Siirry pääsisältöön

Osallistu kilpailuun!

Voit voittaa Tempur-tyynyn

Pihakeittiö kruunaa pihan

Piha
Jyväskyläläinen perhe hankki pihakeittiön, joka sointuu kauniisti talon ilmeeseen. Se toimii illanistujaispaikkana tai tarvittaessa työhuoneena.

Hovikosken perhe rakensi kodin Ristonmaan asuinalueelle joulukuussa 2006. Pihatyöt valmistuivat pari vuotta myöhemmin.

– Aloimme etsiä vaihtoehtoja tonttimme nurkalle. Päällimmäisenä oli mielessä perheen yhteinen ja valoisa ruokailutila, viiden lapsen isä Markus Hovikoski muistelee. – Ensin mietimme leikkimökkiä, mutta sellaisella ei olisi käyttöä, kun lapset kasvavat. Väliaikaisista varasto- ja työtiloistakin oli puhetta. Pihakeittiöstä tuli vastaus kaikkiin toiveisiimme.

Perheen äiti Mervi Hovikoski löysi internetistä rääkkyläläisyrityksen Hirsiveisto Laasosen, jonka Olotar-sarjasta löytyi sopiva vaihtoehto. Valinta osui sarjan pienimpään pihakeittiöön, jossa on tilaa kymmenen neliötä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU
Perustukset tehtiin kevytsoraharkoista.
Perustukset tehtiin kevytsoraharkoista. Huolellisesti tehdyt perustukset takaavat liukuovien häiriöttömän toiminnan.

Vaihtoehtoja toimitukselle. Jukka ja Harri Laasonen siirtävät pihakeittiön valmiiksi pintakäsitellyt pienelementtiosat perustusten viereen tontille. Ison perheen asuttaman tontin kulmalta on vain kahden loikan matka tielle.

– Tältä etäisyydeltä olisi onnistunut suurelementtitoimituskin, joka vaatii pääsyn rakennuspaikan tuntumaan kuorma-autolla, Jukka Laasonen toteaa.

Pihakeittiön kokoaminen onnistuu vaikka saaren nokkaan määrämittaan katkotusta puutavarasta. Tilaaja päättää oman työnsä määrän. Avaimet käteen -toimituksena asiakkaan vastuulle jää urakan tärkein vaihe, perustusten teettäminen. Kirjallinen tai paikan päällä annettava ohjaus talkooväelle ovat mahdollisia osittaisen pystytyksen ohella.

Sisälle voidaan asentaa asiakkaan toiveen mukaan tulisijaksi kevyttakka, liesi, kaasu- tai valugrilli tai kotakeittiö.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Valmiiksi määrämittaan katkotut pohjarunkopuut on nopea kasata lattiarungoksi.
Valmiiksi määrämittaan katkotut pohjarunkopuut on nopea kasata lattiarungoksi.

Näin tehtiin. Kestopuusta tehty lattiarunko on hetkessä valmis. Jatko varmistetaan mittauksilla, minkä jälkeen pihakeittiön kaksi alimmaista seinäelementtiä asennetaan ensin paikoilleen. Niiden päälle asetetaan samankokoiset kappaleet mekaanisen nostolaitteen avulla.

Kestopuupalkit nostetaan kolmen miehen voimin lasiovien puoleisille sivustoille. Kolmiomallisten kattoelementtien asentamisessa tarvitaan jokaiselle kulmalle yksi mies. Harri Laasonen kipuaa katolle naulaamaan pohjahuovan paikoilleen. Jukka Laasonen tekee listoitukset.

Asiakas halusi hoitaa itse varsinaisen vesikatteen asennuksen. Pohjahuovalla pärjää talven yli. Ulkoverhouslaudat ovat sijoillaan, räystäslaudat on asennettu ja liukukiskot ovat valmiina lasiovia varten.
– Onnistunut perustusten teko takaa ovien häiriöttömän toiminnan.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

 

Vaakaelementtiseinien kokoamisessa käytettiin apunostolaitetta.Kaksi kattoelementtiä on kohdillaan ja Jukka Laasonen kiinnittää osuman paikoilleen.
Vaakaelementtiseinien kokoamisessa käytettiin apunostolaitetta.Kaksi kattoelementtiä on kohdillaan ja Jukka Laasonen kiinnittää osuman paikoilleen.

Katto- ja lasivalinnat osuivat kohdalleen. Kokonaisuus toimii, kuten perhe toivoikin. Harja- ja pulpettikatto olivat vaihtoehtoina, mutta aumakatto sopii tähän ympäristöön parhaiten.

– Terassillamme oli jo samanlaista opaalilasia. Jatkamme kodin edustalla olevaa terassilaudoitusta pihakeittiön ympärille keväällä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Tärkeintä perheelle on, että piharakennus sointuu talon ilmeeseen. Olotar luo seitsemälle Hovikoskelle hyvät puitteet sekä yhteiseen että yksityiseen tekemiseen.
– Voin vain kuvitella, että mieheni haluaa istua siellä kaiket päivät ja tehdä töitä kannettavalla tietokoneella, Mervi Hovikoski naurahtaa.

Tilaa pihakeittiö ajoissa. Usein asiakas keksii ensimmäisten kesälämpimien aikaan haluavansa pihakeittiön ja toiveen pitäisi toteutua jo saman suven aikana. Talvella tehtävillä toimituksilla on kuitenkin etunsa: pintakäsittelyt pystytään tekemään tarvittaessa valmiiksi sisätiloissa eikä raskasta kuljetuskalustoa käytettäessä jäiseen pihanurmeen jää jälkiä. Mökkitietkin kantavat paremmin kuin rospuuttoaikaan keväällä.