Siirry pääsisältöön

Perusta ja kylvä nurmikko itse

Piha
Jos päätät kylvää nurmikon itse, varmista kestävä ja kaunis lopputulos huolellisilla pohjatöillä.

Nurmikko kaipaa kantavaa ja ilmavaa pohjaa. Aloita muokkaamalla maa rikki ja raivaamalla kivet ja kannot. Kaiva myös voikukkien ja ohdakkeiden juurakot ylös. Salaojita tarvittaessa ja katso, ettei maahan jää vettä kerääviä painumia.

Jos olet epävarma pihamaasi laadusta, kannattaa teettää viljavuusanalyysi, jolla saat varmat tiedot maaperän ominaisuuksista sekä parannustarpeesta.

Kylvä nurmikko kahdessa erässä ristikkäisiin suuntiin. Paras kylvöaika on keväällä toukokuussa tai elokuussa. Tällöin kosteusolot ovat itämiselle suotuisimmat.

Valitse nurmikkoseos oman pihasi olosuhteiden mukaan. Hyvä nurmikko sisältää useita nurmiheinälajeja. Valintakriteerejä voivat olla ulkonäön lisäksi mm. kulutuksen-, kuivuuden- tai talvenkestävyys, itämisnopeus tai kasvukorkeus. Voit myös valita sekoituksen, joka sopii erityisesti kuiviin tai varjoisiin paikkoihin, kuten aidan vierustoille tai puiden alle. Rinteille ja pengerryksiin on omat lajikkeensa. Innokas golfaaja taas valitsee pihagreenilleen tiheäkasvuisen nurmen, joka kestää myös todella lyhyeksi leikattuna.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Talvivaurioiden korjaamiseen sekä vanhan nurmikon ilmastoimiseen ja uudistamiseen on myös olemassa omat seoksensa.

Varaa siemeniä 2-3 kg aarille, seuraa pakkauksen ohjeita. 10 kg säkki riittää 300-500 neliömetrille.

Nurmikkoseoksiin voit tutustua kätevästi netissä esimerkiksi osoitteessa www.nelson.fi. Lannoitus- ja hoitovinkkejä verkossa tarjoavat muun muassa www.kotipuutarhuri.com ja www.biolan.fi. Voit myös kysyä neuvoa paikkakuntasi rautakaupan piha- ja puutarhaosastolta tai puutarhaliikkeistä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU