila käy juurille ahtaaksi ja kasvu kärsii. Istuta taimet ulos kesäkuun toisella viikolla.

Lyhyt, kahden tai kolmen viikon, esikasvatus varmistaa myös kylmänarkojen papujen alkukehitystä ja sadon muodostusta. Pavun taimet voit kasvattaa nopeasti sanomalehdestä käärityissä tötteröissä, jotka täytät mullalla ja asettelet sopivaan rasiaan tai laatikkoon vieri viereen. Istuta taimet potteineen avomaalle kesäkuun toisella viikolla.

Aika jakaa perennoja

Toukokuussa on aika jakaa perennoja. Jakamiseen löytyy ainakin kolme eri syytä: halutaan lisää taimia, halutaan virkistää vanhaa kasvua tai halutaan antaa tiheäksi käyneelle kasville lisää tilaa.

Helpoimmasta päästä ovat tiheitä ruusukemättäitä muodostavat esikot tai kaunokaiset, joita voi irrotella toisistaan käsin murtamalla vaikka kukkivina ja siirtää väljempiin multiin kasvamaan. Myös vuohenjuurta voi jakaa huoletta, vaikka se jo kukkii.

Voimaa tarvitaan vaikkapa päivänliljan tai kuunliljan vahvan juurakon lohkomiseen, mutta sen voi tehdä terävällä lapiolla: ensin taimi kaikkineen ylös, sitten lapiolla polkaisten palasiksi niin, että jokaiseen jako-osaan jää sekä terveitä juuria että ehjiä versonalkuja. Haastetta tarjoavat vaikeasti jaettavat lajit, kuten haurasjuuristoinen särkynytsydän – käsittele sitä varovasti ja jaa juurakko huolella terävän veitsen avulla.

Jakaminen on toisille lajeille tärkeää kasvin pitämiseksi pirteänä. Jos leimukukkakasvusto on käynyt vanhaksi, on viisasta nostaa kerralla kasvi ylös, irrotella reunoilta pieniä ja vetreitä osia ja istuttaa ne uudelleen. Vanhan keskiosan voi pilkkoa kompostiin.

Kivet kunniaan

Iät ajat puutarhassa maannutta kiveä on joskus hyvä katsoa uusin silmin. Rahassa sen arvoa ei tarvitse mitata, vaikka kivet ovatkin myös kauppatavaraa. Sen arvo on kauneudessa, ajattomuudessa ja monissa muistoissa, joita siihen saattaa liittyä.

Iso maakivi on hieno pihan koriste ja mainio maamerkki. Sellaisen voi hankkia pihalle kivilouhokselta tai saada jostain tuurilla ilmaiseksikin hoitamalla kuljetuksen. Pihakivelle voi myös löytyä entistä parempi paikka, kun puutarhaa peruskorjataan. Sitä voisi ehkä nostaa entistä enemmän näkyviin ja kallistaa hieman eri asentoon. Suomalainen kivi painaa noin kolme tonnia kuutiolta, joten kuljetukseen ja asetteluun tarvitaan konevoimaa. Kourakuormaimella varustettu nosturiauto ja pätevä kuski on ylivoimainen pari kivien nostoon, siirtelyyn ja asetteluun.

Pihan kivijättiä ei tarvitse välttämättä kehystää kasveilla. Yhtä hyvin sen voi paljastaa ja sorastaa sen ympäristön. Ison kiven voi myös istuttaa osaksi pihakiveystä tai istuimeksi seinustalle. Kivellä on aina paikkansa pihan sydämessä, vaikka keskellä nurmikkoa.