• Ruukun koko valitaan kasvilajin mukaan. Nyrkkisääntönä voi pitää, että uusi ruukku on muutaman sentin entistä suurempi. Jos puuhaan ryhtyy harvoin, voi vaihtaa kerralla reilumman ruukun. Pienijuurisille kasveille kookas ruukku on kuitenkin riski, sillä juuret voivat mädäntyä.
  • Ahtaassa ruukussa viihtyvät kaktukset ja mehikasvit, kuivuutta sietävät palmut, jukkapalmut ja pullojukat. Pieni ruukku myös edesauttaa monien lajien kukintaa. Tällaisia ovat esimerkiksi amatsoninlilja, tohtorinkukka, kamelia, mustanmerenruusu, soihtuköynnös, ihmeköynnös, posliinikukka, punasarja eli kliivia, tuoksuköynnös ja kohtalonköynnös.
  • Reilunkokoinen ruukku on omiaan nopeakasvuisille lajeille, kuten traakkipuille, liljapuille ja vehkoille, sekä tasakosteudesta pitäville lajeille kuten alokasioille, kirjolehdille, kahvipensaille, banaaneille sekä saniaisille ja sanikoille.

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti