Järvenpään kaupunginpuutarhuri Katriina ArrakoskiPyysimme suunnitteluhortonomi, Järvenpään kaupunginpuutarhuri Katriina Arrakoskea kommentoimaan erilaisia sisääntuloja ja niiden toimivuutta. Katso mikä kokeneen viherammattilaisen mielestä ulko-oven edustoissa oli hyvää ja mitä olisi mahdollisesti voinut tehdä toisin.

Sisääntulo luo ensivaikutelman

Sisääntulo on talon lippulaiva. Se antaa ensivaikutelman sinusta sekä suhteestasi ympäristöösi ja asumiseen.

Entisinä aikoina sisäänkäynnit myös heijastivat asukkaiden asemaa yhteiskunnassa. Sen perusteella ohikulkija pystyi päättelemään talon vaurauden ja sivistyksen tason. Maalaistalojen pitkät ja komeat perennapenkit johdattivat kulkijan taloon ”täällä asiat ovat järjestyksessä ja paikat pidetään tiptop” -sanoman saattelemana.

Nykypäivän vastaavanlaisia statussymboleja ovat kalliit materiaalit, esimerkiksi graniittiset kiveykset tai nimekkäiden suunnittelijoiden trendikkäät ulkovalaisimet.

Viihtyisän sisääntulon luominen ei kuitenkaan ole rahasta kiinni. Pienellä vaivalla saat sisustettua ulko-ovesi ympäristön hauskaksi ja houkuttelevaksi kodin käyntikortiksi.

Tällainen on hyvä sisäänkäynti

Kesäkukkapenkit sisääntulon molemmin puolin

Kesäkukkapenkit sisääntulon molemmin puolin toivottavat vieraat tervetulleiksi

”Loistosalvian, unikon, narsissi- ja koristetupakan sekä jättiverbenan lomassa kasvaa isomaksaruohoa, joka nousee kukoistukseen, kun kesäkukat ovat jo lakastumaan päin. Kesäkukkien joukkoon kannattaakin istuttaa perennoja tai pieniä pensaita, jotka vihreyttävät penkin keväällä tai myöhään syksyllä. Ovatko aidan päällä olevat seinäkkeet tarpeen? Näkösuojana ne ovat hyvät, mutta estävät näkymän terassilta puutarhaan.” 

Panosta sisääntulon selkeyteen. Jos vieraat joutuvat etsimään talon ulko-ovea, suunnittelu ontuu pahasti. Kuisti, erkkeri, portaat, ohjaava pinnoite tai kaunis ovi ovat hyviä maamerkkejä. Kasveilla voit korostaa tai ohjata kulkua entisestään.

Suunnittele uuden talon sisääntulo tarpeeksi väljäksi, sillä arkiset toimet vaikeutuvat, jos esimerkiksi lastenrattaat ovat jatkuvasti kulkutiellä. Vanhoissa omakotitaloissa nykyajan lapsiperheiden tarpeita ei ole otettu huomioon, ja ulko-ovien edustat pursuavat tavaraa. Ota kekseliäisyys käyttöön: livauta pulkat ja rullaluistimet piiloon portaiden alle tai rakenna kaunis työkalukaappi oven pielessä lojuville puutarhatarvikkeille.

Vaikka lumen lykkiminen onkin tehokasta hyötyliikuntaa, paksun nuoskalumen rahtaaminen matkan päähän käy voimille. Siksi sisäänkäynnin lähettyville on syytä varata erillinen paikka aurauslumelle. Se voi olla esimerkiksi kesäisin kukkea perennapenkki, sillä etenkin arkojen perennojen talvehtimista auttaa paksu lumipeite. Puut ja pensaat sen sijaan voivat vaurioitua kolatessa, ja etenkään havukasvien päälle ei saa kasata lunta oksien repeämisvaaran takia.

Luonnonkiviportaat sisääntulossa

Näitä luonnonkiviportaita pitkin kelpaa astella.

”Kunnolla tehdyt kiviportaat kestävät vuosikymmeniä ja sopivat monenlaiseen ympäristöön. Leveät portaat ovat käytännölliset, sillä niille saa vaivattomasti sijoitettua ruukkuja. Betonikivet voisivat olla vaihtoehto luonnonkivelle.” 

Ajaton ilme pinnoitteilla

Mallikas sisäänkäynti noudattaa samaa tyyliä kuin talo. Myös muiden kiinteiden rakenteiden, kuten portin, aidan, pergolan ja valaisimien, on syytä olla tyyliltään sopusoinnussa keskenään.

Pinnoitteet ovat sisääntulon tärkeimpiä elementtejä. Niiden täytyy kestää kulutusta ja olla helppohoitoisia, joutuvathan ne kestämään piha-alueen raskainta kulutusta. Lautapinnat, etenkin maalattuina, kuluvat ajan kanssa, kivetyt väylät sen sijaan kestävät auraamisen ja jäähakun paukkeen.

Betoni- ja kivilaattojen värejä sekä ladontaa katselet pitkään, joten usein on järkevintä valita molemmista ajaton malli. Pinnoite ei saa varastaa talolta liikaa huomiota, vaan sen tulee tuoda oma hillitty ilmeensä talon ja puutarhan kokonaiskuvaan.

Jos ovelle astellaan hiekka- tai sorakäytävää pitkin, rakenna pätkä kiveystä rappurallin eteen. Se estää sisääntuloa ja eteistä muuttumasta hiekkalaatikoksi.

Millaisia kasveja sisääntuloon?

Kaarevat muodot toistuvat johdonmukaisesti käytännöllisessä ja siistissä sisäänkäynnissä.

”Kaarevat muodot toistuvat johdonmukaisesti käytännöllisessä ja siistissä sisäänkäynnissä. Kahdella erikokoisella kivellä on luotu mattomainen tunnelma portaikon edustalle, ja rajaava kivenkäyttö jatkuu perennapenkeissä ja hiekkakäytävissä.

Kivi, puu ja sora luovat vaihtelevan ilmeen, jota ruohomatto ja perennapenkit sopivasti pehmentävät.

Sorakäytävissä sora rapisee mukavasti kävellessä. Rappurallin ja kiveyksen ansiosta se ei kuitenkaan kantaudu sisälle.” 

Vehreyttä peruskasveilla

Suunnittele kasvit sen mukaan, kuinka innostunut olet niitä hoitamaan. Kesäkukat, joilla saadaan helposti ja nopeasti näyttävyyttä, vaativat jatkuvaa kastelua ja kukkien nyppimistä. Monivuotiset puut, pensaat ja perennat ovat helppohoitoisempia.

Myös kasvillisuuden valinnassa voit ottaa huomioon talosi tyylin. Modernin talon sisääntuloon sopivat selkeät, suorakaiteen muotoiset perenna- tai kukkapenkit tai linjakkaan yksinkertaiset kukkaruukut. Mummonmökin sisääntuloon sen sijaan sopii cottage garden -tyylinen vanhanajan perennoista koostuva suloinen kukkapenkki.

Perinteisesti meillä on suosittu symmetrisiä, samaa kasvia toistavia perennapenkkejä sisäänkäynnin reunoilla. Näin on luotu paraatimainen, joskin hieman yksitotinen tunnelma. Riko rohkeasti tätä konseptia – suunnittele yhdelle puolelle käytävää vaikkapa havuryhmä ja toiselle sitä korostava kukkapenkki.

Yhden lajin massaistutukset ovat tylsiä ja varsin haavoittuvaisia

Kylmä talvi tai kasvitauti voi verottaa kerralla koko penkin. Turvallisempaa ja monimuotoisempaa on käyttää ryhmissä useita erilaisia lajeja. Varmat peruskasvit, kuten pensasangervot ja pensasruusut, ovat turvallinen valinta penkin selkärangaksi. Niiden lomaan voit istuttaa puuvartisia erikoisuuksia, perennoja tai kesäkukkia.

Jos haluat penkin kokonaan havukasveille, istuta erikokoisia ja -muotoisia kasveja lomittain korostamaan toinen toisiaan. Näin niiden mattomaisuus tai geometriset muodot pääsevät esille.

Puut sitovat tontin ympäristöönsä. Sisäänkäyntiin sopivat parhaiten pikkupuut, jotka eivät varjosta ja vie voimaa liiaksi sisääntulon muilta kasveilta. Kaikki pienet koriste- ja hedelmäpuut ovat käypiä pienimuotoiseen sisääntulopenkkiin.

Yrttejä kohopenkissä oven pielessä

Yrttimaa oven pieleen

”Puurakenteet ovat haastavia, mutta tässä niiden toteutus on onnistunut loistavasti. Portaat ja kohopenkit yrtteineen houkuttelevat astumaan peremmälle, ja leveä puureunus kutsuu istahtamaan. Rohkeus käyttää muutakin puukokoa kuin lautatavaraa palkitsee, joskin silloin on hyvä turvautua ammattitimpurin apuun.” 

Ilottelua ja hyvää mieltä ruukkukukilla

Sisääntulossa voit ilotella mielesi kyllyydeltä kesäkukkien lukemattomilla väreillä ja muodoilla. Muutama perussääntö on kuitenkin hyvä pitää mielessä: ruukkujen täytyy olla tarpeeksi suuret, sillä köykäiset astiat kaatuvat helposti pienestäkin töytäisystä. Kulkijalle ei saa tulla tunnetta, että ruukut jäävät jalkoihin ja niitä on koko ajan varottava. Lisäksi pienet ruukut näyttävät säälittäviltä, jos niiden tarkoitus on korostaa ja kaunistaa pääovea. Myös kastelijan työ helpottuu, jos ruukuissa on mahdollisimman suuri multatila. Paahteessa ja tuulessa pienet ruukut kuivahtavat ja saavat portaiden kaunistukset hetkessä nuukahtamaan.

