Pensasongelmia? Kotipihan risupuskat kuntoon

Piha

Pensasklinikkamme paneutuu pihojen kipukohtiin ja antaa tehokkaimmat hoito-ohjeet.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Pensas valtaa takapihan

Talomme takana on lumimarjapensas, joka on itsekseen levinnyt valtavaksi. Miten sen saisi pienennettyä ja pidettyä aisoissa?

Diagnoosi: Lumimarja samoin kuin moni angervokin leviää luontaisesti mielellään, jos vieressä on vapaata tilaa. Tällaiseen paikkaan kannattaa valita pensaaksi jokin vähemmän aggressiivinen laji, jos pensaiston halutaan pysyvän aloillaan.

Toimenpiteet: Rajoita aika ajoin pensaiston kasvua leikkaamalla. Kasvi uusiutuu nopeasti, vaikka leikkaisit sen kokonaan alas. Kaiva leikkauksen jälkeen ylimääräiset juuret pois ja eristä alue tarvittaessa pystysuuntaan juurimatolla.

Jatkohoito: Harventaen leikkaaminen pitää kasvuston muodon ja koon myöhemmin yhtenäisenä.

Pensasaitaani on jostain syystä tullut aukko.

Aukkopaikka umpeen

Pensasaitaani on jostain syystä tullut aukko. Millä sen voisi paikata niin, että pensasrivistä tulisi nopeasti tasainen? Vieressä kasvavat pensaat ovat kyllä terveitä ja hyväkuntoisia.

Diagnoosi: Mahdollisia syitä taimien kuolemaan on useita: kuivuus, liian vähän multaa kasvualustassa, juuristoalueella tapahtuneet muutokset tai esimerkiksi vesimyyrät. Vieressä kasvava hopeapajukin on saattanut kasvattaa juurensa pensasaidan alueelle.

Toimenpiteet: Kaiva kuolleet kasvit ylös ja tutki, mikä mahdollisesti aiheutti niiden kuoleman. Istuta uudet taimet vasta, kun ongelman syy on selvitetty ja tilanne korjattu. Astiataimista löydät varsinkin syksyisin isokokoisia taimia aukon paikkaamiseen.

Istutimme kiiltotuhkapensasta aidaksi tonttimme reunaan, mutta koivun alle laitetut taimet ovat jääneet muita pienemmiksi.

Koivu kiusaa kasvua

Istutimme kiiltotuhkapensasta aidaksi tonttimme reunaan, mutta koivun alle laitetut taimet ovat jääneet muita pienemmiksi. Miten ne piristyisivät?

Diagnoosi: Koivu kuluttaa paljon vettä, joten sen juuristoalueella kasvavat muut kasvit tarvitsevat erityishuomiota.

Toimenpiteet: Kastele aitataimia runsaasti ensiavuksi ja lannoita maltillisesti.

Jatkohoito: Jos koivun juuret ovat kokonaan vallanneet tuhkapensaan elintilan, eristä pensaan kasvupaikka juurimatolla. Nosta tuleentunut pensas syksyllä lapiolla ylös ja tarkista juuriston tilanne. Samalla voit tarvittaessa kaivaa taimille tarpeeksi suuren istutuskuopan, asentaa juurimaton ja lisätä kasveille hyvää multaa.

Hansaruusuaidanteemme näyttää ikävän risuiselta

Uskallanko katkaista?

Hansaruusuaidanteemme näyttää ikävän risuiselta. Leikkaanko sen kokonaan matalaksi vai yritänkö katkoa vain kuivia oksia? Entä miten rikkaruohot saisi pois sen alta?

Diagnoosi: Hansa- ja kurtturuusut risuuntuvat herkästi vanhetessaan, vaikka pensaat muuten olisivat terveitä. Jos nurmikko ulottuu aidanteeseen asti, ruoho leviää helposti pensaiden alle.

Toimenpiteet: Leikkaa pensaat poikki 10–20 sentin korkeudelta muutaman vuoden välein, niin voit samalla aina siistiä ja kunnostaa kasvualustan. Nämä ruusut kukkivat jo saman vuoden versoilla ja virkistyvät kovasti kunnostuksesta.

Jatkohoito: Rajaa nurmikko kauemmas pensasalustasta, niin hoito helpottuu. Kitke rikkaruohot tarkkaan ja kata juuristoalue kuorikkeella, niin pääset jatkossa vähemmällä.

Muutimme hiljattain taloon, jonka pensasaita on rumasti kuivahtanut.

Aita pääsi kuivahtamaan

Muutimme hiljattain taloon, jonka pensasaita on rumasti kuivahtanut. Onko se pakko leikata alas?

Diagnoosi: Kuivuminen voi johtua muutoksista pensaiden elinolosuhteissa. Onko aidan vieressä tehty maansiirtotöitä tai varjostaako jokin sitä?

