Kuinka voi siirtää isoja puita?
Noin kolme metriä hiljattain ostamamme talon seinästä kasvaa kaunis päärynäpuu, joka on lähes kolme metriä korkea. Se kasvaa liian lähellä taloa, joten siirtäisimme sen parempaan paikkaan puutarhaan. Onko siirtäminen mahdollista ja miten se tehdään?
Puu on jo niin suuri, että siirron onnistumismahdollisuudet ovat rajalliset. Valmistelut joka tapauksessa aloitetaan siirtokesää edeltävänä syksynä.
Alkusyksyllä puun ympärille kaivetaan noin 60 cm syvä oja. Ojan etäisyyden puusta pitää olla noin kolmannes puun korkeudesta. Teidän tapauksessanne siis noin metri. Irrota juuripaakku terävällä lapiolla tai kirveellä katkaisemalla ojan kohdalta kaikki sinne ulottuvat juuret. Täytä oja siitä kaivamasi maan ja turpeen seoksella.

Jätä nyt puu rauhaan seuraavaan syksyyn saakka, jotta se ehtii muodostaa paljon uusia juuria, joiden turvin se lähtee kasvuun uudessa kasvupaikassaan.
Sido latvus yhteen, jotta oksat eivät katkeile puuta siirrettäessä. Kaiva nyt syksyisen ojan ulkopuolelle uusi, syvä oja ja poista puun ympäriltä maata hyvin varovaisesti, jotta uusi juuristo ei vahingoittuisi.

Selvittele lapiolla ja oksasaksilla mahdolliset vielä ympäristöön luikertavat vanhat juuret niin että juuripaakku on aivan irtonainen. Käännä sitä ylös ja vedä säkkikangas tai muovi alitse. Nosta suojakankaan reunat ylös ja sido rungon ympärille niin, että koko paakku on siistissä, tukevassa nyytissä. Nyt voit nostaa puun pois paikaltaan liu-uttamalla paakun ylös parista lankusta koottua ramppia pitkin.

Mittaa puunrungon maarajan ja paakun pohjan välinen pystyetäisyys, niin saat uuden istutuskuopan syvyyden, sillä puu pitää istuttaa samaan syvyyteen kuin missä se kasvoi. Kuopan on oltava niin laaja, että siinä mahtuu työskentelemään.
Kun olet saanut puun siirrettyä uuteen kuoppaan, irrota ja poista suojakangas ja täytä kuoppa. Puu pitää tukea pystyasentoon vinopaaluihin kiinnitetyillä tukiköysillä tai naruilla.

Kastele puuta aluksi runsaasti ja peitä ympäröivä maa sopivalla katekerroksella kuten lehdillä, ruohosilpulla tms., jotta kosteus säilyy eivätkä rikkaruohot valtaa aluetta. Jos syksy on kuiva, kastele puuta pakkasten tuloon saakka.

1. Kaiva uusi rengasmainen oja edellisenä syksynä kaivamasi ulkopuolelle. Poista alas vierivä maa varovasti vahingoittamatta uusia juuria.

2. Irrota juuripaakku altapäin lapiolla ja oksasaksilla ja varo edelleen vahingoittamasta uusia, hentoja juuria.

3. Työnnä pala tukevaa säkkikangasta tai muovia paakun alle ja sido sen ympärille siistiksi nyytiksi.

4.Sido tukikangas rungon ympärille maanpinnan tasalta. Nosta puu juurineen ylös. Käytä apuna esimerkiksi lautoja.

5. Laske puu uuteen kasvupaikkaansa. Käännä runko pystyyn ja täytä kuoppa.

6.Tue puu narujen ja puukeppien avulla. Kastele reilusti ja peitä maa rungon ympäriltä paksulla katekerroksella.