Kukkaruukuilla massatunnelman luominen on luvallista, jopa suotavaa. Ruukut eivät luo monotonista tunnelmaa, kun sommittelet ne erikokoisiksi, ilmeeltään vaihteleviksi ryhmiksi. Istuta kesäkukkien lisäksi ruukkuihin perennoja, havukasveja tai pieniä puita. Leutoina talvina esimerkiksi tuijat menestyvät ja talvehtivat oven pielessä, kun istutat ne riittävän tilavaan astiaan. Niiden koristearvo onkin erityisesti talvella suuri. Näyttävä ruukkutarha heti sisäänkäynnissä saa hyvälle tuulelle ja jää vieraiden mieleen.

Lisää sisääntuloja seuraavalla sivulla. Katso kuvat ja inspiroidu!

Selkä sisääntulo on tehty kasvien avulla

Tee tilasta selkeä kasveilla

”Näyttävämpää ja selkeämpää sisääntuloa saa hakea. Istutuksessa on osattu yhdistellä havukasvien erilaisia muotoja, tuiviomattoa rikkovat sekä pallotuijat että kartiovalkokuuset. Riippajalava ja vaahtera antavat ryhmälle korkeutta.

Hyvässä sisääntulossa myös valaistus on kunnossa. Täälläkin on useita, kasvillisuuden keskelle sijoitettuja valaisimia.” 

Varjoisasta sisääntulosta saa oikeilla kasvivalinnoilla rehevän.

Varjon rehevyyttä

”Kerrassaan viehättävä sisääntulo, joka toimii samalla pikkupihana. Tilaa rajaa leikattu taikinamarja-aita, joka kasvatetaan todennäköisesti portin korkuiseksi. Se tekee käynnistä suojaisan. Kirjava sorakate betonilaattojen ympärillä elävöittää pihaa mukavasti.

Vaikka sisääntulo on täysin varjossa, oikeilla kasvivalinnoilla – nauhuksella, kuunliljalla, pikkutalviolla ja kurjenpolvella – siitä on saatu rehevä. Runkomaisen tuijan alla kasvaa mahoniaa ja maahumalaa.

Kesäkukkaruukut portin pielessä voisivat olla hiukan suuremmat, lisäksi orvokit eivät ole paras kesäkukka täysin varjoon.” 

Huomioi sisääntulossa kasvien kasvukorkeudet

Huomioi kasvukorkeudet

”On hyvä, kun käytävän molemmin puolin on mielenkiintoista katseltavaa. Pensasaidan varjoon jäävässä penkissä menestyvät pallotuijat, matalat alppiruusut ja kevätkaihonkukka, mutta pienet ainavihannat lajit ovat vaarassa hukkua katseilta vihreään alustaansa.

Runkosyreeni jaloangervojen yllä tuo korkeutta ja muuttaa kasvaessaan tilan tunnelmaa. Kasvien kasvu on syytä ottaa huomioon sisäänkäyntiä suunniteltaessa. Tila ei saa muuttua niin radikaalisti, että kasvit alkavat varjostaa toisiaan liikaa.” 

 

Sisääntulossa runsaasti kesäkukkia

Kukat tehokkaita massana

”Kesäkukkien massaistutukset ovat vaikuttava näky. Tässä samettikukat, pelargonit ja petuniat ilakoivat sellaisella hurmoksella, että hymy nousee väkisin suun pieleen. On hyvä muistaa, että sisääntuloa katsellaan yleensä huomattavasti useammin kuin mitään muuta kohtaa puutarhasssa. Siitä kannattaakin tehdä kesän mittainen ilonlähde.” 

Ruukkutarha sisääntulossa

Ruukkutarha talon tyyliin

”Portit ovat hauskoja! On harmi, että niitä käytetään enää harvoin. Ilmava ja läpinäkyvä metalliportti on vierasystävällinen – tietää, mihin on menossa. Nerokasta istuttaa portin pieleen tuoksuhernettä, jolloin ilmassa leijuu alati vieno tuoksu.

Isossa tilassa ruukut ovat tarpeeksi kookkaat, jolloin ne täyttävät tilan sopusuhtaisesti. Kesäkukat pehmentävät kovaa betonipintaa, kuten myös seinustoille istutetut köynnökset.

Yksi pihapuu sisääntulon liepeillä toisi pehmennystä ja elävyyttä kivipinnoitteiseen.” 

Moderni kukkatarha sisääntulossa

Loihdi moderni kukkatarha

”Räväkkä värien käyttö antaa puhtia sisääntuloon. Harmaa ruukku tuo hyvin esille aniliinin petunian ja punaisenruskean uudenseelanninpellavan eli tähkäliljan. Jälkimmäisen viuhkamainen kasvutapa antaa myös mukavasti eksoottista vivahdetta.”

 

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.