Toimenpiteet: Jos aita on kauttaaltaan ränsistynyt, leikkaa se keväällä noin kymmenen sentin korkuiseksi. Jos kuivuneita oksia on vain vähän, poista vain ne, niin aita piristyy siitäkin.

Jatkohoito: Kohenna kasvupaikkaa levittämällä reilu kerros uutta multaa pensasaidan juurelle.

Tonttimme reunassa kasvava syreeniaita alkaa kaljuuntua alhaalta.

Kaljukohtiin uutta kasvua

Tonttimme reunassa kasvava syreeniaita alkaa kaljuuntua alhaalta. Millä näkösuojamme saisi pelastettua?

Diagnoosi: Syreenin ikääntyessä sen uusi kasvu keskittyy helposti yläoksiin varsinkin varjoisilla paikoilla.

Toimenpiteet: Syreeniaidanne saa lisäpuhtia, kun leikkaat risuuntuneet ja ohuimmat oksat pois joko maata myöten tai terveeseen versonosaan saakka ja sopivasti suuntautuvan silmun tai oksanhaaran yläpuolelta. Pensas kukkii edellisen vuoden talvehtineilla versoilla, joten muotoiluleikkauksia ei suositella syreenille.

Jatkohoito: Lisää pensaiden alle uutta kompostimultaa ja pidä niiden kasvukunto hyvänä kastelemalla ja lannoittamalla. Harvenna säännöllisesti vähän, sillä syreeni on melko hidaskasvuinen ja kukkii vasta vanhempana. Ilmava pensas pysyy terveenä, sillä sienitaudit viihtyvät parhaiten tiheissä kasvustoissa. Älä leikkaa syreenejä alas, sillä se aiheuttaa kerralla liikaa uutta juuriversojen kasvua ja lisää harvennustarvetta. Syreeni nauttii auringonpaisteesta, joten tarkkaile, etteivät muut kasvit varjosta aidannetta.

Naapurit ovat nyreissään, kun kuusiaitamme kurottelee jalkakäytävälle.

Kuusiaita vyöryy päälle

Naapurit ovat nyreissään, kun kuusiaitamme kurottelee jalkakäytävälle. Kuinka paljon uskallan leikata oksia kerralla? Mihin aikaan vuodesta se pitää tehdä?

Diagnoosi: Kuusiaita on tuuhea, mutta leikkaaminen on ilmeisesti unohtunut pariksi vuodeksi, ja versot ovat saaneet kasvaa vapaasti. Vielä peli ei kuitenkaan ole menetetty.

Toimenpiteet: Lyhennä kuusiaidan pisimmät oksat muiden mittaisiksi kevättalvella, kun lumi on sulanut eikä aita enää ole jäässä. Leikkaa aita uudestaan tarkemmin elokuussa. Muotoile sen sivut silloin käytävälinjan mukaisesti. Helppohoitoinen havuaita on ylöspäin kapeneva ja suippokärkinen. Ylhäältä leveä havuaita kerää runsaasti lunta, jolloin oksat murtuvat helposti. Lisäksi leveän aidan sisäosien neulaset putoavat jäädessään ilman valoa.

Jatkohoito: Leikkaa aita vuosittain siten, että uutta kasvua jää aina jäljelle pari senttiä. Katkaise latvat, kun aidan korkeus on sopiva. Hyväksi näkösuojaksi riittää yleensä 150–200 cm korkea aita. Yli kaksimetrinen aita on hankala leikata.

Kuusiaitamme alkaa kaljuuntua alhaalta

Kirveelle töitä

Minkä vuoksi kuusiaitamme alkaa kaljuuntua alhaalta? Pitäisikö kuusien juurelle istuttaa jotain, etteivät rungot näyttäisi niin paljailta?

Diagnoosi: Kuusiaita on saanut kasvaa leikkaamatta, ja puihin on muodostunut latvus, joka varjostaa alustaa. Runkoon ei ole vapaasti kasvavana muodostunut uusia silmuja taimien ollessa pieniä, joten aita on jäänyt alhaalta paljaaksi.

Toimenpiteet: Kaada aita, kaiva juuret pois ja istuta uudet taimet tilalle.

Jatkohoito: Lyhennä taimista vuosittain sivulta uutta vuosikasvua siten, että jätät pari senttiä sitä jäljelle. Leikkaa latvat vasta, kun aita on saavuttanut haluamasi korkeuden.

Kookas kuusamamme tekee lehtiä enää aivan oksien kärkeen. Pensaan sisäosa on yhtä risukkoa

Lisäpotkua kuusamalle

Kookas kuusamamme tekee lehtiä enää aivan oksien kärkeen. Pensaan sisäosa on yhtä risukkoa. Toipuuko kasvi, jos leikkaamme sen alas?

