Puutarhaa on kasteltu kesäkuumalla perinteisesti sadettimella tai käsisuihkulla, mutta kuivana kautena siihen tärvääntyy paljon aikaa. Automaattinen kastelujärjestelmä säästää sekä aikaa että vettä.

Länsi-Vantaalla Pipsa ja Ripa Toikkasen talolla oltiin tekemässä isoa piharemonttia, kun joku työmiehistä sattui mainitsemaan automaattisen kastelulaitteiston. Ripa piirsi puumerkkinsä laitteiston tilaukseen lähes siltä seisomalta.

Ripa perustelee kastelujärjestelmän hankintaa sillä, että heidän pihansa oli ränsistynyt, kun sen kastelu oli retuperällä. Kastelujärjestelmä kohentaa pihaa, mutta se on myös ajankäyttöratkaisu.

– Voikukka täällä viihtyi, mutta puskien kasvu oli hiljaisempaa. Laskin, että pihalla pitäisi lorottaa vettä pari–kolme tuntia joka ilta, että kasvit pysyisivät terhakoina.

 

Pihaan kaivetaan putkia varten noin 30 senttiä syvät ojat. Helpoiten se käy, kun nurmikko on vielä istuttamatta.  Ohjauskeskuksen monipuolisesti säädettävät kellokytkimet avaavat ja sulkevat magneettiventtiilit haluttuun aikaan.

Pihaan kaivetaan putkia varten noin 30 senttiä syvät ojat. Helpoiten se käy, kun nurmikko on vielä istuttamatta. 

Ohjauskeskuksen monipuolisesti säädettävät kellokytkimet avaavat ja sulkevat magneettiventtiilit haluttuun aikaan. 


Ohjauskeskus avaa venttiilit.
Kastelujärjestelmä on periaatteeltaan hyvin yksinkertainen. Se koostuu maan alle kaivetusta vesiputkistosta ja kiinteästi maahan asennetuista kastelulaitteista. Koko järjestelmä on maan alla piilossa, paitsi sadettimien säksättäessä.

Pensaiden, hedelmäpuiden ja kukkapenkkien kasteluun soveltuu reikäletku, joka asetetaan kasvien juurelle ja peitetään joko ohuella multakerroksella tai kuorikatteella. Vesi valuu putkien rei’istä täsmälliseen sinne, missä sitä tarvitaan. Veden kulutus pysyy aisoissa, koska sitä ei tarvitse roiskia ympäriinsä, ja kuorikatteen tai maan alta se ei pääse haihtumaan.

Nurmikon kastelussa vesi toimitetaan perille sadettimilla, jotka ponnahtavat esiin veden paineella. Ne voivat olla joko pyöriviä sadettimia, joiden sektoria ja vesisuihkun korkeutta voidaan säätää tai kiinteitä suihkuja, jotka kastelevat pyöreän alueen.

Keskimääräiseen pihaan tulee toistakymmentä sadetinta. Kunnallisen vesijohtoverkoston vedenpaine riittää korkeintaan 4–5 sadettimen samanaikaiseen käyttöön, joten kastelulaitteet yhdistetään sopiviin ryhmiin. Runkoputki haaroitetaan siten, että joka ryhmälle tulee oma syöttöputki.

Jokaisen syöttöputken alkupäähän kiinnitetään magneettiventtiili, jonka järjestelmän ohjauskeskus pystyy avaamaan ja sulkemaan sähköisesti. Näin kaikkia kasteluryhmiä pystytään ohjaamaan erikseen. Venttiilit sijoitetaan huomaamattomaan paikkaan huoltoluukkujen alle.

Ohjauskeskus on sarja monipuolisesti säädettäviä kellokytkimiä, joihin voidaan määritellä kunkin kasteluryhmän toiminta-ajat ja -pituudet. Paremmat ja pitkäikäisimmät keskukset toimivat verkkovirralla. Markkinoilla on myös paristoilla toimivia laitteita, mutta niihin on syytä suhtautua varauksella.

