Tanskalainen Anne Just on paitsi taidemaalari, myös itseoppinut puutarhuri ja suunnittelija.

Tanskalainen Anne Just on paitsi taidemaalari, myös itseoppinut puutarhuri ja suunnittelija. 

 

Tanskalaisen Anne Justin puutarhassa menee pää helposti pyörälle. Kävinkö jo tuolla? Ensisilmäyksellä käytäviä tuntuu lähtevän lukemattomiin suuntiin. Onneksi vierailijoille on tarjolla kartta – sen avulla on helppo suunnistaa. Sokkeloisuuskin osoittautuu tarkkaan harkituksi, sillä vain runsaan puolen hehtaarin kokoiseen puutarhaan on haluttu mahtuvan paljon.

Taiteilija Anne Justin ja arkkitehti Claus Bonderupin puutarha sijaitsee Pohjois-Tanskassa, Skagerrakin rannikon tuntumassa. Pariskunta hankki hiekassa uinuvan, tuulten tuivertamia mäntyjä kasvavan paikan Blokhusin taajamasta 1990-luvun alussa. Annen unelmissa siinteli päällimmäisenä oma työpaja sekä värikäs kukkatarha maalausten malliksi.

Määrätietoinen Anne halusi jo pienenä kukkamaalariksi. Monien eri maissa vietettyjen värikkäiden vaiheiden aikana hän opiskeli konservaattoriksi ja oppi ammatissaan eri maalaustekniikat. Taidemaalarina hänet tunnetaan nimenomaan kukka-aiheistaan, mutta myös erilaiset ruokaan liittyvät teemat, kuten kalat, riistaeläimet ja vihannekset, näkyvät hänen töissään. Eipä ihme, sillä hän on intohimoinen kokki, joka on välillä pitänyt omaa ravintolaakin. Taiteilijana monipuolinen Anne muotoilee nykyisin myös savea, josta syntyy kookkaita keramiikkamaljakoita, patsaita ja reliefejä.

Vesiallas johdattelee tulijan talon pääovelle.
Vesiallas johdattelee tulijan talon pääovelle.

Puutarhassa on monta osaa

Anne ja Claus rakennuttivat alueen päärakennuksen vasta kuusi vuotta tontin hankkimisen jälkeen. Talon rakennuspaikalta ja käytäviltä nostetun maa-aineksen he ovat koonneet ilmeikkäiksi kumpareiksi ja kookkaiksi valleiksi torjumaan ympäristöstä tulevaa melua. Asuintalon lähelle suunnittelemansa käytävät he ovat upottaneet metrin syvyyteen maan pinnasta, samaan korkeuteen talon sisääntulon kanssa, jolloin näkymät käytävien suuntaisesti avautuvat mahdollisimman pitkälle.

Asuintalon valmistuttua Anne suunnitteli ja rakensi talon ympärille yksi toisensa jälkeen mielikuvituksellisia teemapuutarhoja, joita hän on nimennyt kasvivalintojen mukaisesti, väriteemoin sekä paikan aiemman historian pohjalta.

Iirikset ovat saaneet oman nimikkopuutarhansa, daalioita ja syysleimuja hän on istuttanut ruusujen seuraksi värittämään hempeää Pastellipuutarhaa. Annen lempikasvit, syvänsiniset ukonhatut (Aconitum), sekä ritarinkannukset (Delphinium) sävyttävät monivärisen Palettipuutarhan käytävien varsia. Vuonna 2000 rakennettu Keltainen puutarha kellansävyisine havukasvilajeineen, päivänliljoineen (Hemerocallis) ja helokkeineen (Oenothera) hehkuu myös lukuisissa Annen töissä.

Tontilla aiemmin sijainneen sikalan raunioille Anne on luonut hämyisän paikan pystyttämällä sinne suojaisat puuseinämät ja istuttamalla kuunliljoja (Hosta) ja murattia (Hedera) tummia puurakenteita pehmentämään. Hän on nimennyt paikan Sikalinnaksi ja asuttanut sen keraamisilla porsailla.

– Saa mieleistään jälkeä, kun tekee itse, virnistää Anne.

Anne ja Claus ovat laajentaneet puutarhaansa osa kerrallaan tehden välillä maakauppoja rajanaapureiden kanssa. Esimerkiksi puutarhaan liitetyn Erikin talon myötä on saatu tilaa kookkaille vesialtaille, kahvilalle ja Palettipuutarhalle.

