2000-luvun vaihteessa valmistuneen omakotitalon ajopihan ilme oli aikaisemmin harmaa ja epäsiisti. Piha oli vain läpikulkuväylä, jonka pinta-alaa ei voitu hyödyntää oikeastaan muuten kuin autojen parkkipaikkana. Kivipiha oli ollut perheen haavena jo pitkään.

ennen_piha_kumpula

Piha oli aikaisemmin harmaa ja epäkäytännöllinen.
Usein talossa on saatettu asua jo vuosia eikä oman pihamaan todellista tilaa aina itse huomaakaan. Kaisa ja Lasse Kumpulan perheessä tilanteen muutti uuden digitaalikameran kokeilu.
Ensimmäisiä koekuvia napsittiin terassilta ajopihalle päin ja kuvat siirrettiin tietokoneelle. Lopputuloksen tarkastelu 20 tuuman tietokonenäytön armottomassa kirkkaudessa paljasti totuuden: pihalle on tehtävä jotakin ja pian.
Perhe oli jo aiemmin tutustunut erilaisiin pihan pintavaihtoehtoihin asvaltista kivituhkan kautta luonnon- ja betonikiviin. Betonikiviin he päätyivät monipuolisten pintavaihtoehtojen ja pihan huollettavuuden vuoksi: jos pihaa täytyy joskus jostakin syystä avata, kivet saa aina ladottua takaisin. Kun asvaltti on rullalla, sitä ei voi oikoa. Lopullisen päätöksen sinetöi ajatus siitä, että huoliteltu kiveys nostaisi myös kiinteistön arvoa mahdollisessa myyntitilanteessa.
”Kivipiha tuntui jo parisen vuotta sitten, asiaa ensi kerran mietittyämme, meille sopivimmalta vaihtoehdolta, vaikka kustannustaso hieman jarruttelikin suurinta intoa. Kun väliin vielä tuli muita välttämättömiä kustannuseriä, sai vanha sepeli kelvata vielä muutaman vuoden.”, kertoo Kaisa Kumpula.

Suunnitteluun ja tarjouspyyntöön kannattaa satsata

Nurmenreunus
Oikeaa väritystä haettiin kotikonstein tietokoneen kuvankäsittelyn avulla. Alkeellinenkin lopputulos oli avuksi.

Kumpulan perheessä suunnitteluun paneuduttiin tutkimalla valmistajien esitteiden ja verkkosivujen mallikuvia, vilkuilemalla vinkkejä naapureiden pihoilta sekä vierailemalla kivipihanäyttelyissä. ”Pihakivien ja –laattojen suosio on kaiken aikaa kasvanut. Helppo asennettavuus, monipuoliset muoto- ja värivaihtoehdot sekä tarjolla olevat yksilölliset ja persoonalliset ratkaisut ovat kasvattaneet omakotiasujien pihasisustusintoa”, pihakiviasiantuntija Heli Rantanen HB-betonilta kertoo.

Koska kokemattoman on hankala kuvitella suurta kivipintaa, Lasse päätti iltapuhteikseen kokeilla kuvankäsittelyohjelman käyttöä ja saikin aikaiseksi muutamia mallikuvia ”toiveiden pihamaasta”. ”Näitä kuvia näytimme ikään kuin varmistusmielessä materiaalitoimittajan edustajalle. Kun suunnittelmaa ei asiantuntijankaan puolelta tyrmätty, kokonaisuus alkoi olla valmiina.”, Lasse kertoo.

Tarjouspyyntöjen jälkeen materiaalin valinta vakiintui punaisen ja mustan (= tumman harmaa) sekoitesävyyn ja kiven muoto pyöristettykulmaiseen HB-betonin 170 x 115 x 60 mm kokoiseen perinnekiveen.

Reunakiveksi, reunustamaan koko piha-aluetta ja tuomaan kokonaisuuteen rytmiä, valittiin ½-kokoinen musta perinnekivi. Myös nurmikon reunakivien sävyksi valittiin musta.

Kivipiha itse tehden vai teettämällä?

bobcat_piha_kumpula
Urakoitsijan valinnassa kannattaa olla liikkeellä hyvissä ajoin sillä työ on sesonkiluonteista ja ammattitekijöistä saattaa olla pulaa.
Lasse oli alun perin ajatellut tehdä kiviasennuksen itse, mutta suurehko noin 220 neliön asennusala ja kiviksi valikoituneet pienehköt kivet saivat mielen muuttumaan. ”Päättelin, että tässä työssä ei omilla kyvyilläni pääse riittävään panos-tuotos –suhteeseen. Lisäksi kiviasennuksesta myönnettävä kotitalousvähennys puhui ammattiasentajan puolesta. Nyt saaduilla opeilla aion kuitenkin toteuttaa puutarhaan muutamia pienempiä kiveyksiä”, Lasse toteaa.
Urakoitsijan valinnassa kannattaa olla liikkeellä hyvissä ajoin sillä työ on sesonkiluonteista ja ammattitekijöistä saattaa olla pulaa. Kumpuloilla oli vaihtoehtona parikin urakoitsijaa, mutta sitten Mr. Murphy astui peliin. Juuri urakasta sopimisen kynnyksellä toiselta kandidaatilta väheni pari työntekijää eikä lisäurakoita voinut ottaa, ja toinen yrittäjä joutui pitkälle sairauslomalle. Muissa asioissa eräälle ystävälle tehty soitto osoittautui kuitenkin kannattavaksi. Puhelun lopuksi ikään kuin PS:nä lausahdettuun ”Et se sitten sinäkään tunne ketään betonikiviasentajaa?” -kysymykseen Lasse sai yksiselitteisen jämäkän vastauksen ”Tunnen”.
Clemac ja HPL-palvelut tekevät pihaurakointia yhteistyössä ja ehtivät tekemään Kumpuloiden pihan juuri toivottuna aikana. Clemacin Jyrki Sumu kävi mittaamassa vielä kertaalleen neliöt ja määrittelemässä pohjatöiden, kaatojen ja leikkausten tarpeen. Sen jälkeen oli lopullisen tilauksen tekemisen aika.