Nurmikon alle kannattaa asentaa myös kosteustunnistin, joka kytkee laitteiston pois päältä silloin, kun maa on riittävän kostea.

Viisain kasteluhetki on yöllä, sillä silloin vesijohtoverkoston paine on suurin, ja haihtuminen on pienintä. Se säästää vettä. Yön aikana tankatun veden turvin kasvit selviävät kuumankin päivän.

Juttu jatkuu seuraavalla sivulla!

Jakotukki rakennetaan T-haaroista, putken pätkistä ja magneettiventtiileistä. Jokaiselle kasteluryhmälle tarvitaan oma magneettiventtiili. Niiden päälle asetetaan suojaksi avattavat huoltolaatikot.
Jakotukki rakennetaan T-haaroista, putken pätkistä ja magneettiventtiileistä. Jokaiselle kasteluryhmälle tarvitaan oma magneettiventtiili. Niiden päälle asetetaan suojaksi avattavat huoltolaatikot. 

Hankkisinko kastelujärjestelmän? Järjestelmän asentaminen on järkevintä silloin, kun nurmikko on vielä tekemättä. Keskivertopihan kastelujärjestelmään tarvitaan runko- ja haaraputkia satoja metrejä, eli piha on ojitettava ristiin rastiin. Järjestelmän pystyy rakentamaan itsekin, mutta ammattisuunnittelijan käyttö kannattaa. Hyvä suunnitelma säästää vaivaa ja kustannuksia.

Jos käytössä on jokin muu vesilähde kuin kunnallinen vesijohtoverkosto, sen käyttöä kannattaa ilman muuta harkita vesimaksujen säästämiseksi. Silloin tarvitaan tehokas pumppu, joka saa aikaan 3,5–5,5 barin paineen.

Nurmikkoalueen suunnittelu aloitetaan kulmista, joihin sijoitetaan pyörivät sadettimet. Ne kastelevat kulmasektorit reunoja myöten. Sen jälkeen niiden väliin nurmikon reunaan sijoitetaan tarpeellinen määrä sadettimia, joiden kastelusektori on 180°. Sama vastakkaiselle reunalle, ja jos keskelle jää kuivia alueita, sinne sijoitetaan lisää sadettimia. Päällekkäisistä kastelualueista ei ole haittaa.

Nokkela puutarhuri asentaa järjestelmään myös pikaliittimen perinteistä kasteluletkua varten. Markkinoilla on malleja, jotka asennetaan maahan kaivettavien pienten luukkujen alle. Kun sen asentaa sopivaan kohtaan, pärjää lyhyemmällä letkulla.

 

Loppusäätö. Kun järjestelmä on asennettu ja peitetty, sadettimeen säädetään kastelusektorin reunat ja vesisuihkun korkeus. Henri Schalin Rainset Oy:stä tarkkailee veden suihkuamissuuntaa.  Sadetin upotetaan maahan nurmikon pinnan alapuolelle. Veden paine ponnauttaa sen suutimen ylös kastelun ajaksi.

Loppusäätö. Kun järjestelmä on asennettu ja peitetty, sadettimeen säädetään kastelusektorin reunat ja vesisuihkun korkeus. Henri Schalin Rainset Oy:stä tarkkailee veden suihkuamissuuntaa. 

Sadetin upotetaan maahan nurmikon pinnan alapuolelle. Veden paine ponnauttaa sen suutimen ylös kastelun ajaksi. 

Tyhjennä putkisto talveksi

Putkisto on tyhjennettävä syksyllä, jotta vältytään laitteiston jäätymisvaurioilta. Se onnistuu parhaiten paineilmalla. Veden valuttaminen painovoimalla ei yleensä toimi lainkaan tai lopputulos on epävarma. 

Lisätietoa kastelujärjestelmistä mm.

Gardena GARDENA Suomi, Oy Husqvarna Ab, www.gardena.fi
Rain Bird Aqua Nova Oy, www.aquanova.fi, www.rainbird.eu
Toro Omni-Sica Oy, www.omni-sica.fi, www.toro.com