Tilava ateljee on puutarhan uusin rakennus, joka on rakennettu maahan muotoiltuun syvennykseen osaksi ympäröivää vihreää kokonaisuutta. Heleänvihreä, korkea fenkoli (Foeniculum vulgare) koristaa ateljeen seinustoja, ja Anne on antanut sen levitä myös kasviryhmiin.

Lue lisää puutarhasta seuraavalta sivulta.

Katso myös lisää upeita kuvia puutarhasta!

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.

Piha-altaan taustalla Iris-kumpareen kasvillisuus levittäytyy rehevänä ja monimuotoisena. Altaaseen ohjattua sadevettä käytetään kuivina aikoina kasteluun.
Piha-altaan taustalla Iris-kumpareen kasvillisuus levittäytyy rehevänä ja monimuotoisena. Altaaseen ohjattua sadevettä käytetään kuivina aikoina kasteluun.

Puutarhasta löytyy erikoisia rakenteita

Katsetta kuljettavat lukuisat pitkänomaiset vesialtaat ja avoimet käytävänäkymät. Toisaalta näkymiä sulkevat korkeat kasviaidat luovat illuusion suuresta alueesta. Köynnösruusuja, kärhöjä ja murattia kipuaa kaikkialla, ja köynnösten takaa pilkistää muurimaisia rakenteita, joissa betoniverkoista ja seipäistä tehtyjen seinämien välit on täytetty risuilla.

Risumuurien päälle, korkealle päiden yläpuolelle, on paikoitellen istutettu alppiruusuja. Pensaiden kasvualustaksi on topattu turpeista multaa noin puolen metrin verran.

– Alppiruusut kukkivat paremmin, kun saavat ylhäällä hyvin valoa, toteaa Anne hämmästellessäni kasvupaikkaa.

Puutarhahuoneita erottavia seinämiä on rakennettu myös tiiviistä vanerista. Siellä täällä käytävä johtaa läpi oviaukon, vaikka kattoa ei olekaan. Suljettu ja avoin tila vuorottelevat täällä yhtenään. Vastakohtaisuutta luovat myös leikattujen pensasaitojen ja suorien käytävien tuoma juhlavuus ja toisaalta leikkimielisten patsaiden ja rakenteiden välittämät oivallukset.

 

Sikalinna on hämyisä ja viihtyisä, vaikka katto puuttuu. Kasvihuone voi olla näinkin viihtyisä. Etualalla kukkii jättiverbena (Verbena bonariensis), katosta roikkuvat kypsät viinirypäletertut (Vitis vinifera).
Sikalinna on hämyisä ja viihtyisä, vaikka katto puuttuu. Kasvihuone voi olla näinkin viihtyisä. Etualalla kukkii jättiverbena (Verbena bonariensis), katosta roikkuvat kypsät viinirypäletertut (Vitis vinifera).

Kasvit ilmentävät vuodenaikoja

Monimuotoinen puutarhakokonaisuus rehevine kasveineen on syntynyt hämmästyttävän lyhyessä ajassa, vain 15 vuoden aikana.

Hyvän kasvun salaisuus piilee kunnon kasvualustoissa. Kohopenkkejä varten tarvitsimme kuuden vuoden aikana yhteensä 50 kuormaa multaa. Jätämme kaiken maatuvan kasvi- ja leikkuujätteen paikoilleen ja peitämme syksyisin kasvualustat ohuella kompostikerroksella.

Annen lisäksi puutarhasta huolehtii nykyisin kolme puutarhuria, joiden saksien klipsutus kuuluu sieltä täältä suojaisten seinämien välistä. Kastelu hoituu suurelta osin maahan upotetulla kastelujärjestelmällä. Lisäksi sadevettä kerätään talteen puutarhassa oleviin altaisiin. Vettä ei tyhjennetä altaista talveksikaan, sillä vesialtaat ovat kookkaita ja huolella perustettuja.

Puutarhassa kasvaa runsaasti läpi vuoden hyvältä näyttäviä ainavihantia havukasveja, kuten marjakuusia (Taxus), tuijia (Thuja) ja katajia (Juniperus). Vuodenajoilla on täällä erittäin tärkeä merkitys – Anne haluaa, että ne välittyvät kasvien kautta puutarhan jokaisella neliömetrillä. Tätä toteuttamaan hän on tarvinnut yli tuhat lajia erilaisia perennoja ja heiniä, joita on istutettu yhteensä noin kymmenen tuhatta tainta. Erilaisia kukkasipuleita, kuten idänsinililjoja, krookuksia ja tulppaaneita, on upotettu maahan arviolta parisataa tuhatta kappaletta.

– Kasvit kilpailevat täällä elintilasta keskenään, ja vahvimmat vievät voiton. Välillä joudumme harventamaan ja välillä paikkaamaan istutuksia.

Rehevimmät kärhöt (Clematis) ja köynnösruusut kasvavat suurissa ruukuissa, jotka on upotettu hiekkaiseen maahan. Leikattavia kasviaitoja on paljon, ja Anne tuntuu pitävän leikkaamisesta kovasti itsekin. Kulkiessamme pitkin puutarhan käytäviä napsahtavat hänen käsissään olevat pitkävartiset sekatöörit tämän tästä.

Käytävän varrella on muutamia myyntipöytiä, joista kävijä voi ostaa mukaansa taimia. Anne muistaa tuoneensa Suomesta itselleen tuliaiseksi ärhäkästi leviävän jättipalsamin (Impatiens glandulifera).

– Se olisi kyllä saanut jäädä tuomatta, mutta ihastuin kasviin oitis, kun näin sen kukkivan Lapissa erään idyllisen postitoimiston seinustalla.

Erotessamme Anne antaa naurahtaen vielä yhden neuvon.

– Kun rakennat puutarhaasi, niin muista, että ainakin jonkun käytävistä pitää olla suora! 

Lisää inspiroivia puutarhakuvia löydät seuraavalta sivulta.

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.

Eri tiloihin jaettu puutarha on jännittävä kokea.

Altaiden reunuksia pehmentää leikattu puksipuuaita (Buxus). Taustan Erikin talo toimii Claus Bonderupin työhuoneena. Hänen kädenjälkensä näkyy myös Suomessa, Lapin yliopiston Arktisen keskuksen Arktikum-talon suunnittelussa Rovaniemellä.
Altaiden reunuksia pehmentää leikattu puksipuuaita (Buxus). Taustan Erikin talo toimii Claus Bonderupin työhuoneena. Hänen kädenjälkensä näkyy myös Suomessa, Lapin yliopiston Arktisen keskuksen Arktikum-talon suunnittelussa Rovaniemellä.

 

Keramiikkamaljakko pääsee oikeuksiinsa keltaisessa puutarhassa. Anne vie työnsä ammattikeraamikolle poltettaviksi. Jättipoimulehti (Alchemilla mollis) ja keltasormustinkukka (Digitalis grandiflora) ympäröivät teosta. Noppakivistä ladottua käytävää reunustaa rehevä muratti (Hedera). Kiemurteleva käytävä on vastakohta puutarhan suoralinjaisille rakenteille.
Keramiikkamaljakko pääsee oikeuksiinsa keltaisessa puutarhassa. Anne vie työnsä ammattikeraamikolle poltettaviksi. Jättipoimulehti (Alchemilla mollis) ja keltasormustinkukka (Digitalis grandiflora) ympäröivät teosta.

Noppakivistä ladottua käytävää reunustaa rehevä muratti (Hedera). Kiemurteleva käytävä on vastakohta puutarhan suoralinjaisille rakenteille.

 

Keraamiset kukat elävät talvellakin seinämillä, jotka Anne on pystyttänyt puutarhaan. Päätykolmiot luovat tilaan huoneen tunnun.  Pallodaalia (Dahlia ’Stolze von Berlin’) hehkuu pastellipuutarhassa. Anne käyttää hyvin runsaasti kesäkukkia ja kasvattaa niitä itse.

Keraamiset kukat elävät talvellakin seinämillä, jotka Anne on pystyttänyt puutarhaan. Päätykolmiot luovat tilaan huoneen tunnun. 

Pallodaalia (Dahlia ’Stolze von Berlin’) hehkuu pastellipuutarhassa. Anne käyttää hyvin runsaasti kesäkukkia ja kasvattaa niitä itse.

Kasviryhmä, jossa vastavärit kukkivat samanaikaisesti, on taiteilijan unelma. Anne on istuttanut yhdessä viihtyvät iltahelokin (Oenothera biennis), syysleimun (Phlox paniculata ’Le Mahdi’) ja sinipallo-ohdakkeen (Echinops bannaticus) aurinkoiselle paikalle.
Kasviryhmä, jossa vastavärit kukkivat samanaikaisesti, on taiteilijan unelma. Anne on istuttanut yhdessä viihtyvät iltahelokin (Oenothera biennis), syysleimun (Phlox paniculata ’Le Mahdi) ja sinipallo-ohdakkeen (Echinops bannaticus) aurinkoiselle paikalle.

Lisää kuvia seuraavalla sivulla.

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.

Leikattu puksipuuaita johdattaa kulkua ja muovaa istutusalueita suojaisiksi.
Leikattu puksipuuaita johdattaa kulkua ja muovaa istutusalueita suojaisiksi.

Oleskelupaikan avara kivipinta ja erimuotoisten kasvien harkittu vaihtelu tuovat tilaan kasvitieteellisen puutarhan ilmettä.
Oleskelupaikan avara kivipinta ja erimuotoisten kasvien harkittu vaihtelu tuovat tilaan kasvitieteellisen puutarhan ilmettä.

 

Virginiantädykeen (Veronica virginica) hennon liilat, korkeat kukkalatvukset siintyvät taustan syysleimuja vasten. Ateljeen sisäänkäynti on suojaisassa syvennyksessä, joka estää korkeaa rakennusta näkymästä kokonaan. Isomaksaruohot (Sedum telephium) portaikon ruukuissa toistavat myllynkivien pyöreää muotoa.

Virginiantädykeen (Veronica virginica) hennon liilat, korkeat kukkalatvukset siintyvät taustan syysleimuja vasten.

Ateljeen sisäänkäynti on suojaisassa syvennyksessä, joka estää korkeaa rakennusta näkymästä kokonaan. Isomaksaruohot (Sedum telephium) portaikon ruukuissa toistavat myllynkivien pyöreää muotoa.

 

Vesiruukku kuunliljojen (Hosta) ja tarhamaltsan (Atriplex hortensis) suojassa sopii ympäristön lehtimuotoihin.  Huvimajan katto kohoaa vihreyden keskellä kauttaaltaan muratin peittämänä.

Vesiruukku kuunliljojen (Hosta) ja tarhamaltsan (Atriplex hortensis) suojassa sopii ympäristönlehtimuotoihin.

Huvimajan katto kohoaa vihreyden keskellä kauttaaltaan muratin peittämänä.

Lisää kuvia seuraavalla sivulla.

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.

Keltainen puutarha muodostaa intiimin kokonaisuuden. Kellansävyinen marjakuusilajike (Taxus), keltakurjenmiekat (Iris pseudacorus) ja etualan keltakiurunkannukset (Pseudofumaria lutea) viihtyvät altaan äärellä.
Keltainen puutarha muodostaa intiimin kokonaisuuden. Kellansävyinen marjakuusilajike (Taxus), keltakurjenmiekat (Iris pseudacorus) ja etualan keltakiurunkannukset (Pseudofumaria lutea) viihtyvät altaan äärellä.

Saviruukku kasvien lomassa elävöittää ainavihantaa ryhmää. Etualalla kukkii rantakukka (Lythrum salicaria).  Saviruukku kasvien lomassa elävöittää ainavihantaa ryhmää. Etualalla kukkii rantakukka (Lythrum salicaria).

 

(Gladiolus) toimii usein tyylikkäänä mallina Annen keramiikassa ja maalauksissa. Sitruunankeltainen päivänliljalajike (Hemerocallis ’Lemon Queen’) kukkii keltaisessa puutarhassa.
(Gladiolus) toimii usein tyylikkäänä mallina Annen keramiikassa ja maalauksissa. Sitruunankeltainen päivänliljalajike (Hemerocallis ’Lemon Queen) kukkii keltaisessa puutarhassa.

 

Syysleimu (Phlox paniculata ’Le Mahdi’) ja fenkoli (Foeniculum vulgare) ovat kukkiessaan maalauksellinen yhdistelmä. Vanerista toteutettu, mustaksi maalattu kuja pylväineen on juhlava. Se kulkee puutarhassa asuintalon suuntaisesti. Anne on maalannut tummiksi lähes kaikki puurakenteet, myös kasvihuoneiden puitteet.
Syysleimu (Phlox paniculata ’Le Mahdi) ja fenkoli (Foeniculum vulgare) ovat kukkiessaan maalauksellinen yhdistelmä.

Vanerista toteutettu, mustaksi maalattu kuja pylväineen on juhlava. Se kulkee puutarhassa asuintalon suuntaisesti. Anne on maalannut tummiksi lähes kaikki puurakenteet, myös kasvihuoneiden puitteet.

 

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.