220 neliön kiveyksen tekemiseen vierähti neljä ja puoli työpäivää

pintaa-pitkin-pihalle_piha_
Huolelliseen asennuspohjan tekemiseen kului yksi työpäivä ja seuraavana päivänä oli vuorossa jo kivien latominen.
Eräänä kesäkuisena keskiviikkona Kumpuloiden kotikadulla oli sitten rivissä 25 lavaa betonikiveä (noin 35 tonnia) ja 1000 kiloa saumaushiekkaa. Asennusporukka saapui seuraavana aamuna sovitusti kello seitsemän ja Lassella oli mennä aamukahvi väärään kurkkuun, kun jo 2 minuuttia yli seitsemän pohjatyöt olivat käynnissä. Bobcatilla pohjan muotoilu kävi nopeasti ja sujuvasti samoin kuin kivituhkan levittäminen ja pintapuolinen tasoittaminen. Huolelliseen asennuspohjan tekemiseen kului yksi työpäivä ja seuraavana päivänä oli vuorossa jo kivien latominen.
”Kumpuloiden piha oli kohtuullisen helppo asennuskohde, sillä erillisiä maamassan vaihtoja ei tarvinnut tehdä eikä ladonnassa ollut erikoisia ladontakuviota tai vaikeita kaatoja. Kiveksi valitusta Kareliasta saa monisävyisyydestä johtuen suoraankin latomalla elävää ja vaihtelevaa pintaa”, Jyrki Sumu sanoo.
Pohjan tekemiseen kolmen hengen porukalta vierähti siis yksi työpäivä, varsinaiseen asennukseen kaksi ja puoli ja leikkauksiin ja kaivojen reunustamiseen, saumaushiekan harjaamiseen ja muuhun hienosäätöön noin yksi työpäivä.

Mitä kivipiha maksaa?

ladonta_piha_kumpula
Yleensä kannattaa myös hyödyntää urakoitsijan usein edullisempia murske- ja kivituhkahintoja.
”Tiilenmuotoisen” betonikiven neliöhinnat alkavat noin 20 eurosta neliöltä riippuen kiven jalostusasteesta ja värityksestä päätyen noin 35 euroon neliöltä. Lisäksi kannattaa selvittää rahdin ja lavojen osuus kustannuksista. Jos tarvitaan maamassan vaihtoja asentaja on paras henkilö tekemään arvion tarvittavan maa-aineksen määrästä. Yleensä kannattaa myös hyödyntää urakoitsijan usein edullisempia murske ja kivituhkahintoja.
Asennustyön hinta vaihtelee myös samoissa neliöhinnoissa kuin materiaali. Lisäksi kannattaa erikseen selvittää konetuntien hinta, leikkaukset ja muut erikoistyöt. Asennustyön osuudesta myönnetään myös kotitalousvähennystä. Lisätietoa kotitalouvähennyksestä löydät osoitteesta www.vero.fi.

Pihan käyttöarvo on kasvanut merkittävästi

Aiemmin parkkipaikkana palvellut ajopiha on jo muutamassa päivässä saanut aivan uuden merkityksen Kumpulan perheelle. ”Olemme huomanneet, että aiemmin, emme ole juurikaan noteeranneet koko ajopihaa, vaan ikään kuin ”katsoneet ohi”.

Nyt etupiha tuntuu olevan kaiken toiminnan keskipisteessä, ja kunhan vielä perheemme Pyry-poika saa anomuksensa koripallokorista määrärahakäsittelyyn ja minun puoltolauseellani todennäköisimmin läpi, luulen että on aika haastaa naapurit korisotteluun”, Lasse nauraa.

Lopputulos tyydyttää Kumpuloita

Pihatöiden jälkeen myös kiveyksen rauna-alueet alkavat löytää muotoaan. Uusia kokeiluja puutarhanhoitoa harrastavalle Kaisalle ovat värilliset kuorikatteet ja koristekivet.
Ajopiha_loppukuva
Ajopiha on saanut uutta ryhtiä.
pensasryhmä_terassi
Osa reuna-alueista varattiin ruukkuistutuksille ja katettiin punasävyisellä kuorikkeella ja valkoisella koristekivellä.
pensasryhmä
Kiveyksen reunoille rajattiin pihakivistä alueita, joihin istutettiin maanpeittokasveja ja havupensaita.
pensasryhmä_raja
Naapurintontin rajalle kehystettiin nurmikonreunakivillä havuryhmä.
 
Lisätietoja: