Viihtyisyyttä pihalle saatiin nopeasti istuttamalla ruukkuihin kauden kukkia ja puksipuita.

Lähtökohtana kahden perheen omakotitalojen yhteisen sisäpihan suunnittelussa oli viihtyisyys, helppohoitoisuus ja sopivuus talojen moderniin ilmeeseen. Suunnittelua ohjasi myös se, että asemakaavan mukaan pihalle oli varattava kolme autopaikkaa. Oleskelua ei tarvinnut huomioida, sillä molemmilla taloilla on takapihalla erikseen omat nurmetetut piha-alueet terasseineen.

Jo edellisenä syksynä pihalle levitettiin tasainen murskekerros, joka tiivistettiin tärylätkällä. Sen jälkeen piha jätettiin painumaan talven yli.

Talven aikana tehtiin pihasuunnitelmia. Pihaan päätettiin käyttää useampaa eri kivityyppiä. Ajoluiskaan ja parkkipaikkoihin valittiin ruohokivet. Portaiden edustoille haluttiin mustaa liuskekiveä, sillä se tekisi sisäänkäynnistä arvokkaan oloisen. Liuskekiviä käytettiin myös portaiden päällystämiseen. Pihan keskiosaan ja katoksen alle haluttiin mahdollisimman yksinkertainen harmaa kivi.

Kaikki kivet hankittiin Ruduksen Kivikaupan valikoimista. Harmaaksi peruslaataksi valittiin 278 x 278 x 60 mm kokoinen Kartano-laatta. Sillä tehtiin pihan keskiosaan iso ympyrä koko pihan katseenvangitsijaksi. Mukula- eli kenttäkiviä hankittiin elävöittämään pihaa. Niillä haluttiin rajata myös pihan istutuksia.

Piha päätettiin tehdä kokonaan itse talkooväen avustuksella. Vinkkejä kiveyksen tekemiseen hankittiin lehdistä, tuttavilta ja googlaten.


Varaa kivilavoille tilaa! 30 tonnia kiviä tukkii helposti pihan ja koko työmaan.

21 lavaa kiviä! Vaikka kyseessä olikin suhteellisen pieni piha-alue, noin 150 neliötä, tilauksen kivimäärä oli huikea – lähes 30 tonnia. Onneksi kivilavoille oli etukäteen mietitty sopiva sijoituspaikka. Kiveystyöt pääsivät jouhevasti käyntiin ilman, että kiviä olisi jouduttu siirtämään työmaan tieltä.

Kiveyspuuhiin ryhdyttiin toukokuun lopulla. Ensimmäisenä työvaiheena ennen asennushiekan levittämistä tarkistettiin, että murskekerros oli tasainen ja kallistukset oikein.

Pihalle upotettiin apukeppejä tasaisin välimatkoin, jotta pinnan tasot ja kallistukset pysyisivät koko kiveyksen ajan oikein. Asennushiekkaa levitettiin pihalle tasainen kerros. Sen jälkeen pihalle asetettiin lautoja apuohjureiksi.

Alkutoimien jälkeen alkoi varsinainen kiveäminen. Koska kiviä oli paljon, päätettiin, ettei ladontatavoilla erityisemmin kikkailla. Näin vältyttiin myös turhilta kivien leikkaamisilta.

Urakan lopuksi kiveykset saumattiin. Hieno saumaushiekka levitettiin kiveysten päälle ja harjattiin saumoihin.

Pihatöihin kului kaiken kaikkiaan kolme työntäyteistä ja hikistä viikonloppua. Viimeisenä vaiheena pihalle tehtiin istutukset. Molempien talojen ovenpieliin istutettiin hopeapajut. Ajoväylän varteen kapealle viherkaistaleelle hankittiin pylväsomenapuita. Ensimmäisenä kesänä ei ehditty vielä tehdä kukkapenkkejä, mutta pihalle hankittiin reilusti erilaisia saviruukkuja, joihin istutettiin puksipuita ja kesäkukkia. Pihakivet maksoivat yhteensä noin 3 500 euroa.

Piha on osoittautunut mukavaksi kokoontumispaikaksi. Kuulumisia on mukava vaihtaa omalla kotipiazzalla.