Siirry pääsisältöön

Pihakivet viimeistelevät pihan: perustaminen ja asennus

Piha
Pihakiveys: perustaminen ja asennus
Kuinka pihakiveys tehdään? Erityisesti pihakiveyksen perustaminen kannattaa tehdä huolellisesti, jos haluaa nauttia kauniista kiveyksestä tai laatoituksesta pitkään. Lue ohjeet kiveyksen pohjatöihin ja asennukseen.
MAINOS
MAINOS LOPPUU
29.2.2024

Pihakiveys perustetaan huolella, jotta sitä ei tarvitse tehdä uudestaan parin vuoden päästä pihalaattojen tai pihakivien kupruillessa sijoiltaan. 

Pihakiveyksen perustaminen alkaa vääränlaisen maalajin poistamisella. Ensin maaperästä tulee poistaa routivat maalajit, kuten savi, hiesu, turve ja lieju, pois ja korvata hiekka- tai sorapitoisella maa-aineksella.

Kaveriksi kaivuuhommiin kannattaa pyytää osaavaa konekuski, jos itsellä ei ole kokemusta pihalla urakoinnista. Kaivantoja voi hyödyntää samalla esimerkiksi pihavalojen tai auton sähkölatauspisteen vaatimien kaapeleiden upottamiseen. Ja voihan pyytää koneurakoitsijaa kaivamaan istutuskuopat esimerkiksi pensaille.

Pihakiveys vaatii alleen eripaksuisia sora- ja hiekkakerroksia maalajin ja kiveyksen käyttötarkoituksen mukaan. Routavahinkoja voi välttää noudattamalla Rakennusteollisuuden antamia ohjeita maakerrosten paksuudesta (katso piirrokset alla). Ohjeet perustuvat VTT:n tutkimukseen.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Merkitse kiveyksen paikka maastoon

Pohjatyöt tehdään varsinaista kiveystä laajemmalle alueelle. Työskentelyn helpottamiseksi ja reunakivien liikkumisen estämiseksi työskentelyalueen on oltava vähintään 20 senttiä valmista kiveystä leveämpi.

Tarkista sähkökaapelien ja putkistojen sijainti

Tarkista mahdollisten sähkökaapelien ja putkistojen sijainti, ennen kuin ryhdyt kaivutöihin. Kaiva routiva maa-aines pois ja tee pohjaan tarvittavat kallistukset sadevesien valumista varten. Kallistukseksi riittää normaalisti kaksi senttiä metriä kohden.

MAINOS
MAINOS LOPPUU
Pihakiveys: perustaminen ja asennus

Tärytys on tärkeä vaihe, joka tiivistää maa-aineksen. Se tehdään jokaisen kerroksen jälkeen, mutta asennushiekkaa ei enää tärytetä vaan tasoitetaan lastalla.

Laita alimmaiseksi suodatinkangas

Suodatinkangas parantaa kantavuutta ja estää täytemaata sekä alkuperäistä maa-ainesta sekoittumasta, joten se kannattaa asentaa alimmaiseksi. Salaojitus pienentää routimisriskiä. Käytä karkeaa salaojasoraa. Tavallisessa murskesorassa on joukossa hienoa ainesta, joka tukkii salaojaputket.

Salaojasoran päälle hiekkakerros, hiekan päälle murske ja lopuksi tärytys

Salaojasoran päälle tulevan hiekkakerroksen paksuus vaihtelee talon sijainnin mukaan, mutta muutkin asiat vaikuttavat. Pohjois-Suomessa tarvitaan enemmän hiekkaa kuin Etelä-Suomessa.

Hiekan päälle tulee 20 sentin murskesorakerros. Maa-ainekset tiivistetään kerroksittain täryttämällä.

Pihakiveys: perustaminen ja asennus

Kivet ladotaan yleensä kiinteästä rakenteesta ulospäin.

Miten pihakivet ladotaan?

Pihakivet ladotaan kolmesenttisen asennushiekkakerroksen (raekoko 0 – 8 mm) päälle. Asennushiekaksi sopii myös kivituhka. Asennushiekkakerrosta ei enää tärytetä, vaan se tasataan laudalla. Reuna-alueiden vahvistamiseen voi käyttää kuivabetonia.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kivien latominen aloitetaan yleensä rakennuksen seinästä tai muusta kiinteästä rakenteesta ulospäin. Asenna valmiin päällysteen päältä ja vältä liikkumista asennushiekan päällä. Pidä saumat suorassa linjalankojen avulla.

Pihakivetyksen saumaus

Kun ladonta on valmis, saumaa kivien raot harjaamalla niihin hienoa, puhdasta ja seulottua hiekkaa. Kuiva hiekka valuu saumoihin hyvin. Saumaus kannattaa uusia vielä kerran sateen tai kastelun jälkeen.

Kuvat: iStock

Lue myös: Pihakiveys omakotitalon pihalle – Suomela

MAINOS
MAINOS LOPPUU