Diagnoosi: Vanha pensas on kasvanut liian tiheäksi, ja kärsii valon puutteesta.

Toimenpiteet: Leikkaa kuusama harventaen, niin pensaan juureen ei muodostu tiheää kantoa eikä vanha yksilö rasitu kerralla liiaksi. Poista vanhimpia oksia kokonaan ja lyhennä muita siten, että saat kaunismuotoisen ilmavan pensaan.

Jatkohoito: Harvenna pensaasta vuosittain muutama vanha oksa, niin pensas pysyy elinvoimaisena.

Vilkkaan paikallistien lähellä kasvava pensashanhikkimme on kuivunut lähes kokonaan

Onko hanhikista eläjäksi?

Vilkkaan paikallistien lähellä kasvava pensashanhikkimme on kuivunut lähes kokonaan. Saattaako syynä olla tiesuola? Saako hanhikista enää kunnollista?

Diagnoosi: Pensashanhikin kasvualusta on todennäköisesti liian tiivistynyt ja niukka. Maantiesuola panee kasvit koville, mutta hyvät kasvuolosuhteet parantavat rasituksenkestoa.

Toimenpiteet: Elinvoimaista kasvua on niin vähän, että pensasta on turha jäädä säälimään. Kaiva se ylös, paranna maata ja istuta uusi taimi tilalle.

Jatkohoito: Hanhikkisi pysyy jatkossa terveenä ja ilmavana, kun harvennat siitä keväisin vanhimpia oksia leikkaamalla ne tyveä myöten. Koko kasvin alasleikkaamista hanhikille ei suositella, sillä se tekee pensaan tyvestä tiiviin ja kantomaisen. Kosteus ja lika kertyvät siihen helposti ja aiheuttavat haittaa.

Orapihlaja kasvaa harvaksi

Orapihlaja kasvaa harvaksi

Istutin piha-aidan eteen muutama vuosi sitten orapihlajan taimia. Ne ovat kasvaneet korkeutta mukavasti, mutta koska niistä alkaa tulla tuuheita?

Diagnoosi: Yksiversoiset piiskataimet ovat nähtävästi jääneet istutuksen jälkeen oman onnensa nojaan, jolloin ne ovat kasvaneet vain pituutta haaroittumatta. Jos aidan annetaan edelleen kasvaa näin, siitä tulee vain ylhäältä lehtevä ja alaosat jäävät lehdettömiksi.

Toimenpiteet: Tuuheus lisääntyy, kun leikkaat aitataimet varhain keväällä 10 sentin korkeudelta poikki. Pensaan latvusta on turha sääliä, sillä uusia versoja alkaa nopeasti muodostua tyvestä asti, ja orapihlaja tuuheutuu huomattavasti.

Jatkohoito: Voimakas leikkaaminen saa aikaan haaroittumista ja uusien versojen kasvua. Nuori pensasaita leikataan aina varhain keväällä sekä sivuilta että yläosasta. Leikkaa taimia vuosittain sivuilta hiukan ylöspäin kapenevaan muotoon. Silloin myös aidan alaosa saa valoa ja pysyy lehtevänä. Jätä aidan yläosaan edellisen kesän hyvin haaroittunutta kasvua noin 10–20 senttiä. Kun aita on halutun korkuinen, sitä aletaan leikata lisäksi kesällä. Silloin saman kesän kasvua jätetään jäljelle vain parin sentin verran. Näin aita saadaan pysymään säännöllisen muotoisena.

Orapihlaja-aitaani on päässyt salaa pesiytymään vaahterantaimia.

Vaahteroita pensasaidassa

Orapihlaja-aitaani on päässyt salaa pesiytymään vaahterantaimia. Millä ne saisi pois nyt, kun ne ovat jo niin isoja?

Diagnoosi: Vaahteran siemenet itävät helposti ja taimet kasvavat nopeasti pituutta pensaiden suojassa. Usein ne huomataan vasta, kun ne jo häiritsevät pensaan kasvua.

Toimenpiteet: Leikkaa suureksi kasvaneet vaahterantaimet oksasaksilla maanrajasta poikki ja tarkkaile, ettei uusia alkuja nouse juuresta myöhemminkään. Vaahterantaimet on helpointa kitkeä niiden ollessa pieniä, joten tarkista pensaiden alustat vuosittain ja nypi heti puunalut pois.

Jatkohoito: Kata pensasaidan alusta 5–7 sentin kuorikekerroksella, jotta siemenrikkakasvit eivät idä siinä niin helposti.

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

aita istutus kasvi leikata marjapensas pensaat pensas pensasaita


Artikkelin aiheeseen liittyviä yrityksiä: